Connect with us

Nyheter

Elektrobränsleanläggningen FlagshipONE börjar byggas våren 2023

Published

on

Illustration av FlagshipONE

Liquid Wind meddelade idag att Ørsted övertar fullt ägandeskap av FlagshipONE, den svenska elektrobränsleanläggningen som tidigare samägts av Liquid Wind och Ørsted. Anläggningen byggs i Örnsköldsviks kommun och kommer att bli Europas största anläggning för produktion av grönt elektrobränsle med ett slutligt investeringsbeslut.

Sjöfarten står idag för ungefär 3 % av de globala koldioxidutsläppen, när FlagshipONE tas i drift 2025 kommer anläggningen att producera runt 50 000 ton grönt e-bränsle per år. Ørsted har tagit slutligt investeringsbeslut och kommer börja bygga anläggningen våren 2023.

Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind, säger:

”Vi är stolta över att ha nått ända hit tillsammans med Ørsted och Övik Energi. Att FlagshipONE kommer att bli den största elektrobränsleanläggningen i kommersiell skala i Europa är särskilt spännande eftersom vi bryter ny mark och förhoppningsvis inspirerar andra till att minska koldioxidutsläppen inom sjöfarten. Tillsammans med våra partners och investerare skall vi kraftigt öka produktionen av grönt elektrobränsle och minska världens beroende av fossila bränslen.”

Mads Nipper, vd för Ørsted, fortsätter:

”Nu mer än någonsin behöver världen nyskapande gröna energiprojekt för att minska klimatförändringarna, fasa ut fossila bränslen i stor skala för att elektrifiera olika sektorer, och säkra regionalt energioberoende. Ørsted är fast beslutna att leda den gröna omställningen i samhället, och det är precis vad vi gör genom att bygga projekt som FlagshipONE. E-metanol är den bästa lösningen som för närvarande finns tillgänglig för att fasa ut fossila bränslen från svåromställda sektorer som global sjöfart. Med detta första projekt i kommersiell skala kommer Ørsted att bryta ny mark när det gäller att realisera vår branschledande plan för utbyggnad av e-metanolprojekt.”

Anders Nordstrøm, driftchef för Ørsteds vätgas- och Power-to-X-verksamheter, säger:

”Vi är stolta över att framgångsrikt ha utvecklat FlagshipONE tillsammans med Liquid Wind, och vi ser fram emot att börja bygga denna Power-to-X-anläggning i världsklass. Tillsammans med Liquid Wind har vi bevisat att storskalig produktion av grönt elektrobränsle är möjlig, och jag är övertygad om att FlagshipONE kommer att bli en milstolpe i den gröna omställningen av sjöfartssektorn.”

Sedan starten i maj 2017 har Liquid Wind etablerat strategiska partnerskap med Ørsted, Alfa Laval, Carbon Clean, Siemens Energy, Topsoe och Uniper.  I början av 2022 nådde Liquid Wind och Ørsted en överenskommelse där Ørsted förvärvade en ägarandel på 45 % i FlagshipONE. Med dagens tillkännagivande kan Liquid Wind meddela att Ørsted nu har tagit över allt ägande i projektet.