Nyheter

10 000 ton lax per år ska produceras i Säffle från 2026

Published

on

RE:OCEAN ska producera 10 000 lax per år i bassänger på land i Säffle. Nu ger Europeiska Investeringsbanken (EIB) ett lån på 530 miljoner kronor till RE:OCEAN för att bygga den storskaliga anläggningen för laxodling på land. Produktionen ska vara igång år 2026.

RE:OCEAN kommer driva den första storskaliga satsningen av laxodling i Sverige, där den planerade anläggningen i Säffle ska producera lax motsvarande nästan 20 procent av den svenska laxkonsumtionen. Med svenskt odlad lax, kommer RE:OCEAN stärka och stöpa om mat-Sverige i grunden.

”Vi är mycket glada över EIB:s stöd. Investeringen är en stark förtroendesignal, och ett resultat av 12 månaders nära samarbete och dialog. Processen i sig bekräftar vårt teams unika erfarenhet inom branschen och vår teknologi som kommer göra det möjligt för konsumenter att njuta av hälsosam och mer hållbart lokalproducerad lax”, säger Morten Malle, vd RE:OCEAN.

Anläggningen kommer bestå av 88 bassänger där vattnet renas och återanvänds i ett eget slutet kretslopp. Det minskar vattenanvändningen och ökar kontrollen i hela systemet, jämfört med andra tekniker. Anläggningen ger inga utsläpp och ambitionen är dessutom att använda allt spill från laxen till nya resurser, exempelvis biogas. Alla tillstånd som bygglov och miljötillstånd är på plats och marken är förberedd för byggnation.

EIB:s vicepresident Thomas Östros, som är ansvarig för EIB:s verksamhet i Sverige, kommenterade:

”På EIB är vi mycket nöjda över att finansiera detta banbrytande, stora projekt för hållbar livsmedelsproduktion. RE:OCEANs nya anläggning kommer inte enbart att förse den svenska befolkningen med svenskproducerad och hållbart producerad lax, utan den är även producerad på ett nytt, innovativt och klimatvänligt sätt, med hjälp av den senaste tekniken för att återvinna vattnet i anläggningen. Dessutom har livsmedelsförsörjningen blivit en viktig del av den kritiska infrastrukturen i varje ekonomi, där laxanläggningen i Säffle kommer att stärka Sveriges självförsörjning på livsmedel och motståndskraft”, säger Thomas Östros, vicepresident EIB.

Svenskarna äter i snitt 25 kilo hel fisk och skaldjur per capita och år, där lax är den mest populära fisken. Men mindre än en procent av laxen vi äter kommer från Sverige, och det råder brist på produktion och odling att möta en växande efterfrågan.

”Efterfrågan på hälsosamt och hållbar producerad fisk ökar kraftigt, och globalt förväntas efterfrågan på svenskarnas favoritfisk, laxen fördubblas från 2020 till 2030. Idag importerar vi mer än 99 procent av den lax vi äter. Med stödet från EIB och andra investerare planerar vi att gå vidare med arbetet av anläggningen för att komma upp i full produktion till 2026.”, säger Katarina Klingspor, styrelseordförande RE:OCEAN.

Projektet stöds även av Sveriges tre ledande dagligvaruhandlare – Axfood, Coop och ICA – som ser stora möjligheter i att kunna erbjuda konsumenter hållbart odlad lax från Sverige.

Populära

Exit mobile version