Nyheter
Fläskkött – branschens fetaste investering
Fläskkött, eller slaktsvin är allt av grisen utöver det som handlas som grismagar. Det engelska begreppet är Lean hogs. Priset på fläskkött är beroende av bland annat majspriset, då grisar ofta utfodras med majs och det finns en korrelation i prissättningen till grismagar.
Futures på Lean hogs avser terminskontrakt på griskött, som fläskkött produceras av, till skillnad från grismagar som det görs bacon av. Terminer på fläskkött handlas bland annat på Chicago Mercantile Exchage under akronymen LH, och prissätts i cent per pound (ett kilo motsvarar cirka 2,2 pound). I den elektroniska handeln används symbolen HE.
Basfakta om grisar
Det tar omkring sex månader att föda upp en gris från födsel till slakt. Grisarna är i allmänhet redo för försäljning på marknaden, det vill säga de går till slakt när de väger omkring 250 pounds, cirka 110 till 115 kilo.
Den övervägande produktionen av griskött sker i den amerikanska mellanvästern då USA är världens största producent. De dominerande staterna är Iowa, North Carolina, Minnesota och Illinois.
En gris som väger 250 pound ger cirka 86,8 pound magert fläskkött, fördelat på 21 procent skinka, 20,3 procent loin, 14 procent grismage, 3 procent revbensspjäll, 7 procent rumpstek och 10 procent picnicbog. Resten utgörs av halsbiten, magert trim, fett och diverse garneringar.
Grismagar, som också handlas som terminskontrakt på CME, används i huvudsak till bacon, och kan frysas och lagras upp till ett år innan de används.
Att tänka på när du handlar fläskkött
- Priserna på griskött tenderar säsongsmässigt vara som högst mellan maj och juli.
- Titta på priset på majs, vilket är vad grisar i huvudsak utfodras med. Om priset på majs stiger kraftigt, kommer jordbrukarna att ta sina svin på marknaden när de är yngre, och har en lägre vikt, för att undvika de höga foderkostnaderna. Detta orsakar vanligen ett fall på fläskpriset, det vill säga det finns en negativ korrelation mellan priset på fläsk och kursen på majs.
- Det går till viss del att förutsäga priset på fläskkött genom att läsa Hogs and Pigs Report. Om mängden nyfödda griskultingar är lägre än det tidigare kvartalet är det sannolikt att priset på fläskkött sex månader framåt, när dessa är färdiga för slakt, kommer att stiga.
Terminer på griskött
Leveransdatum
Griskött går till leverans årligen i februari, april, maj, juli, juli, augusti, oktober och december.
*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern LHG2 avser leverans av fläskkött i januari 2012.
Kontraktsspecifikationer
Kontraktstorlek
På Chicago Mercantile Exchange (CME) avser ett terminskontrakt 40.000 pound, cirka 18.200 kilo fläskkött.
Tick
Tick Size: $0,00025 eller 2,5 cents per pound = $10,00 (0,00025 x 40.000 lbs).
Daglig prisavvikelse
3/100 cent per pound (motsvarande 11,20 USD/kontrakt ) över eller under föregående dags stängningskurs, men ingen för frontmånaden.
Trading Hours
Från måndag 09:05 AM till fredag 1:55 PM; Central American Time, med dagliga handelsuppehåll mellan 4:00 PM och 5:00 PM.
Open out cry på Chicago Mercantile Exchange, måndag till fredag 9:05 AM till 1:00 PM.
Sista handelsdagen
Handelsdagen som föregår den tionde bankdagen i leveransmånaden då handeln avslutas 12:00.
Leveranskvalité
Slaktkroppar
Nyheter
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier

Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals, gästar EFN för ett samtal om råvarorna som behövs för den gröna omställningen. Han tar bland annat upp koppar, kobolt och volfram.
Samtalet kommer sedan även in på att imorgon tisdag är en mycket spännande dag då EU ska presentera rekommendationer inom Critical Raw Materials Act (CRMA) vilket ska göra att det kommer att gå snabbare och bli enklare att öppna gruvor inom EU för att få igång produktionen av kritiska råvaror.
Nyheter
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft

Ett år med mycket låga elpriser har gjort att Jämtkrafts resultat bara blev 212 miljoner kronor efter skatt för 2024. Bolaget har vidtagit åtgärder för att hålla lönsamheten uppe för att klara de investeringar som är planerade de kommande åren.
– Under 2024 har vi inte bara haft låga elpriser i vårt elprisområde utan också perioder med negativa elpriser. Vi arbetar hårt med att anpassa vår produktion efter dessa förhållanden, men det är ändå oundvikligt att det påverkar våra intäkter kraftigt, säger Jämtkrafts vd Ylva Andersson.
Högre kostnader för fjärrvärme på grund av dyrare biobränsle
Jämtkraft har även sett fortsatt ökade priser på det biobränsle som bolaget använder i sin fjärrvärmeverksamhet, vilket sätter en mycket stor press på den affären. Även material och utrustning som behövs till Jämtkrafts verksamheter har ökat kraftigt i pris på grund av inflation och global efterfrågan. Lönsamhet är därför företagets fokus framåt säger Ylva Andersson.
– Vi fortsätter att fokusera på att utveckla det energisystem som vi ansvarar för i syfte att skapa värde och tillväxt för våra ägarkommuner. Det kräver en fortsatt hög investeringstakt där vi behöver vara noga med att fatta bra beslut och arbeta för att minimera påverkbara kostnader.
700 timmar med negativa elpriser skapar problem
Åren 2022 och 2023 visade en ny trend på elmarknaden med kraftigt varierande priser och fler timmar med negativa elpriser. För den som producerar el betyder ett negativt elpris att man får betala för att mata ut el på elnätet.
År 2022 hade elprisområde 2, där Jämtlands län ingår, 30 timmar med negativa elpriser. 2023 steg antalet till cirka 400 timmar och 2024 blev det cirka 700 timmar. Orsaken till negativa elpriser är att utbudet av el stundtals överskrider efterfrågan samt att det finns en begränsad möjlighet att exportera el söderut.
Jämtkraft konstaterar att det är trevligt för konsumenter av elektricitet att priserna är låga, men att det skapar långsiktiga problem när producenter inte får avkastning på sina investeringar.
Nyheter
SGU vill att uranförbudet upphävs

Dagens förbud mot utvinning av uran i Sverige snedvrider konkurrensen, både inom EU och globalt, och försvårar dessutom utvinning av andra kritiska metaller och mineral som är nödvändiga för energiomställningen. Det fastslår Sveriges geologiska undersökning (SGU) i sitt yttrande över regeringens förslag om att åter möjliggöra utvinning av uran.
Sverige har en lång tradition av gruvdrift och metallproduktion, en rik berggrund som dessutom är gynnsam att bryta ur, samt en stark miljölagstiftning. Med dessa goda förutsättningar spelar Sverige en avgörande roll för Europas försörjning av de kritiska och strategiska metaller och mineral som behövs för den gröna omställningen och vårt försvar.
Uran finns naturligt i svensk berggrund och förekommer ofta tillsammans med andra metaller och mineral, däribland flera som räknas som kritiska. Sedan 2018 råder dock förbud mot att utvinna uran och det går heller inte att få undersökningstillstånd för att prospektera efter uran. Det vill regeringen ändra på och har bett flera olika samhällsaktörer att yttra sig över sitt förslag, däribland SGU. Nu har yttrandet, som ställer sig positivt till framtida utvinning av uran, överlämnats till regeringen.
– Vi anser att dagens förbud mot utvinning av uran står i vägen för en effektiv undersökning av Sveriges berggrund och därmed ett effektivt nyttjande av våra mineraltillgångar, vilka är helt grundläggande för hela vårt samhällsbygge och inte minst för den gröna omställningen, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU.
SGU betonar att den svenska lagstiftningen riskerar att snedvrida konkurrensen både inom EU och globalt. I dag är prospektering och utvinning av uran tillåtet i flera delar av världen. Metall- och mineralmarknaden är global och tillgången till kapital för prospekteringsverksamhet begränsat. Läget förvärras ytterligare av att nuvarande lagstiftning även försvårar för verksamheter där uran inte är aktuellt som vare sig huvud- eller biprodukt.
– För att prospektering ska vara ekonomiskt motiverad krävs, förutom god potential i mineralfyndigheten, tydliga och förutsägbara regelverk och en attraktiv investeringsmiljö. Regelverk ska inte skapa olika förutsättningar för investering i prospektering så att Sverige hamnar på efterkälken i försörjningstrygghet, säger Peter Åkerhammar, utredare vid SGU.
SGU konstaterar att uran inte bör vara föremål för särlagstiftning i förhållande till andra metaller som ingår i den svenska minerallagen. De kriterier som ställts upp för alla andra koncessionsmineral bör även uran kunna uppfylla på vissa platser. De specifika risker som är kopplade till uranbrytning behöver beaktas i miljöprövningsprocessen i enlighet med gällande regler.
Källa: Sveriges geologiska undersökning
-
Nyheter4 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Nyheter4 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter4 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april
-
Nyheter2 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Nyheter4 veckor sedan
De största inflödena till guld-ETF:er sedan 2022