Följ oss

Nyheter

Fläskkött – branschens fetaste investering

Publicerat

den

Grisar redo för att bli fläskkött - Lean hogsFläskkött, eller slaktsvin är allt av grisen utöver det som handlas som grismagar. Det engelska begreppet är Lean hogs. Priset på fläskkött är beroende av bland annat majspriset, då grisar ofta utfodras med majs och det finns en korrelation i prissättningen till grismagar.

Futures på Lean hogs avser terminskontrakt på griskött, som fläskkött produceras av, till skillnad från grismagar som det görs bacon av. Terminer på fläskkött handlas bland annat på Chicago Mercantile Exchage under akronymen LH, och prissätts i cent per pound (ett kilo motsvarar cirka 2,2 pound). I den elektroniska handeln används symbolen HE.

Basfakta om grisar

Det tar omkring sex månader att föda upp en gris från födsel till slakt. Grisarna är i allmänhet redo för försäljning på marknaden, det vill säga de går till slakt när de väger omkring 250 pounds, cirka 110 till 115 kilo.

Den övervägande produktionen av griskött sker i den amerikanska mellanvästern då USA är världens största producent. De dominerande staterna är Iowa, North Carolina, Minnesota och Illinois.

En gris som väger 250 pound ger cirka 86,8 pound magert fläskkött, fördelat på 21 procent skinka, 20,3 procent loin, 14 procent grismage, 3 procent revbensspjäll, 7 procent rumpstek och 10 procent picnicbog. Resten utgörs av halsbiten, magert trim, fett och diverse garneringar.

Grismagar, som också handlas som terminskontrakt på CME, används i huvudsak till bacon, och kan frysas och lagras upp till ett år innan de används.

Att tänka på när du handlar fläskkött

  • Priserna på griskött tenderar säsongsmässigt vara som högst mellan maj och juli.
  • Titta på priset på majs, vilket är vad grisar i huvudsak utfodras med. Om priset på majs stiger kraftigt, kommer jordbrukarna att ta sina svin på marknaden när de är yngre, och har en lägre vikt, för att undvika de höga foderkostnaderna. Detta orsakar vanligen ett fall på fläskpriset, det vill säga det finns en negativ korrelation mellan priset på fläsk och kursen på majs.
  • Det går till viss del att förutsäga priset på fläskkött genom att läsa Hogs and Pigs Report. Om mängden nyfödda griskultingar är lägre än det tidigare kvartalet är det sannolikt att priset på fläskkött sex månader framåt, när dessa är färdiga för slakt, kommer att stiga.

Terminer på griskött

Leveransdatum

Griskött går till leverans årligen i februari, april, maj, juli, juli, augusti, oktober och december.

Terminer och futures på lean hogs

*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern LHG2 avser leverans av fläskkött i januari 2012.

Kontraktsspecifikationer

Kontraktstorlek

På Chicago Mercantile Exchange (CME) avser ett terminskontrakt 40.000 pound, cirka 18.200 kilo fläskkött.

Tick

Tick Size: $0,00025 eller 2,5 cents per pound = $10,00 (0,00025 x 40.000 lbs).

Daglig prisavvikelse

3/100 cent per pound (motsvarande 11,20 USD/kontrakt ) över eller under föregående dags stängningskurs, men ingen för frontmånaden.

Trading Hours

Från måndag 09:05 AM till fredag 1:55 PM; Central American Time, med dagliga handelsuppehåll mellan 4:00 PM och 5:00 PM.

Open out cry på Chicago Mercantile Exchange, måndag till fredag 9:05 AM till 1:00 PM.

Sista handelsdagen

Handelsdagen som föregår den tionde bankdagen i leveransmånaden då handeln avslutas 12:00.

Leveranskvalité

Slaktkroppar

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära