Följ oss

Nyheter

Fläskkött – branschens fetaste investering

Publicerat

den

Grisar redo för att bli fläskkött - Lean hogsFläskkött, eller slaktsvin är allt av grisen utöver det som handlas som grismagar. Det engelska begreppet är Lean hogs. Priset på fläskkött är beroende av bland annat majspriset, då grisar ofta utfodras med majs och det finns en korrelation i prissättningen till grismagar.

Futures på Lean hogs avser terminskontrakt på griskött, som fläskkött produceras av, till skillnad från grismagar som det görs bacon av. Terminer på fläskkött handlas bland annat på Chicago Mercantile Exchage under akronymen LH, och prissätts i cent per pound (ett kilo motsvarar cirka 2,2 pound). I den elektroniska handeln används symbolen HE.

Basfakta om grisar

Det tar omkring sex månader att föda upp en gris från födsel till slakt. Grisarna är i allmänhet redo för försäljning på marknaden, det vill säga de går till slakt när de väger omkring 250 pounds, cirka 110 till 115 kilo.

Den övervägande produktionen av griskött sker i den amerikanska mellanvästern då USA är världens största producent. De dominerande staterna är Iowa, North Carolina, Minnesota och Illinois.

En gris som väger 250 pound ger cirka 86,8 pound magert fläskkött, fördelat på 21 procent skinka, 20,3 procent loin, 14 procent grismage, 3 procent revbensspjäll, 7 procent rumpstek och 10 procent picnicbog. Resten utgörs av halsbiten, magert trim, fett och diverse garneringar.

Grismagar, som också handlas som terminskontrakt på CME, används i huvudsak till bacon, och kan frysas och lagras upp till ett år innan de används.

Att tänka på när du handlar fläskkött

  • Priserna på griskött tenderar säsongsmässigt vara som högst mellan maj och juli.
  • Titta på priset på majs, vilket är vad grisar i huvudsak utfodras med. Om priset på majs stiger kraftigt, kommer jordbrukarna att ta sina svin på marknaden när de är yngre, och har en lägre vikt, för att undvika de höga foderkostnaderna. Detta orsakar vanligen ett fall på fläskpriset, det vill säga det finns en negativ korrelation mellan priset på fläsk och kursen på majs.
  • Det går till viss del att förutsäga priset på fläskkött genom att läsa Hogs and Pigs Report. Om mängden nyfödda griskultingar är lägre än det tidigare kvartalet är det sannolikt att priset på fläskkött sex månader framåt, när dessa är färdiga för slakt, kommer att stiga.

Terminer på griskött

Leveransdatum

Griskött går till leverans årligen i februari, april, maj, juli, juli, augusti, oktober och december.

Terminer och futures på lean hogs

*2 avser årtalet, vilket betyder att tickern LHG2 avser leverans av fläskkött i januari 2012.

Kontraktsspecifikationer

Kontraktstorlek

På Chicago Mercantile Exchange (CME) avser ett terminskontrakt 40.000 pound, cirka 18.200 kilo fläskkött.

Tick

Tick Size: $0,00025 eller 2,5 cents per pound = $10,00 (0,00025 x 40.000 lbs).

Daglig prisavvikelse

3/100 cent per pound (motsvarande 11,20 USD/kontrakt ) över eller under föregående dags stängningskurs, men ingen för frontmånaden.

Trading Hours

Från måndag 09:05 AM till fredag 1:55 PM; Central American Time, med dagliga handelsuppehåll mellan 4:00 PM och 5:00 PM.

Open out cry på Chicago Mercantile Exchange, måndag till fredag 9:05 AM till 1:00 PM.

Sista handelsdagen

Handelsdagen som föregår den tionde bankdagen i leveransmånaden då handeln avslutas 12:00.

Leveranskvalité

Slaktkroppar

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Chile vill öka antalet litiumprojekt i landet med 200 procent till år 2026

Publicerat

den

Litium-tillgångar hos Albemarle

För närvarande är det bara SQM och Albemarle som producerar litium i Chile, ett land som har betydande tillgångar. Bloomberg rapporterar att Chiles finansminister under lördagen berättade att landets regering hoppas att tre till fyra nya litiumprojekt ska vara igång vid 2026.

Chile har infört en modell för strategiska råvaror, där litium ingår, som går ut på att det statliga företaget Codelco förhandlar fram individuella avtal med externa företag som vill vara verksamma i landet. Målet är att hitta en balans där landet får ut ordentligt med värde samtidigt som villkoren fortfarande är attraktiva för externa företag.

För tillfället är USA:s finansminister Janet Yellen i Chile då USA vill öka sin närvaro i värdekedjan för råvaror, både inom USA och med länder som USA har frihandelsavtal med. Hon besökte även Albemarles litiumprojekt tillsammans med Mario Marcel, Chiles finansminister.

Fortsätt läsa

Nyheter

Upprörda känslor när Ghana godkänner import av 3500 ton kakao

Publicerat

den

Kakao i närbild

Ett brev från Ghana Cocoa Board (COCOBOD) som godkänner importen av kakaobönor har väckt uppståndelse i världens näst största kakaoproducerande land. I brevet daterat den 25 januari 2024 godkänner ledningen för COCOBOD Afrotropic Cocoa Processing Company import av totalt 3 500 ton kakaobönor från Elfenbenskusten och Nigeria.

Även om brevet inte anger orsakerna bakom importen, vände sig den ghanesiska befolkningen till sociala medier för att beklaga utvecklingen. Reaktioner påstod generellt en möjlig kollaps av kakaoproduktionen i Ghana, en sektor som anses vara ryggraden i den västafrikanska statens ekonomi.

På sociala medier förutspåddes att detta skulle leda till en möjlig kollap av kakaoproduktionen i Ghana, en sektor som anses vara ryggraden i den västafrikanska landets ekonomi. Vilket uppenbart är obegripligt med tanke på att priserna är rekordhöga och bristen stor.

Men enligt branschexperter är import av kakaobönor från andra länder ingenting nytt. En källa sa att Ghanas kakaoregulator i flera år har godkänt importen av vissa kvantiteter av varan för användning av kakaoförädlingsföretag. Det finns tolv kakaoförädlingsföretag verksamma i Ghana, med en sammanlagd installerad kapacitet på cirka 500 000 ton.

De inkluderar bland annat Barry Callebaut, Niche Cocoa, Cocoa Touton, Cargill, Chocomac, Olam, Afrotropic, WAMCO och CPC. Alla dessa förädlare har en klausul i sitt kakaoleveransavtal med COCOBOD som tillåter dem att importera kakaobönor med förhandsgodkännande.

COCOBOD-uttalande

Ett uttalande från COCOBODs Public Affairs-enhet betonade att utvecklingen var en branschpraxis. Det sa att detta förfarande ”har funnits i över 20 år för att tillåta fabriker att importera från andra länder, inklusive Elfenbenskusten, Togo, Nigeria och Ecuador.”

”Ghanas kakao är en premiumkakao, och som en del av kostnadshantering och operativ strategi blandar företag ofta premium Ghana kakao med kakaobönor från andra producerande länder som inte håller lika hög standard” förklarade Cocobod. ”Ingen konfektyr- eller chokladtillverkare i Europa, Japan eller USA har råd att tillverka produkter med 100 procent premiumkakao från Ghana och förbli i branschen”

Till exempel är vissa europeiska chokladtillverkare kända för att importera 100 procent halvfabrikat av premiumkakaoprodukter från Ghana blanda dem med liknande produkter från andra håll i sina fabriker för att uppnå vissa receptstandarder.

Fortsätt läsa

Nyheter

Mjölkpriset till Arlabönderna höjs i mars

Publicerat

den

Mjölk-splash

Från och med den 1 mars 2023 får bönderna inom Arla mer betalt för sin mjölk. Priset höjs med 11,1 öre både för konventionell och ekologisk mjölk. Det är den andra gången i år som Arla höjer mjölkpriset till bönderna.

Efter att ha lämnat priset oförändrat i februari, höjer nu Arla kilopriset med 11,1 öre för både konventionell och ekologisk mjölk. Det betyder att det så kallade a contopriset i mars blir 494,6 öre per kilo för konventionell mjölk och 561,6 öre per kilo för ekologisk.

De globala mjölvolymerna fortsätter att minska, men ökar i vissa regioner. Mjölkvolymerna inom EU väntas öka mot bakgrund av de förväntade säsongsökningarna under våren.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: De globala mjölkvolymerna fortsätter att minska, men ökar i vissa delar av världen. Nedgången i EU och Storbritannien var större än väntat i november. Produktionen sjönk med 1,7 procent jämfört med samma månad förra året. I USA ökade invägningen i december med 0,6 procent, och på Nya Zeeland med 2,6 procent jämfört med i fjol.

Ost: Marknaden för hårdost är stabil. 

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver går åt olika håll i olika delar av världen. På Nya Zeeland pekar trenden uppåt för både helmjölks- och skummjölkspulver, i takt med att volymerna minskar säsongsmässigt och El Niño börjar påverka betesmarkerna. I Europa har priserna däremot gått ner lite på senare tid, eftersom högsäsongen snart börjar.

Smör: Smörpriserna fortsätter att vara volatila. Ett mycket starkt resultat vid det senaste handelstillfället på Global Dairy Trade, GDT, gav Oceanien förstaplatsen med det dyraste smöret i världen.

Fortsätt läsa

Populära