Följ oss

Nyheter

Naturgas – Drottningen av råvaror

Publicerat

den

Pipeline för naturgas

Naturgas, som genom tiderna också benämnts jordgas eller fossilgas, utgörs av en blandning av olika sorters gaser, främst kolväten som till exempel metan. Naturgas förekommer ofta i jordskorpan, men utvinns också i anslutning till oljeproduktion då de kolvätefällor som innehåller olja även kan innehålla eller angränsa till fyndigheter med naturgas. Detta är vanligt förekommande bland annat i Nordsjön.

I och med att oljan är en ändlig tillgång har alltmer fokus lagts på alternativa energikällor, bland annat naturgas. I dag är de kända reserverna av naturgas de facto större än motsvarande reserver för olja vilket gör denna råvara betydligt intressantare än tidigare. Teknikens framsteg har också bidragit till att det går att utvinna denna, varför företagen inte längre bränner upp denna, något som faktiskt förekom till relativt nyligen.

I vårt grannland Norge förväntas faktiskt naturgasen ta över oljans dominerande roll under de närmaste decennierna. I Sverige används naturgas i huvudsak från den danska delen av Nordsjön. Gasen levereras via det danska naturgasnätet. De största fyndigheterna av naturgas finns i Ryssland, Iran, Algeriet och Nordsjön. Den ryska naturgasen svarar för drygt 40 procent av världens samlade naturgasreserver och är anledningen till att Gazprom kunnat växa till ett av världens största företag.

Råolja brukar ofta benämnas som Kungen av råvarorna, vilket gör att naturgasen på samma sätt kan kallas för Drottningen. I Sverige är inte gas så vanligt förekommande, men internationellt sett är naturgas en mycket eftertraktad råvara. Hela 25 procent av konsumtionen av energi på den amerikanska marknaden kommer från naturgas, att jämföra med 40 procent för råolja. Motsvarande siffra för naturgas i Europa är 20 procent. Norden använder en betydligt mindre mängd, 7 procent, medan energiförbrukningen i Sverige endast utgörs av naturgas till två procent.

Naturgas är, precis som kol och olja, ett fossilt, icke förnyelsebart bränsle. Skillnaden ligger i huvudsak i den form de förekommer som. Olja är, för det mesta, flytande medan kol i naturen förekommer i fast form. Naturgas är just gas, och av denna anledning måste denna kylas ned för att kunna hanteras i samband med produktionen.

Det allra största användningsområdet för naturgas är uppvärmning, det förekommer uppgifter om att så pass stor andel som 50 procent av de amerikanska hushållen valt naturgas som källa till uppvärmning. Naturgas är också vanligt förekommande i kök internationellt sett. I Sverige är det inte längre lika vanligt förekommande, även om efterfrågas allt mer. Enligt de uppgifter som Råvarumarknaden.se förfogar över förekommer det gasspisar i så pass mycket som 70 procent av de amerikanska hushållen. Även kylanläggningar är något som oftast drivs med hjälp av naturgas. En starkt bidragande orsak till den höga förekomsten i boendemiljö är att naturgas är renare än olja då denna förbränns samt att den på ett betydligt enklare sätt kan transporteras. Så till vida är naturgas betydligt mer miljövänlig än råolja. Förvisso bidrar även naturgas till koldioxidutsläpp, men dessa är endast hälften så stora som motsvarande mängd olja och kol ger upphov till.

Naturgas är en betydligt mer kostnadseffektiv lösning för industrin än exempelvis olja. På lång sikt förväntas därför industrin successivt växla över från olja till naturgas som primär energikälla.

Naturgas transporteras liksom olja genom så kallade pipelines eller i flytande form via tankfartyg och lastbilar. För att omvandla gasen till flytande form krävs en avancerad och kostsam teknik. På grund av detta används metoden främst till transport av större kvantiteter över längre avstånd, oftast i samband med export. I Europa finns flera hamnar specialiserade att hantera naturgas, och från dessa distribueras gasen vidare till konsumenterna genom ett nätverk av pipelines.

Naturgas har varit en av de mer debatterade råvarorna under senare år, bland annat för att priset tangerat 2002 års nivåer. Vid detta tillfälle handlades oljan kring 26 USD/fat att jämföra med dagens mycket högre nivåer. Under mitten av 2011 ser vi att oljan handlas till en ratio om 20:1 till 30:1 jämfört med priset på naturgas, trots att det endast krävs sex till åtta enheter ytterligare naturgas för att skapa samma energi som ett fat olja. Det finns därför gott om bedömare som anser att naturgasen, baserat på dessa siffror, är fundamentalt undervärderad. Andra faktorer som talar för en kommande prisuppgång på naturgasen är dess ökade popularitet och prognoser om kalla amerikanska vintrar. Även stormar i Mexikanska Golfen styr utvecklingen av priset på naturgas då det finns många raffinaderier i denna region. Stormarna gör att fartygen inte kan leverera vare sig oja eller naturgas vilket medför att produktionen minskar varvid priserna stiger.

Fakta som talar för naturgas

  • Naturgas står för runt en fjärdedel av världens energiförsörjning, men förväntas att ta över oljans betydelse i framtiden.
  • Stor säsongsvariation, produktion som sker under sommaren lagras för användning under vintern.
  • Priset på naturgas som fallit med 80 procent sedan toppen under sommaren 2008, har till skillnad från oljan, inte återhämtat sig.
  • Priset på naturgasen är 1/20 – 1/30 av det på olja, trots att den historiska relationen mellan dessa två råvaror varit 8:1.
  • 60 procent av alla amerikanska bostäder värms av naturgas, vilket får till effekt att en kall vinter leder till en ökad efterfrågan vilket bör ge högre priser.

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära