Följ oss

Nyheter

En introduktion till en Cattle Crush

Publicerat

den

Cattle

Den kombination av majs, ungnöt och live cattle som heter Cattle Crush gör det möjligt för djurproducenter att använda sina kommande grödor och säkra prisrisken. Krossen är en kombination av ungnött, foder (majs) och nötkreatur som är klara för slakt och används som ett sätt att uppskatta lönsamheten.

Köpa kon

Cattle

Foto: stanze

Till en feedlot brukar uppfödare köpa 750-pounds ungnötskalvar, tillsammans med tillräckligt med mat för att göra dem till boskap på 1 200-100 pound. Detta kan ta över sex månader och kräver cirka två ton foder per djur.

Krossen är användningen av terminskontrakt på ungnötskalvar, majs och live cattle för att simulera utfodringsprocessen. Den tid det tar för att omvandla kalven till slaktfärdigt nötkött varierar beroende på väder, marknadskrafter och foder. Kontantpriset för varje lokal marknad kommer att vara annorlunda och har därför ett varierande inflytande på krossen.

Bruttofodermarginalen (GFM) är skillnaden mellan kostnaden för djuret och foder minus kalvens försäljningspris. GFM kan fluktuera plus/minus 10 % över/under kostnaden. Denna stora skillnad har gjort krossen till att bli ett rimligt sätt att säkra prisrisken.

Crushen består i att köpa terminskontrakt på kalvar och på majs, med en samtidig försäljning av en termin på levande nötkreatur. Ett kontrakt på kalvar (cattle feeder) täcker 65 djur och ett på live cattle endast täcker 32. Det är därför nödvändigt att köpa dubbelt så många live cattle-terminer som cattle feeder. Ett kontrakt av majs (5 000 bushels) är tillräckligt för ett kontrakt på cattle feeder eller två live cattle-kontrakt.

Kontraktet på cattle feeder börjar vanligtvis löpa fyra till sex månader tidigare än levande boskap. Det är den tid det tar för att få en kalv till slakt. Majskontraktet kommer vanligtvis att falla mellan cattle feeder och live cattle månaderna. I det här exemplet kommer cattle feeder-kontraktet att upphöra först. Vissa, men inte alla, feedlot-operatörer kommer att kompensera för krossen före den här tiden. De foderoperatörer som håller nötkreaturskrossen öppna skulle ha säkringar mot pågående foderköp.

Ett sifferexempel

Värdet av crushen beräknas genom att värdena för majs- och cattle feeder-kontrakten läggs samman och subtraheras från värdet på live cattle-terminen.

Till exempel, säg att en cattle feeder-operatör har ett kontrakt i juni på 100 USD per 100 pounds (cwt). Ett kontrakt av cattle feeder är 50 000 pund, så kontraktsvärdet skulle vara 50 000 USD [$ 100 * (50 000 pund/100 pund) = $ 50 000]. Låt oss säga samma operatör har mars majs på 3 dollar per bushel, vilket skulle motsvara 15 000 dollar ($ 3 * 5 000 bushels = $ 15 000), vilket gör det totala värdet hamnar på 65 000 dollar.

Nu, låt oss säga samma operatör är kort två december live cattle-kontrakt på 90 dollar per cwt. Ett live cattle-kontrakt är värt 40 000 pound, så två skulle vara 80 000 pound eller 72 000 USD. I detta exempel har crushen en bruttomarginal på 7 000 USD.

Självklart kan spekulanter också dra nytta av nötkreaturskrosshandel. Den som vill dra nytta av förändringar i köttpriserna kan använda denna strategi.

Volatilitet

Att köpa kalvar och majs och sälja levande boskap vid olika tider under hela året bidrar till att säkra prisriskerna. Cattle feeder och majspriset står för de största kostnaderna för nötkött, och är extremt volatila. Förändringar under året är viktiga för såväl tillverkare som konsumenter, för att kunna hantera skillnaden mellan ingångskostnader och försäljningspris.

Uttrycket ”crush” härstammar från sojabönksektorn, där bönor omvandlas till sojabönolja och sojamjöl. Marginalen ger en indikator på avkastningen som tar hänsyn till de variabler som har störst prisrisk. Användningen av terminer gör krossen relativt lätt att komma in och komma ut ur. Marginalen för crushen fungerar som en snabb indikator på riskhanteringsmöjligheter eller fallgropar och hjälper operatörer att övervaka marknaderna för nötkreatur och majs.

Varje enskild person kan ha ett annat resultat med hjälp av cattle crushen. Vägningen av nötkreaturspriser och foder, tillsammans med andra diverse kostnader, kommer att avgöra om denna crush fungerar för varje enskild gård. Oavsett, kan crushen indikera om det finns säkringsmöjligheter när priserna går in i intervallet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Tuffa tider för stål i Europa

Publicerat

den

Felix Lindberg

Stålmarknaden befinner sig i en svår situation där Kinas enorma kapacitet i kombination med att den inhemska efterfrågan har gått ner skapar press på branschen i hela världen. Skrothandlaren och stålexperten Felix Lindberg berättar om Europas svåra situation, med en bilindustri som går på knäna med minskad efterfrågan på stål som följd. Under 2025 kan hårdare tongångar och handelsfrågor komma i fokus. Inte minst spelar en ny administration i USA och ett val i Tyskland roll.

Felix Lindberg kommenterar stålmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB och Luleå kan bli en betydande aktör för fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Europa

Publicerat

den

Illustration LKABs industripark för kritiska mineral med fullt utbyggda anläggningar

LKAB lämnar idag in sin ansökan om miljötillstånd för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Den planerade industriparken kan bli den första i sitt slag i Europa och en betydande byggsten i att öka självförsörjningen av kritiska mineral, med potential att täcka sju gånger behovet av fosfor till svenskt jordbruk.

– Denna ansökan är resultatet av ett gediget arbete under fyra års tid. Det handlar om en viktig milstolpe som är av stor betydelse för regionen, Sverige och för Europas beredskap. Genom att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från det material som vi redan bryter kan vi stärka vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor, samtidigt som vi kan öka försörjningstryggheten och förse samhället med dessa kritiska mineral som behövs för omställningen, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Utbudet av fosfor för mineralgödsel är avgörande för matförsörjningen i Sverige och EU, medan sällsynta jordartsmetaller används för elektrifieringen och digitaliseringen av samhället, till exempel tillverkning av permanentmagneter i elbilar och vindkraftverk. Fullt utbyggd beräknas produktionen från industriparken kunna täcka cirka sju gånger Sveriges behov och åtta procent av EU:s behov av fosfor. Idag finns ingen utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.

– Behovet av kritiska mineral är brådskande sett till det geopolitiska läget och Sveriges mål om att nå fossilfrihet år 2045. EU är idag helt importberoende av fosfor och sällsynta jordartsmetaller och har klassificerat dessa som kritiska råmaterial för samhället. Denna ansökan är avgörande för att möjliggöra ett framtida investeringsbeslut om fullskalig produktion i Luleå, säger Darren Wilson.

Ansökan till Mark- och miljödomstolen avser ett miljötillstånd att bedriva storskalig industriverksamhet samt hamnverksamhet på Svartön i Luleå. Verksamheten bygger på att nyttja avfallsströmmar från järnmalmsproduktionen i Gällivare, där apatitkoncentrat framställs för vidareförädling i Luleå. Här planerar LKAB att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller, samt gips som biprodukt. Genom en stegvis uppskalning kan verksamheten utökas med fler processanläggningar över tid, för att stå i full drift under 2030-talet.

– LKAB:s tillståndsansökan är ytterligare ett steg på vägen mot en utbyggd industripark i Luleå. Det är glädjande att de arbetar på enligt sin plan med etableringen, som är betydelsefull för kommunens och regionens fortsatta utveckling som nav i omställningen. Produktionen av dessa kritiska mineral för vindkraftverk, elbilar och matförsörjning är viktigt för hela vårt samhälle och ger oss möjligheten till att skapa nya arbetstillfällen inför framtiden, säger Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, Luleå kommun.

Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera de teknologier som krävs för utvinning av kritiska mineral. Resultaten från anläggningen, tillsammans med miljötillståndet för industriparken, kommer att ligga till grund för kommande beslut om storskalig produktion. Det är även avhängigt av miljötillståndet för LKAB:s verksamhet och apatitverk i Gällivare, där tillståndsprocessen pågår.

Fakta om LKAB och kritiska mineral

  • LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Detta genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen som idag inte tas till vara och blir till avfall.
  • Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetaller, fosfor för produktion av mineralgödsel till jordbruket, samt gips som biprodukt för byggindustrin.
  • Den 24 oktober 2024 fattade LKAB beslut om att investera 800 MSEK i en demonstrationsanläggning i Luleå, som kommer att verifiera och vidareutveckla de teknologier som krävs för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den planeras vara i drift i slutet av 2026 och är en viktig del i arbetet med att utveckla den fullskaliga anläggningen.
  • EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Gemensamt för dessa råmaterial är även att det finns en stor risk för försörjningsavbrott, till exempel relaterat till geopolitiska risker.
  • Fosfor används främst för produktion av mineralgödsel och ungefär hälften av världens livsmedelsproduktion är beroende av detta. Europa är till 90 procent beroende av import, där Ryssland har stått för en betydande del av produktionen.
  • Sällsynta jordartsmetaller (REE) används bland annat i permanentmagneter i elbilsmotorer och generatorer för vindkraftverk, där Kina dominerar värdekedjan. Europa har idag ingen egen utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller.
  • LKAB har ansökt om att göra järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå och den nya järnmalmsfyndigheten Per Geijer med höga halter sällsynta jordartsmetaller och fosfor i Kiruna till strategiska projekt enligt EU:s Critical Raw Materials Act.
Fortsätt läsa

Nyheter

Solenergi i Danmark katastrofalt olönsam, största aktören har havererat

Publicerat

den

Solceller och en tom plånbok

Better Energy, den stora danska aktören som bygger solcellsparker, har havererat. Nu inleds en rekonstruktion där investerarna förlorar miljarderna de har satsat. Sydbank meddelade exempevis idag att de kan förlora upp till 4,5 miljarder kronor och den danska pensionsfonden ATP sa tidigare i veckan att de förlorar 3,6 miljarder kronor.

Det grundläggande problemet är så grundläggande det kan bli. När solen skiner producerar solcellsparkerna så mycket elektricitet att priserna blir låga, ofta negativa. Kalkylen går helt enkelt inte ihop, det går inte att investera miljarder och sedan producera något som ingen vill betala för.

De flesta regioner och länder som installerar stora mängder solceller får problem. När solen skiner blir det ett överskott på elektricitet och när solen går ner blir det ett underskott. På kontinenter som Asien och Nordamerika är det också ett problem, men något mindre, då man där bygger stora mängder kraftverk som använder olja, kol och gas, vilka delvis kan matcha produktionskurvan från solceller.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära