Connect with us

Nyheter

CME lanserar LNG-termin med fysisk avräkning

Published

on

Naturgas (LNG) fraktar dit priset är högst

Under förra veckan meddelade börsoperatören CME Group att bolaget har för avsikt att lansera ett nytt terminskontrakt. CME ska lansera en LNG-termin med fysisk avräkning från amerikanska Cheniere Energy’s Sabine Pass exportterminal. Det nya terminskontraktet anses komma att öka både likviditet och transparensen i marknaden.

Flytande naturgas (LNG) skeppas till Japan

Det nya terminskontraktet kommer att lanseras den 14 oktober, med 24 olika leveransmånader. Det betyder att det går att köpa kontrakt för leverans om två år. Kontraktet kommer att hjälpa marknadsdeltagarna att hantera risker och ge dem tillgång till den snabbast växande källan till LNG samtidigt som det kastar ett ljus över en begynnande marknad.

CME säger samtidigt att bolaget har för avsikt att under de kommande två åren lansera ett antal nya terminskontrakt på LNG och LNG-frakter för att stödja råvaran och den infrastruktur denna kräver.

Kontrakt på 20 år

Större delen av all LNG på världsmarknaden säljs i dag på bilaterala kontrakt, ibland på så lång tid som 20 år. Det är vanligt att priset kopplas till oljepriset. Cirka 20 procent av all LNG handlas på spotmarknaden.

I USA har LNG numera en marknadsandel på cirka tio procent. LNG-priset har till stor del kopplats bort från oljepriset, och följer i stället priset på naturgas vid Henry Hub via leveransavtal med Cheniere och några andra producenter.

Dessa kontrakt har ofta flexibla destinationsklausuler som gör det möjligt för köpare att hämta sin LNG från exportterminalerna med sina egna fartyg och ta dem dit de vill, till skillnad från konventionella kontrakt som har en fast leveransplats.

Dessa förändringar har skapat en koppling på den globala LNG-marknaden som många handlare utnyttjar genom att dra fördel av geografiskt arbitrage och skillnader i olje- och gaspriser. Terminskontrakt kan hjälpa till att mildra dessa risker.