Följ oss

Nyheter

Allting du behöver veta för att handla socker

Publicerat

den

Det finns ett antal jordbruksråvaror som upptar både analytikers och investerares tid, men det finns en med hög volym som ofta verkar gå obemärkt förbi, och det är socker. Vete, majs och sojabönor dominerar vanligtvis rubrikerna eftersom de avser handel med jordbruksråvaror som har höga dagliga volymer samt dessutom har inverkan på den globala livsmedelsförsörjningen och industrier relaterade till biobränslen. Men socker är en viktig komponent i livsmedelsindustrin som används i allt från livsmedelsproduktion till läskedrycker som Coca-Cola. Därför har vi sammanställt allting du behöver veta för att handla socker.

Sockerbitar

Något som många investerare lär sig snabbt är att när det gäller jordbruksprodukter, så kallade softs, så finns det vanligen fler än ett kontrakt att välja mellan. Dels finns det olika löptider, men det finns också olika varianter av samma jordbruksprodukt. Självklart gäller detta också för socker. Det finns två olika sorters socker som handlas på råvarubörserna, world sugar #11 och U.S. sugar #16.

Men till skillnad från andra råvaror är skillnaden i terminskontrakt på socker inte råvaran själv, utan snarare var den handlas. Som namnet antyder kan socker vara globalt (world sugar #11) eller avse USA-marknaden (U.S. sugar #16). Orsaken beror på subventioner som betalats till sockerproducenter och de tullar som beskattar importen av socker från andra länder.

Det finns mer än en sorts socker

Socker, enligt råvarubörsernas specifikationer, kan handlas till radikalt olika priser beroende på om det är klassat som # 11 eller # 16. Socker nr 16 handlas ofta till ett betydligt högre pris på grund av effekten av avgifter och subventioner.

Företag i USA måste däremot köpa sitt socker till ett pris som är högre än marknadsvärdet. Det innebär att företag kan utveckla ett sockersubstitut för sina produkter som majssirap istället för socker, eller annars så måste de rulla priset vidare till konsumenterna. Den ökade tillverkningskostnaden hamnar på produktens försäljningspris vilket gör att varor blir dyrare för kunderna.

Prissättning av US Sugar # 16 och World Sugar # 11

En titt på på ICE där terminskontraken för sugar #11 och sugar #16 handlas avslöjar vilken typ av prisskillnader det finns mellan olika typer av socker.

Socker #11 och #16

I dessa tabeller kan du se hur amerikanska Sugar # 16 handlas till ungefär dubbelt så högt pris som Sugar # 11. Medan andra länder också har subventionprogram är Brasilien – världens största osubventionerade sockerproducent – den nation som sätter priset för Sugar nr 11 och förklarar varför det nästan alltid är billigare än amerikanska socker, Sugar nr 16.

Här är en tabell som jämför de två kontrakten:

Villkor för terminer på socker

Andra typer av socker som handlas är till exempel vitsocker och containeriserat vitsocker. Vitsocker-terminer används som ett globalt riktmärke för prissättning av fysiskt vitt socker och handlas främst av sockerkvarnar, raffinaderier och tillverkare tillsammans med institutionella investerare. Containeriserat vitsocker är kontrakt för vitbeta, sockerrörsocker eller raffinerat socker levererat i ISO-behållare.

Investerare som handlar jordbruksprodukter bör vara medvetna om den roll som socker spelar i världsekonomin. Genom att förstå vad skillnaderna i sockerkontraktstyper är, kommer investerarna att vara bättre rustade att fatta intelligenta beslut i sina portföljval. Det är också nödvändigt för investeraren att hålla sig uppdaterad med den senaste politiska miljön – särskilt när det gäller subventionprogram och tariffer. Andra varor som majs kan också bli föremål för avgifter och subventioner. Innan du utför affärer i socker ska Du som investerare vara försiktiga och verifiera vilket kontrakt Du faktiskt vill ha.

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära