Nyheter
Höga priser kan öka sockerbristen i många länder

Andelen högt förtullat socker som importeras till USA har fördubblats under de senaste fem åren. Det är framförallt Brasilien och Guatemala som är de två största ursprungsländerna för högt förtullat socker. Den amerikanska importen innebär lite mindre socker för världsmarknaden.
Vad är högt förtullat socker?
Högt förtullat socker är allt socker som importeras till USA som inte omfattas av handelsavtal eller fördrag. Dessa handelsavtal kan inkludera TRQ-programmet, Dominikanska republiken-Centralamerika FTA (CAFTA-DR) eller andra avtal från Världshandelsorganisationen (WTO). Det högt förtullade sockret som kommer in i USA måste betala en tull på 360 dollar per ton eller 16,33 cent per pound. Tidigare avskräckte denna höga tull företag från att exportera socker till USA.
Mängden högt förtullat socker som kommer in i USA har fördubblats under de senaste fem åren
De höga sockerpriserna gör det möjligt för företag som säljer socker till USA att köpa socker från världsmarknaden, till priset för socker nr 11, betala tullen på 360 dollar per ton eller 16,33 cent per pound (samt andra kostnader som t.ex. frakt), och fortfarande har tillräckligt mycket kvar för att göra en vinst.
Pessimistiska utsikter för amerikanskt socker
USA står för närvarande inför en potentiell skördebrist. US Drought Monitor hävdar att 44 procent av sockerrören i Louisiana är drabbade av exceptionell torka, medan 54 procent var under extrem torka. Torkan har fått experter att sänka statens prognos med 200 000 ton. I Texas, var 100 procent av sockerrörsskörden påverkad av svår torka.
För att göra saken värre kan USA inte förlita sig på sin största sockerleverantör, Mexiko. De flesta marknadsbedömare förväntar sig ingen återhämtning från den dåliga skörden 2022-23 på grund av El Niño. Under El Niño upplever Mexiko mer regn under vintern, följt av en torr sommar. En sommartorka kan påverka sockerrörsutvecklingen negativt i Mexiko eftersom grödan behöver regn under mitten av året för att växa och mogna fullt ut. Torkan kan leda till lägre avkastning eftersom mer än 60 procent av de mexikanska sockerrören inte bevattnas. Regn under vintern kan också fördröja den mexikanska sockerrörsskörden.
Mexiko och USAs dåliga skördar påverkar priset på socker nr 16
USA, som har en dålig skörd och oförmögen att förlita sig på sin största handelspartner för socker, Mexiko, bör vara en garanti för att priset på det råsocker som handlas som nummer 16 förblir högt för tillfället. De höga priserna på nr 16 betyder att det kommer att vara attraktivt för länder som Brasilien och Guatemala att exportera socker till USA, även om det innebär att de måste betala en tull.
Om fler länder exporterar socker till USA blir det mindre socker till världsmarknaden. Denna ökning av exporten till USA kommer att ytterligare belasta det globala sockerunderskottet. En ökning av det globala sockerunderskottet kan ytterligare driva upp sockerpriserna på kort sikt.
Nyheter
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen

Oljepriset gick upp direkt när Israel attackerade Iran förra veckan, men under helgen har prisutvecklingen planat ut trots att konflikten tilltagit. Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, kommenterar utvecklingen och vad som kan hända framåt.
Nyheter
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning

Snittpriset på el väntas landa på cirka 30 öre per kilowattimme i sommar – i nivå med fjolåret. Men i elområde SE3, där bland annat Stockholm ingår, väntas priserna stiga med 70 procent till följd av att kärnkraftreaktorn Oskarshamn 3 står still. Samtidigt pressar höga vattennivåer ner priserna i norra Sverige. Det visar Bixias elprisprognos för sommaren.

Väderprognoserna pekar på normala förhållanden i Skandinavien. Men det blöta vädret under förra hösten och vintern har fyllt vattenmagasinen rejält, vilket bidrar till låga och stabila elpriser under juni till augusti.
– Att vi går in i sommaren med välfyllda vattenmagasin borgar för riktigt låga elpriser, särskilt i norr. I kombination med låg elförbrukning minimeras risken för några större prischocker i sommar, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.
Ner i norr, upp i syd
Det ovanligt stora vattenöverskottet både i Sverige och Norge fortsätter att pressa priserna norra Sverige. I SE1 och SE2 väntas elpriserna landa på 13–14 öre per kilowattimme, jämfört med 18 öre i fjol.
I mellersta Sverige, elområde SE3, väntas elpriset i stället stiga till cirka 32 öre per kilowattimme, vilket är 70 procent högre än förra sommaren. Orsaken är att underhållet av kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 förlängts till den 15 augusti, vilket minskar den planerbara elproduktionen.
Även SE4, längst i söder, påverkas av den reducerade kärnkraftsproduktionen, då kopplingen till kontinentens högre elpriser blir större. Här väntas elpriset landa på cirka 50 öre per kilowattimme vilket är i linje med fjolåret.
– Om inte underhållet i Oskarshamn förlängts hade vi för ovanlighetens skull haft full kärnkraftsproduktion i både Sverige och Finland i sommar. Nu får vi istället ett underskott som höjer priserna i mellersta och södra Sverige, säger Johan Sigvardsson.
Under sommaren väntas också många så kallade minustimmar – timmar med negativt elpris – framför allt mitt på dagen när solkraften är som mest effektiv.
– En riktigt het sommardag kan solkraften stå för 80-90 procent av det tyska elbehovet under dagtid. Då blir ankkurvan djup och vi får negativa priser, vilket såklart pressar ner dygnsmedelpriset och gör att vi i Norden kan importera billigt, säger Johan Sigvardsson.
Europa kan pressa upp priserna till hösten
Samtidigt visar prognoser att södra Europa går mot en varm och torr sommar, vilket kan påverka elmarknaden längre fram.
– Hetare väder ökar behovet av luftkonditionering och elförbrukningen stiger. Det innebär att gaslagren inte fylls på i samma takt under påfyllnadssäsongen och efterfrågan i höst lär öka, vilket kan driva upp elpriserna i Europa till hösten och påverka även oss i Sverige, säger Johan Sigvardsson.
Elpriset juni-augusti 2025 jämfört med 2024
Elområde | 2024 (utfall) | 2025 (prognos) |
Systempris | 27 öre | 29 öre |
SE1 | 18 öre | 14 öre |
SE2 | 18 öre | 13 öre |
SE3 | 19 öre | 32 öre |
SE4 | 51 öre | 50 öre |
Nyheter
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys

Impala Nordic har gjort en uppdragsanalys på Lappland Guldprospektering, som noterades på Spotlight förra hösten, där man ser en rejält uppsida i aktien.
Lappland Guldprospektering är ett svenskt bolag verksamt inom guldprospektering med fokus på att utveckla och bedriva guldbrytning i större skala i Sverige och övriga Norden. Bolaget har som målsättning att bli en betydande guldproducent, där bolagets nyckelpersoner besitter en mångårig erfarenhet av utveckling och drift av gruvor över hela världen.
Bolaget drivs med väldigt slimmad kostnadsbas, som understiger 1 miljon kronor per kvartal. Således har bolaget en betydande runway med nuvarande kassa, som uppgick till cirka 18 miljoner kronor i utgången av Q1 2025.
”Vi ser det som möjligt att Bolaget kan etablera en gruvverksamhet i huvudprojektet Stortjärnhobben inom 3–4 år, vilket skulle innebära kassaflöden under många år framöver. Om Bolaget lyckas med sitt mål att klassificera en mineralresurs på 500 000 troy ounce (uns) ser vi potential till betydande uppvärdering baserat på värderingen av bolag som varit i liknande skede. Vi bedömer att uppsidan motsvarar ett börsvärde på minst 500 MSEK, drygt 400 % över dagens värdering.”
-
Nyheter4 veckor sedan
Förenade Arabemiraten siktar på att bygga ett datacenter på 5 GW, motsvarande fem stora kärnkraftsreaktorer
-
Analys4 veckor sedan
A lower oil price AND a softer USD will lift global appetite for oil
-
Nyheter4 veckor sedan
Samtal om när oljepriserna vänder och gruvindustrins största frågor
-
Analys3 veckor sedan
Brent steady at $65 ahead of OPEC+ and Iran outcomes
-
Analys4 veckor sedan
An Israeli attack on Iran moves closer as Trump’s bully-diplomacy has reach a dead end
-
Nyheter2 veckor sedan
USA slår nytt produktionsrekord av naturgas
-
Analys4 veckor sedan
A shift to surplus will likely drive Brent towards the 60-line and the high 50ies
-
Analys3 veckor sedan
All eyes on OPEC V8 and their July quota decision on Saturday