Följ oss

Nyheter

Höga priser kan öka sockerbristen i många länder

Publicerat

den

Sockerbitar i närbild

Andelen högt förtullat socker som importeras till USA har fördubblats under de senaste fem åren. Det är framförallt Brasilien och Guatemala som är de två största ursprungsländerna för högt förtullat socker. Den amerikanska importen innebär lite mindre socker för världsmarknaden.

Vad är högt förtullat socker?

Högt förtullat socker är allt socker som importeras till USA som inte omfattas av handelsavtal eller fördrag. Dessa handelsavtal kan inkludera TRQ-programmet, Dominikanska republiken-Centralamerika FTA (CAFTA-DR) eller andra avtal från Världshandelsorganisationen (WTO). Det högt förtullade sockret som kommer in i USA måste betala en tull på 360 dollar per ton eller 16,33 cent per pound. Tidigare avskräckte denna höga tull företag från att exportera socker till USA.

Mängden högt förtullat socker som kommer in i USA har fördubblats under de senaste fem åren

De höga sockerpriserna gör det möjligt för företag som säljer socker till USA att köpa socker från världsmarknaden, till priset för socker nr 11, betala tullen på 360 dollar per ton eller 16,33 cent per pound (samt andra kostnader som t.ex. frakt), och fortfarande har tillräckligt mycket kvar för att göra en vinst.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Pessimistiska utsikter för amerikanskt socker

USA står för närvarande inför en potentiell skördebrist. US Drought Monitor hävdar att 44 procent av sockerrören i Louisiana är drabbade av exceptionell torka, medan 54 procent var under extrem torka. Torkan har fått experter att sänka statens prognos med 200 000 ton. I Texas, var 100 procent av sockerrörsskörden påverkad av svår torka.

För att göra saken värre kan USA inte förlita sig på sin största sockerleverantör, Mexiko. De flesta marknadsbedömare förväntar sig ingen återhämtning från den dåliga skörden 2022-23 på grund av El Niño. Under El Niño upplever Mexiko mer regn under vintern, följt av en torr sommar. En sommartorka kan påverka sockerrörsutvecklingen negativt i Mexiko eftersom grödan behöver regn under mitten av året för att växa och mogna fullt ut. Torkan kan leda till lägre avkastning eftersom mer än 60 procent av de mexikanska sockerrören inte bevattnas. Regn under vintern kan också fördröja den mexikanska sockerrörsskörden.

Mexiko och USAs dåliga skördar påverkar priset på socker nr 16

USA, som har en dålig skörd och oförmögen att förlita sig på sin största handelspartner för socker, Mexiko, bör vara en garanti för att priset på det råsocker som handlas som nummer 16 förblir högt för tillfället. De höga priserna på nr 16 betyder att det kommer att vara attraktivt för länder som Brasilien och Guatemala att exportera socker till USA, även om det innebär att de måste betala en tull.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Om fler länder exporterar socker till USA blir det mindre socker till världsmarknaden. Denna ökning av exporten till USA kommer att ytterligare belasta det globala sockerunderskottet. En ökning av det globala sockerunderskottet kan ytterligare driva upp sockerpriserna på kort sikt.

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära