Nyheter
Globalt sockerunderskott att vänta nästa år
Den globala produktionen av socker spås under regleringsåret 2023/2024 uppgå till 178,2 miljoner ton, en minskning med 0,1 miljoner ton jämfört med regleringsåret 2022/2023. Samtidigt beräknas den globala konsumtionen till 179,1 miljoner ton, oförändrat jämfört med regleringsåret 2022/2023. De globala lagren spås minska med 0,9 miljoner ton.
Global sockerproduktion
Marknadsbedömare spår att världen kommer att producera 178,2 miljoner ton socker 2023/2024. Detta kommer att vara den näst största produktionen någonsin efter den enorma säsongen 2017/18 när produktionen uppgick till 188,5 miljoner ton.
Även om monsunregnen i Indien hittills har varit så gott som tillräckliga vilket inte har sänkt prognoserna, finns det fortfarande en nedåtrisk för resten av växtsäsongen. I Brasilien fortsätter krossningen att gå smidigt, detta och en särskilt hög sockerblandning som uppnåtts.
Global sockerkonsumtion
Samma bedömare tror att världen kommer att konsumera rekordmängder socker 2023/2024. De tror att produktionen kommer att stiga till drygt 179 miljoner ton. Detta drivs främst av befolkningstillväxten som kommer att behöva ungefär två miljoner ton extra socker per säsong.
Litet produktionsunderskott
Marknadsbedömarna tror inte att världen kommer att producera tillräckligt med socker för att möta konsumtionen igen 2023/2024. För närvarande räknar de med ett underskott på cirka 0,9 miljoner ton.
Producenter på norra halvklotet som Indien och Thailand hade sämre skördar än väntat 2022/2023 och Indien förväntas ha lika stora grödor 2023/24 medan de i Thailands fall spås bli sämre.
Underskottet förväntas bli mindre än 2022/2023, främst beroende på en särskilt stor skörd i Brasilien.
Produktionsuppdatering för Thailand
Den thailändska säsongen 2023/24 börjar i slutet av november, början av december. Sockerproduktionen förväntas rapportera en ganska stor nedgång jämfört med säsongen 2022/2023, från 10,8 miljoner ton till 7,4 miljoner ton. Detta skulle göra 2023/24 till den värsta säsongen för sockerproduktion i Thailand på ett decennium.
Detta drivs av en kombination av varmt, torrt, väder som hindrar utvecklingen av sockerrör, och en stor övergång från mindre bönder som väljer att plantera kassava istället för sockerrör.
Båda grödorna är omtyckta av bönder på grund av deras goda tolerans mot torka, men denna säsongs avkastning att odla kassava uppväger kraftigt avkastningen för sockerrör.
Det finns också fortfarande pågående problem att attrahera arbetskraft, ett problem som uppstod under föregående säsong.
Andra sockerproducenter
Brasilien spås öka sin sockerskörd till 38,2 miljoner ton, en ökning med 4,5 miljoner ton. Egypten spås minska sin sockerproduktion till 2,5 miljoner ton, en nedgång med 0,2 miljoner ton. Ukraina spås komma att rapportera en ökad produktion av socker. Trots kriget som landet befinner sig i så spås bönderna i Ukraina öka sin produktion med 0,2 miljoner ton till 1,4 miljoner ton totalt. Den japanska sockerskörden spås vara oförändrad på 0,8 miljoner ton.
Nyheter
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.
Nyheter
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.
”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.
Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.
Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.
Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten
Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.
Nyheter
Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga
Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.
-
Nyheter4 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Nyheter4 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft
-
Analys4 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Nyheter2 veckor sedan
Gaining on China stimulus, but planned production hike by OPEC+ is hanging over the market as a dark cloud
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Tight here and now
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil – It’s a (hybrid) market share war