Följ oss

Nyheter

Globalt sockerunderskott att vänta nästa år

Publicerat

den

Socker i närbild

Den globala produktionen av socker spås under regleringsåret 2023/2024 uppgå till 178,2 miljoner ton, en minskning med 0,1 miljoner ton jämfört med regleringsåret 2022/2023. Samtidigt beräknas den globala konsumtionen till 179,1 miljoner ton, oförändrat jämfört med regleringsåret 2022/2023. De globala lagren spås minska med 0,9 miljoner ton.

Global sockerproduktion

Marknadsbedömare spår att världen kommer att producera 178,2 miljoner ton socker 2023/2024. Detta kommer att vara den näst största produktionen någonsin efter den enorma säsongen 2017/18 när produktionen uppgick till 188,5 miljoner ton.

Även om monsunregnen i Indien hittills har varit så gott som tillräckliga vilket inte har sänkt prognoserna, finns det fortfarande en nedåtrisk för resten av växtsäsongen. I Brasilien fortsätter krossningen att gå smidigt, detta och en särskilt hög sockerblandning som uppnåtts. 

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Global sockerkonsumtion

Samma bedömare tror att världen kommer att konsumera rekordmängder socker 2023/2024. De tror att produktionen kommer att stiga till drygt 179 miljoner ton. Detta drivs främst av befolkningstillväxten som kommer att behöva ungefär två miljoner ton extra socker per säsong.

Litet produktionsunderskott

Marknadsbedömarna tror inte att världen kommer att producera tillräckligt med socker för att möta konsumtionen igen 2023/2024. För närvarande räknar de med ett underskott på cirka 0,9 miljoner ton.

Producenter på norra halvklotet som Indien och Thailand hade sämre skördar än väntat 2022/2023 och Indien förväntas ha lika stora grödor 2023/24 medan de i Thailands fall spås bli sämre.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Underskottet förväntas bli mindre än 2022/2023, främst beroende på en särskilt stor skörd i Brasilien.

Produktionsuppdatering för Thailand

Den thailändska säsongen 2023/24 börjar i slutet av november, början av december. Sockerproduktionen förväntas rapportera en ganska stor nedgång jämfört med säsongen 2022/2023, från 10,8 miljoner ton till 7,4 miljoner ton. Detta skulle göra 2023/24 till den värsta säsongen för sockerproduktion i Thailand på ett decennium.

Detta drivs av en kombination av varmt, torrt, väder som hindrar utvecklingen av sockerrör, och en stor övergång från mindre bönder som väljer att plantera kassava istället för sockerrör.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Båda grödorna är omtyckta av bönder på grund av deras goda tolerans mot torka, men denna säsongs avkastning att odla kassava uppväger kraftigt avkastningen för sockerrör.

Det finns också fortfarande pågående problem att attrahera arbetskraft, ett problem som uppstod under föregående säsong.

Andra sockerproducenter

Brasilien spås öka sin sockerskörd till 38,2 miljoner ton, en ökning med 4,5 miljoner ton. Egypten spås minska sin sockerproduktion till 2,5 miljoner ton, en nedgång med 0,2 miljoner ton. Ukraina spås komma att rapportera en ökad produktion av socker. Trots kriget som landet befinner sig i så spås bönderna i Ukraina öka sin produktion med 0,2 miljoner ton till 1,4 miljoner ton totalt. Den japanska sockerskörden spås vara oförändrad på 0,8 miljoner ton.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära