Nyheter
En introduktion till en Cattle Crush
Den kombination av majs, ungnöt och live cattle som heter Cattle Crush gör det möjligt för djurproducenter att använda sina kommande grödor och säkra prisrisken. Krossen är en kombination av ungnött, foder (majs) och nötkreatur som är klara för slakt och används som ett sätt att uppskatta lönsamheten.
Köpa kon
Till en feedlot brukar uppfödare köpa 750-pounds ungnötskalvar, tillsammans med tillräckligt med mat för att göra dem till boskap på 1 200-100 pound. Detta kan ta över sex månader och kräver cirka två ton foder per djur.
Krossen är användningen av terminskontrakt på ungnötskalvar, majs och live cattle för att simulera utfodringsprocessen. Den tid det tar för att omvandla kalven till slaktfärdigt nötkött varierar beroende på väder, marknadskrafter och foder. Kontantpriset för varje lokal marknad kommer att vara annorlunda och har därför ett varierande inflytande på krossen.
Bruttofodermarginalen (GFM) är skillnaden mellan kostnaden för djuret och foder minus kalvens försäljningspris. GFM kan fluktuera plus/minus 10 % över/under kostnaden. Denna stora skillnad har gjort krossen till att bli ett rimligt sätt att säkra prisrisken.
Crushen består i att köpa terminskontrakt på kalvar och på majs, med en samtidig försäljning av en termin på levande nötkreatur. Ett kontrakt på kalvar (cattle feeder) täcker 65 djur och ett på live cattle endast täcker 32. Det är därför nödvändigt att köpa dubbelt så många live cattle-terminer som cattle feeder. Ett kontrakt av majs (5 000 bushels) är tillräckligt för ett kontrakt på cattle feeder eller två live cattle-kontrakt.
Kontraktet på cattle feeder börjar vanligtvis löpa fyra till sex månader tidigare än levande boskap. Det är den tid det tar för att få en kalv till slakt. Majskontraktet kommer vanligtvis att falla mellan cattle feeder och live cattle månaderna. I det här exemplet kommer cattle feeder-kontraktet att upphöra först. Vissa, men inte alla, feedlot-operatörer kommer att kompensera för krossen före den här tiden. De foderoperatörer som håller nötkreaturskrossen öppna skulle ha säkringar mot pågående foderköp.
Ett sifferexempel
Värdet av crushen beräknas genom att värdena för majs- och cattle feeder-kontrakten läggs samman och subtraheras från värdet på live cattle-terminen.
Till exempel, säg att en cattle feeder-operatör har ett kontrakt i juni på 100 USD per 100 pounds (cwt). Ett kontrakt av cattle feeder är 50 000 pund, så kontraktsvärdet skulle vara 50 000 USD [$ 100 * (50 000 pund/100 pund) = $ 50 000]. Låt oss säga samma operatör har mars majs på 3 dollar per bushel, vilket skulle motsvara 15 000 dollar ($ 3 * 5 000 bushels = $ 15 000), vilket gör det totala värdet hamnar på 65 000 dollar.
Nu, låt oss säga samma operatör är kort två december live cattle-kontrakt på 90 dollar per cwt. Ett live cattle-kontrakt är värt 40 000 pound, så två skulle vara 80 000 pound eller 72 000 USD. I detta exempel har crushen en bruttomarginal på 7 000 USD.
Självklart kan spekulanter också dra nytta av nötkreaturskrosshandel. Den som vill dra nytta av förändringar i köttpriserna kan använda denna strategi.
Volatilitet
Att köpa kalvar och majs och sälja levande boskap vid olika tider under hela året bidrar till att säkra prisriskerna. Cattle feeder och majspriset står för de största kostnaderna för nötkött, och är extremt volatila. Förändringar under året är viktiga för såväl tillverkare som konsumenter, för att kunna hantera skillnaden mellan ingångskostnader och försäljningspris.
Uttrycket ”crush” härstammar från sojabönksektorn, där bönor omvandlas till sojabönolja och sojamjöl. Marginalen ger en indikator på avkastningen som tar hänsyn till de variabler som har störst prisrisk. Användningen av terminer gör krossen relativt lätt att komma in och komma ut ur. Marginalen för crushen fungerar som en snabb indikator på riskhanteringsmöjligheter eller fallgropar och hjälper operatörer att övervaka marknaderna för nötkreatur och majs.
Varje enskild person kan ha ett annat resultat med hjälp av cattle crushen. Vägningen av nötkreaturspriser och foder, tillsammans med andra diverse kostnader, kommer att avgöra om denna crush fungerar för varje enskild gård. Oavsett, kan crushen indikera om det finns säkringsmöjligheter när priserna går in i intervallet.
Nyheter
Oklart om drill baby drill-politik ökar USAs oljeproduktion
En framträdande del av Donald Trumps kampanj har varit drill baby drill-politik för olja. Hittills har dock inte hans vinst i presidentvalet gett någon prissignal för oljan. USA producerar redan rekordmycket olja och det är oklart om oljebolagen verkligen vill producera mer eftersom kostnaderna stiger när man försöker maximera produktionen. Ännu så länge spelar Kinas efterfrågan och OPECs produktion mer oljepriset än att USAs tillträdande president vill öka USAs produktion. Nordea-analytikern Thina Saltvedt kommenterar.
Nyheter
De tre bästa olje- och naturgasaktierna i Kanada
Eric Nuttall på Ninepoint Partners har valt ut de tre bästa aktierna inom olja och naturgas. Samtliga är noterade på TSX i Kanada och är bolag som har bra tillgångar och genererar bra kassaflöden.
MEG Energy
MEG Energy är en oljeproducent som går bra vid ett oljepris på 70 USD. Företaget har nått sitt mål för skulder och använder därför hela sitt fria kassaflöde till att återköpa aktier. Det fria kassaflödet är 10 procent vid ett oljepris på 70 USD och 14 procent vid 80 USD. Med över 35 års reserver av hög kvalitet erbjuder MEG Energy en stark hävstång på ett stigande oljepris.
ARC Resources
ARC Resources har högkvalitativa reserver av främst naturgas som motsvarar över 20 år av konstant produktion. Har ett bra fritt kassaflöde. En aktie att köpa och sedan bara låta ligga i portföljen.
Tamarack Valley Energy
Tamarack Valley Energy har efter två år av operativa utmaningar nått sina mål tre kvartal i rad och har blivit ett av de mest populära oljebolagen i Kanada. Större delen av produktionen är vid Clearwater och Charlie Lake, två tillgångar med fantastiskt bra ekonomi. Ett fritt kassaflöde på 12 respektive 17 procent vid ett oljepris på 70 respektive 80 USD per fat.
Nyheter
Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden
En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.
Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.
– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia
I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.
– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.
Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).
December | Januari | Februari | |
Systempris | 65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris) | 67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris) | 71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris) |
SE1 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE2 | 40 öre/kWh (73 öre) | 39 öre/kWh (61 öre) | 43 öre/kWh (45 öre) |
SE3 | 77 öre/kWh (79 öre) | 78 öre/kWh (80 öre) | 76 öre/kWh (50 öre) |
SE4 | 82 öre/kWh (80 öre) | 79 öre/kWh (84 öre) | 83 öre/kWh (55 öre) |
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter4 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030
-
Nyheter3 veckor sedan
ABB och Blykalla samarbetar om teknikutveckling för små modulära reaktorer
-
Analys2 veckor sedan
Brent resumes after yesterday’s price tumble
-
Nyheter2 veckor sedan
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
-
Nyheter1 vecka sedan
Silverpriset kan bara gå upp