Följ oss

Nyheter

Partnerskapet mellan svenska Novatron Fusion Group och Storbritannien är igång

Publicerat

den

Novatron Fusion Group och United Kingdom Atomic Energy Authority (UKAEA) börjar samarbeta

Ett särskilt partnerskap mellan United Kingdom Atomic Energy Authority (UKAEA) – Storbritanniens nationella laboratorium för fusionsenergi – och det svenska fusionskraftsföretaget Novatron Fusion Group kom nyligen igång fullt ut.

Det följer på ett banbrytande samförståndsavtal som undertecknades tidigare i år och beskrivs som ”förkroppsligandet” av Storbritanniens och Sveriges bredare strategiska partnerskap, som utökar samarbetet inom vetenskap och innovation, energi, handel samt säkerhet och försvar.

Avsiktsförklaringen undertecknades av Sveriges och Storbritanniens regeringar i oktober 2023 – båda länderna har åtagit sig att ”utforska möjligheterna till samarbete inom fusionsenergi” och noterar den framväxande teknikens ”betydelse för en långsiktigt hållbar energiförsörjning”.

Nyckelaktörerna bakom samförståndsavtalet samlades på den svenska ambassadörens residens i London den 30 maj för att diskutera vikten av internationellt samarbete i strävan efter fusionsenergi.

Inspelning från ett event i London med Tim Beswick UKAEA:s Chief Development Officer (CDO) och vice VD, Mala Valroy från Industrifonden och Peter Roos, VD för Novatron Fusion Group.

Under en paneldiskussion sade Tim Bestwick, UKAEA:s Chief Development Officer (CDO) och vice VD:

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

”Det låter som om UKAEA sysslar med allt som har med kärnkraft att göra, men i själva verket fokuserar vi bara på fusion. Vi var värd för det stora europeiska fusionsexperimentet JET som pågick i 40 fantastiska år, tills vi avslutade den experimentella verksamheten förra året. Det har hållit oss i centrum för många samarbeten inom fusionsområdet. Vi behöver inte bara forska om fusion, vi behöver fusionsenergi för att hålla lamporna tända. Det är en del av vår roll inom UKAEA att stödja alla ansträngningar inom fusion som kommer att leverera denna viktiga energikälla och vi är mycket glada över att arbeta med Novatron Fusion Group.”

UKAEA genomför för närvarande Storbritanniens Fusion Futures Programme på 650 miljoner pund, till stöd för den brittiska fusionsstrategin. Programmet innebär att nya anläggningar etableras vid UKAEA:s Culham Campus i Oxfordshire för att underlätta utvecklingen av ny teknik och utöka kapaciteten för fusionens bränslecykel. Programmet syftar till att främja världsledande innovation och samtidigt stimulera den allmänna industrikapaciteten genom internationellt samarbete och utveckling av framtida fusionskraftverk.

Novatron Fusion Groups VD Peter Roos sade i samband med avsiktsförklaringen att UKAEAE erbjuder en mängd erfarenheter efter 40 år i framkant för fusionsenergin:

”Alla hinder, utmaningar och gupp på vägen – det är de erfarenheterna som har lyft UKAEA till den nivå där det verkar idag. UKAEA står på toppen av så många teknologier som är värdefulla för alla fusionsinitiativ som finns i världen. I framtiden ser jag många kopplingar mellan företag där UKAEA är ”humlan” som rör sig från blomma till blomma, kopplar ihop punkterna, ser till att tekniken lyfts fram men också där konsolidering krävs. Ur Novatron Fusion Groups perspektiv finns det några riktigt intressanta teknikområden där vi behöver omedelbart stöd, och detta samarbete med UKAEA kommer att förkorta tiden, minska riskerna och sänka kostnaderna. Det är också ett förstadium till ett djupare samarbete.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Sol, vind och vatten gynnar elpriserna

Publicerat

den

Solceller mot blå himmel

Lägre efterfrågan på el under sommaren och låga elpriser på kontinenten, framför allt i Tyskland som har mycket solkraft, i kombination med mycket vind och vatten pressar ner elpriserna i Sverige. 

De rörliga elpriserna sjunker och tangerar elpriserna för juni 2020. Spotpriset på Nord Pool i elområde 3 (Södra Mellansverige) var då 24,89 öre/kWh och i år 27,27 öre/kWh. Att jämföras med i fjol då det var 53,06 öre/kWh.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men det som påverkar mest är ändå vädret. Mycket sol och vind bidrar med mer el till systemet. Enligt våra analyser kommer temperatur och nederbörd att hålla sig till det normala. På sommaren när det är varmt minskar efterfrågan på el och många industrier har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Månadsmedel Spotpriser på Nord Pool, Juni 2022-2024

Tillgängligheten för kärnkraften i Norden ligger i början av juli på drygt 80 procent av installerad effekt. Det blåser bra och vattenmagasinen ligger på normala nivåer tack vare den pågående vårfloden som har optimala förhållanden med varmare dagar och låga nattemperaturer.

– Den som har ett rörligt elprisavtal med timpris har mycket att vinna på att vara aktiv och hålla koll på energianvändningen. Det kan till exempel vara bättre att ladda elbilen mitt på dagen istället för på natten eftersom elpriset är mer volatilt och gamla sanningar om att elpriset är lägst på natten inte längre stämmer. Sen när man står inför valet av elavtal är det lätt att jämföra det rörliga elpriset med ett fast elpris. Prisskillnaderna är idag stora men man får inte glömma bort att det fasta elpriset även inkluderar framtida vintermånader, säger Jonas Stenbeck.

De geopolitiska oroligheterna och striderna i Mellanöstern fortsätter, vilket påverkar elmarknaden. Gaspriserna har stigit något men oljepriset är fortsatt stabilt vilket även stabiliserar de nordiska elpriserna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Om prognosen stämmer kommer vi även få bra förutsättningar inför hösten, när det kommer till elpriset. Men det förutsätter att produktionen av sol och vindkraft fortsätter i samma utsträckning under resten av sommarmånaderna och inget oförutsett sker i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Juni 2024 (medelspotpris)  Juni 2023 (medelspotpris)  
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh 51,61 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh 51,61 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh 53,06 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh 103,39 öre/kWh 
Spotpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.  
Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil är bra att köpa anser Stifel som inleder analysbevakning

Publicerat

den

Stifel tar upp Africa Oil för analysbevakning och inleder med en köprekommendation för olje- och gasbolaget som bland annat är börsnoterat i Stockholm. Riktkursen har satts till 3,50 kanadensiska dollar, motsvarande 27,09 svenska kronor.

Analysen lyfter fram att bolaget har ”etablerat en attraktiv portfölj av tillgångar i tidigare skeden”. Man skriver vidare att affären om att köpa resterande andel i Prime Oil & Gas ses som transformativ. Affären ska förenkla bolagets struktur samt transparens.

Africa Oil ökar kassaflödet till nivåer som ytterligare stöder organisk tillväxt, vilket ger en av de mest konkurrenskraftiga utdelningarna bland bolagen Stifel bevakar på området, och det lämnar fortfarande kapacitet för förvärv.

Fortsätt läsa

Nyheter

USAs energiproduktion större än konsumtionen under 2023

Publicerat

den

Graf över att USA:s energiproduktion har blivit högre än konsumtion
Primär energiproduktion och konsumtion i USA
Datakälla: U.S. Energy Information Administration, Monthly Energy Review

År 2023 ökade energiproduktionen i USA med 4 % till nästan 103 kvadriljoner BTU (quads), vilket är rekord. Energiförbrukningen i USA föll med 1 % till 94 quads under samma period. Produktionen översteg förbrukningen med 9 quads, mer än vid någon annan tidpunkt i EIA:s register, som sträcker sig tillbaka till 1949.

Primär energiproduktion i USA per källa
Datakälla: U.S. Energy Information Administration, Monthly Energy Review

För att jämföra olika typer av energi som rapporteras i olika typer av fysiska enheter (t.ex. fat, kubikfot, ton och kilowattimmar) konverterar EIA energikällor till vanliga termiska enheter som kallas British thermal units (Btu). Icke brännbara förnybara energikällor som vattenkraft och solenergi omvandlas till Btu med hjälp av den konstanta omvandlingen 3,412 Btu per kilowattimme.

Ökningen av den totala energiproduktionen i USA drevs till stor del av tillväxten i produktionen av naturgas och råolja under 2023. Produktionen av torr naturgas ökade med 4 % till rekordhöga 39 quads 2023, en ökning med 58 % sedan 2013. Produktionen av råolja ökade med 9 % från 2022 och nådde rekordhöga 27 quads 2023, en ökning med 69 % sedan 2013. Produktionen av Natural Gas Plant Liquids, en biprodukt från naturgasproduktionen, ökade med 8 % från 2022 till 8 quads 2023. Produktionen av Natural Gas Plant Liquids har ökat med 143 % sedan 2013.

Energiproduktionen från förnybara källor ökade med 1 % från 2022 till rekordhöga 8 quads 2023, en ökning med 28 % sedan 2013. Produktionen av solenergi ökade med 15 % förra året och uppgick till nästan 1 quad, och produktionen av biomassa ökade med nästan 2 % till mer än 5 quads. Vindkraftsproduktionen minskade förra året med 2 % till cirka 1,5 quads, med lägre vindhastigheter förra året.


Datakälla: U.S. Energy Information Administration, Monthly Energy Review

Den amerikanska energiförbrukningen minskade något under 2023. Sedan rekordnoteringen på 99 quads 2007 har den amerikanska energiförbrukningen fluktuerat mellan 89 och 97 quads per år. Den kombinerade förbrukningen av petroleum och naturgas, de mest förbrukade energikällorna i USA 2023, förblev i stort sett oförändrad från 2022 till 2023. Kolförbrukningen sjönk med 17 % till 8 quads, den lägsta sedan 1800-talet, till stor del beroende på minskad användning av kol för elproduktion.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära