Följ oss

Nyheter

Microsoft villiga att investera i ny svensk kärnkraft

Publicerat

den

Microsoft-loggan

Microsoft likt många andra stora teknikbolag har investerat enorma summor i sol- och vindenergi. Bolagen vill vara koldioxidneutrala och har inte bara pratat om det utan aktivt investerat stora summor pengar. Men när AI nu kraftigt ökar behovet av elektricitet så får teknikbolagen svårt att leva upp till sina mål och därför har kärnkraft kommit in i ekvationen.

Microsofts näst högsta chef, Brad Smith, är i Sverige då bolaget har meddelat att man ska göra stora investeringar här. Han fick på en presskonferens frågan om kärnkraft och svarade att kärnkraft i form av SMR-reaktorer absolut är en viktig teknologi i AI-eran. Han ser kärnkraft som en viktig del av energimixen från 2030 och att bolaget likt man gjort med vindkraft kan åta sig att köpa stora mängder elektricitet för att hjälpa till att förverkliga projekt.

I en intervju med Dagens industri får han frågan om Microsoft kan tänka sig att investera i svensk kärnkraft och svaret är positivt. Microsoft kan både garantera att köpa en viss mängd elektricitet och kan även ta en del av kostnaden för att bygga kärnkraftsreaktorer.

”Ja, på samma sätt som vi har investerat i sol- och vindkraft genom avtal där vi garanterar att köpa en viss mängd energi för att säkra projekten. Vi kan också ta en del av kostnaden för att bygga det. Det kan ni nog förvänta er.”

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära