Connect with us

Nyheter

Satsning på fusionskraft som framtidens energikälla vid KTH

Published

on

KTH i Stockholm går samman med företaget Novatron Fusion Group och organisationen EIT InnoEnergy för att göra fusion till framtidens globala, storskaliga och gröna energikälla. Med hjälp av banbrytande teknologi kommer en ny anläggning att byggas.

I decennier har fusion ansetts vara framtidens energikälla, men det har funnits många utmaningar att lösa på vägen. Storskaliga projekt pågår i både USA och Europa. Men ett stort hinder kvarstår innan fusion kan förverkligas – hur man kapslar in fusionsplasma som värms upp till över 100 miljoner grader.

Detta kvarstående hinder adresseras med banbrytande teknologi utvecklad vid Novatron Fusion Group, som verkar vara mitt uppe i ett namnbyte eller om det är ett nytt bolag för ändamålet där verksamheten kommer från Jäderberg Future Power. En ny anläggning kommer att byggas vid KTH för att validera tekniken redan under 2023. Investeringar kommer att göras för att ytterligare stärka och öka forskning och utbildning inom området. Det nya initiativet kan möjliggöra fusion i stor kommersiell skala.

Partnerskapet presenteras för media den 6 december på KTH där representanter för KTH, Novatron Fusion Group och EIT InnoEnergy deltar.