Följ oss

Nyheter

Det svenska fusionsföretaget Novatron Fusion Group får ytterligare kraft med ny investering

Publicerat

den

Fusionsreaktor designad av Novatron Fusion Group

Novatron Fusion Group, ett svenskt företag som ska revolutionera området för produktion av fusionsenergi, meddelade idag att man framgångsrikt avslutat sin såddrunda och tagit in 5 miljoner euro. Rundan leddes av Climentum Capital, i syndikering med Industrifonden, Santander InnoEnergy Climate Fund, och med förnyade investeringar av KTH Holding och EIT InnoEnergy.

Idag är stabilisering av överhettad plasma ett betydande hinder för kommersialisering av fusionsreaktorer. Novatron-konceptet är en innovativ reaktorlösning för stabil magnetisk plasmainneslutning som syftar till att övervinna detta hinder. Novatron-konceptet bygger på en originalidé av den svenske uppfinnaren och entreprenören Jan Jäderberg. Det utvecklas av världsledande fysiker, ingenjörer och akademiker vid det nya Novatron Lab, som ligger i det tidigare Alfvénlaboratoriet vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan.

Peter Roos, VD för Novatron Fusion Group, kommenterade: ”Vi är mycket glada över att få ett så starkt stöd från våra investerare. Detta kommer att göra det möjligt för oss att ytterligare leverera på vårt uppdrag att förändra energilandskapet och påskynda övergången till en mer hållbar framtid. Vi är nu ett steg närmare att möjliggöra fusionsenergi i stor skala.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Novatron Fusion Group har som mål att utveckla ekonomiskt bärkraftig fusionsenergi under 2030-talet. Det nya kapitalet kommer att användas för att bygga förkommersiella prototyper. Företagets unika lösning syftar till att öka tillförlitligheten och minska de nuvarande kapital- och driftskostnaderna för dess fusionsreaktorer, i förhållande till alternativa lösningar.

Malin Carlström, General Partner på Climentum Capital kommenterade: ”Med den exponentiella hastigheten i de tekniska framstegen under det senaste decenniet går fusion nu från att vara ett forskningsprojekt till en ambition i industrialiseringsfasen. Därför bör vi inte bara överväga möjligheten att kontinuerlig fusion äger rum utan också konkurrenskraften hos den beräknade energikostnaden. NOVATRON-konceptet visar utsikter till framgång inom båda områdena.”

Mala Valroy, Investment Manager på Industrifonden, kommenterade: ”På Industrifonden tror vi på att göra vetenskapligt underbyggda, skalbara investeringar som kan förändra samhället, och Novatron Fusion Groups teknik har potential att göra just det. Vi är imponerade av deras innovativa tillvägagångssätt och övertygade om deras förmåga att revolutionera energiproduktionen tillsammans med förnybara energikällor. Vi är glada över att kunna stödja Novatron Fusion Group på deras resa och ser fram emot att bevittna de omvälvande effekterna av deras teknik.”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
En kort presentation av Novatron Fusion Group, från december 2022

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära