Följ oss

Nyheter

Tyskland satsar på fusionskraft

Publicerat

den

Tysklands forskningsminister Bettina Stark-Watzinger presenterar Fusion 2040

Tysklands forskningsminister Bettina Stark-Watzinger presenterade idag det nya finansieringsprogrammet ”Fusion 2040 – Forskning på vägen mot fusionskraftverket”.

”Jag vill att vi i Tyskland ska vara bland de första som bygger ett fusionskraftverk”, betonade den federala forskningsministern Bettina Stark-Watzinger. Med sitt utmärkta forskningslandskap och sin starka industri erbjuder Tyskland enastående förutsättningar för byggandet av fusionskraftverk. ”Fusion är en enorm möjlighet att lösa alla våra energiproblem”, sade ministern.

Andra pelaren för fusionsforskning

Myndigheten för utbildning och forskning (BMBF) har redan under lång tid finansierat fusionsforskning vid Max Planck-institutet för plasmafysik (IPP) i Garching och Greifswald, Karlsruhe Institute of Technology (KIT) och Jülich Research Centre (FZJ). Det nya projektfinansieringsprogrammet lägger till en andra pelare till denna institutionella finansiering. Syftet med projektfinansieringsprogrammet är att i en första fas utveckla de tekniker, komponenter och material som behövs för ett fusionskraftverk i början av 2030-talet. Den andra fasen kommer sedan att fokusera på integrering i en kraftverksdesign. Finansieringsprogrammet är öppet för alla tekniker och omfattar både magnetisk inneslutningsteknik och laserfusion.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

För att så snabbt som möjligt kunna bygga ett fusionskraftverk är programmet i huvudsak inriktat på tillämpningsorienterad forskningssamverkan som en form av offentlig-privat partnerskap (PPP). Projekt inom specifika deltekniker skall genomföras gemensamt av forskningsinstitut, universitet och industri. På så sätt kan nya forskningsrön tas tillvara i ett tidigt skede och know-how överföras till den inhemska industrin för vidare användning.

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära