Följ oss

Nyheter

Kraftigt prisfall på el i höst

Publicerat

den

Regn faller på vatten

Elpriset väntas bli omkring 60 procent lägre än i fjol och landa på 65 öre per kWh i system för fjärde kvartalet. Bakom prisfallet ligger sommarens rikliga nederbörd, vilket motsvarar hela två kärnkraftverks årliga elproduktion mer än normalt. Regnet påverkar den hydrologiska balansen och ger bättre förutsättningar för vintern. Det visar elbolaget Bixias elprisprognos.   

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Sedan i juli i år har 20 TWh mer regn fallit i Norden jämfört med normalen för årstiden, varav ovädret Hans bidrog med hälften av nederbörden. Under två dagar i augusti kom det alltså lika mycket regn som kärnkraftverket i Oskarshamn producerar på ett helt år. I kombination med att förbrukningen som vanligt legat på årets lägsta nivåer har sommaren bjudit på de lägsta priserna sedan våren 2021.

I juli blev elpriset 41 öre per kWh jämfört med fjolårets 99 öre per kWh. I augusti kostade elen 34 öre per kWh i system, en sjättedel av elpriset i fjol på 2,35 kronor per kWh. I södra Sverige låg priset för ett år sedan över 3 kronor.  Men även höstens och vinterns elpriser påverkas av sommarens regn. 

– Sommarens enorma nederbörd har gett betydligt bättre förutsättningar för resten av året. Att vattenkraften har möjlighet att producera betydligt mer el än i fjol, när förbrukningen ökar i höst, lugnar marknaden. Prognosen visar på hela 60 procent lägre elpris än i fjol för det fjärde kvartalet, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Elpriset i system för oktober till december väntas bli runt 65 öre per kWh i system, att jämföra med fjolårets 1,50 kronor. Det blir något lägre i norra och mellersta Sverige och lite högre i södra Sverige.  

Temperaturen frågetecken i vinter

Den hydrologiska balansen i Norden har sedan början av juli förbättras med 23 TWh, från minus 10 TWh till plus 13 TWh. Samtidigt har gaslagernivåerna inom EU nått över gränsen på 90 procent, som var målet till den första november.

Mer förnybar produktion har tillkommit i Europa och den franska kärnkraften har en bättre produktionsförmåga än ifjol. Trenden med lägre gas- och elförbrukning har hållit i sig och om det håller i sig bidrar detta till ett överlag lägre elpris. Detta har lugnat den europeiska elmarknaden betydligt samtidigt som bränslepriserna blir mer konjunkturstyrda. Återigen styr vattenmängderna i större utsträckning de nordiska elpriserna, vilket inte varit lika tydligt de senaste två åren.  

– Alla faktorer som skapade frågetecken och rädsla i fjol har dragit åt det positiva hållet.  De tyska priserna är betydligt lägre på grund av höga gasnivåer och den hydrologiska balansen över Europa är betydligt bättre. Just nu ser elen i vinter ut att gå mot betydligt lägre priser än ifjol, där det största frågetecknet som alltid är hur kallt det blir i vinter och hur mycket resurser som då krävs. Tidvis kan det bli höga priser, men alls inte så ihållande som ifjol säger Johan Sigvardsson.

Nyheter

Kopparpriset stiger på kinesisk exportdata och svagare dollar

Publicerat

den

Kopparpriserna steg i London på torsdagen hjälpt av starka kinesiska exportdata och en svagare dollar.

Koppar, som används inom elöverföring och byggnation, har minskat med 0,3 procent i år på grund av en ojämn post-pandemisk återhämtning i Kina, världens toppmetallkonsument men också oro över höga räntor. Uppgifter som publicerades under torsdagen visade att Kinas export steg för första gången på sex månader vilket ger marknaden förtroende för att stimulansstrategin i Kina börjar fungera.

En försvagning av den amerikanska valutan på torsdagen gav visst stöd för dollarprissatt koppar, vilket gjorde det mer attraktivt för köpare som använder andra valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sockerpriset faller tillbaka

Publicerat

den

Sockerbitar i närbild

Socker drabbas av sin näst största dagliga prisnedgång sedan 2011 när det föll till den lägsta nivån sedan första veckan i juli 2023.

Nedgången beror på att många spekulanter fortsatte att likvidera sina långa positioner efter förbättrade utsikter för produktion i Brasilien. 

Den brasilianska sockerproduktionen 2023/24 förväntades nu landa på omkring 41,5-42,0 miljoner ton. En Reuters-undersökning som gjordes i augusti visade att sockerhandlarna trodde att produktionen skulle hamna på 39 miljoner ton.

Samtidigt kom nyheter om att Indien planerar att styra mer av sin sockerodling till socker och mindre till produktion av etanol, vilket satte ytterligare press på marknaden.

Graf över sockerpriset
Fortsätt läsa

Nyheter

Kakaobönder i Brasilien gör sig redo för en comeback

Publicerat

den

Kakao och choklad

En gång var Brasilien en framstående global leverantör av kakao, men sedan förlorade landet allt till en träddödande sjukdom som decimerade skördarna på 1980-talet. Nu gör kakaobönderna i Brasilien sig redo för en comeback. Det strömmar in nya pengar i kakaoindustrin, producenter ger sig in i nya områden och traditionella odlare får ekonomiskt stöd. De har stöd av jättar som Cargill och en investeringsfond skapad av Vale.

Brasilien strävar efter att fördubbla kakaoproduktionen i landet till 2030. Det är ett av målen från en plan som landets kakaokommission Ceplac tillkännager denna vecka. Redan 2025 borde Brasilien producera tillräckligt för att tillfredsställa den inhemska efterfrågan. Det skulle minska Brasiliens behov av att importera kakaobönor, och hjälpa till att lindra en allvarlig global brist på chokladingrediensen.

Av alla kakaoproducerande länder har Brasilien den största tillväxtpotentialen

Utvecklingen innebär en välbehövlig lättnad för kakaomarknaden, som har drabbats av dåligt väder och växtsjukdomar hos toppodlarna Elfenbenskusten och Ghana. Bakslag har dramatiskt krympt de globala lagren, vilket gör att kakaoterminerna stigit med nästan 70 procent i år. Priset för det mest aktiva kontraktet i London stängde i fredags så högt 3 476 GBP per ton.

CocoaAction Brasil kartlade minst 24 pågående projekt för att hjälpa den lokala kakaoförsörjningskedjan, med en total investering på över 150 miljoner brasilianska reais (30,6 miljoner USD).

Brasiliens kakaoboom är redan mer än bara ett löfte. Bönder i olika delar av landet planterar nya träd, som kommer att bära frukt under de kommande två till tre åren. Kakao har blivit ett så hett ämne att även ett biobränsleföretag nu är ute efter att producera chokladingrediensen. Brasil Biofuels fokuserar på bränsle tillverkat av palmolja, men började lägga till kakaoväxter till sin plantskola i hopp om att odla 1 000 hektar nästa år.

Den brasilianska kakaoproduktionen är fortfarande en bråkdel av vad som odlas i Afrika, en kontinent som står för nästan tre fjärdedelar av den globala tillgången. Det som gör Brasilien relevant är det faktum att åtminstone några av dess bönder har möjlighet att svara på en ökad global efterfrågan genom att öka utbudet. Många bönder i Afrika lever under fattigdomsgränsen och deras lön bestäms av myndigheterna, så de kan inte dra nytta av högre terminspriser. Producenterna behöver pengar för att investera, särskilt som nya europeiska regler kräver utgifter för spårbarhet för att bevisa att grödor inte odlades i avskogad mark.

En större brasiliansk produktion kan få ner kakaopriserna, även om det bara skulle vara en faktor på lång sikt. För närvarande fortsätter priserna att drivas av de dåliga utsikterna i Västafrika.

Det kanske största hotet mot Brasiliens ambitiösa kakaoplaner ligger fortfarande i trädhälsan. Mer än 30 år efter det första dödliga utbrottet förföljer en ny sjukdom som kallas witch’s broom landets kakaobönder.

Fortsätt läsa

Populära