Följ oss

Nyheter

Bränslecellsfordon ökar efterfrågan på ädelmetallen rutenium

Publicerat

den

En bit av ädelmetallen rutenium.

Heraeus Metals Germany skriver i en marknadsuppdatering om ädelmetaller att utvecklingen av bränslecellslastbilar går framåt. Man lyfter fram att ett flertal stora lastbilstillverkare har tunga fordon på väg ut på marknaden till 2025.

Efterfrågan på rutenium från bränslecellsfordon ökar snabbt från en låg bas och kan överstiga 100 000 uns inom några år, vilket motsvarar ungefär 10 procent av den av den totala efterfrågan. Sparsamhet och förbättrad återvinning kommer att vara nödvändig för att möjliggöra fler bränslecellsfordon, eftersom utbudet av primärt rutenium sannolikt inte kommer att öka särskilt mycket skriver Heraeus.

Det finns dock en utveckling som dämpar behovet av rutenium i bränsleceller och det är att världen går från petrokemisk vätgas till grön vätgas. De orenheter som finns i petrokemisk vätgas kräver rutenium, medan sådana orenheter inte finns eller är mycket låga i grön vätgas.

Priset på rutenium är 475 USD per uns, vilket det även var veckan innan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära