Följ oss

Nyheter

Kärnfull Next ska ta finsk kärnkraft för fjärrvärme till Sverige

Publicerat

den

Steady Energys SMR-reaktor för fjärrvärme

Det finska kärnenergiföretaget Steady Energy och Kärnfull Next har ingått ett strategiskt samarbetsavtal gällande små modulära reaktorer (SMR) för svensk fjärrvärme. Steady Energy avser bygga SMR-fjärrvärmeanläggningar i Helsingfors och Kuopio, Finland, med den första kommersiella enheten i drift redan 2030. Avtalet innebär att Sverige kan bli nästa land.

​Den finska marknadsledaren inom SMR-utveckling, Steady Energy, siktar nu på den svenska fjärrvärmemarknaden genom ett strategiskt samarbete med projektutvecklingsbolaget Kärnfull Next från Göteborg. Den svenska SMR-pionjärens nätverk, marknadskunskap och projektexpertis inom bland annat finansieringlösningar och leveransmodeller ses som en nyckel för att ta tekniken till Sverige skriver bolagen.

”Vi är mycket glada över samarbetet med Steady Energy och att kunna leverera denna smarta och kostnadseffektiva lösning till den svenska marknaden. Med Steadys reaktor i vår portfölj kompletterar vi vårt el-fokuserade SMR-program Re:Firm med ett riktat fjärrvärmeerbjudande, Re:Heat, för kommuner som söker 2030-talets fossilfria uppvärmningslösningar”, säger Christian Sjölander, VD för Kärnfull Next.

Steady Energy har sedan tidigare tecknat avsiktsförklaringar för leverans av upp till femton reaktorer med Helsingfors lokala energibolag Helen och Kuopio Energi i östra Finland. Byggandet av den första kommersiella anläggningen förväntas börja 2028, med den första enheten i drift senast 2030. Byggandet av en pilotanläggning i Finland inleds redan nästa år med kandidatsajter i Helsingfors, Kuopio och Lahti.

Tommi Nyman, VD för Steady Energy, betonar uppvärmningens betydelse för Sveriges ambitiösa klimatmål. “Vi är väldigt stolta över att få samarbeta med Kärnfull Next och bli en del av deras marknadsledande erbjudande. Sveriges elförbrukning förväntas öka avsevärt för att nå nettonollmålen, drivet av elektrifieringen av transporter och industri. Men det krävs även en stor mängd fossilfri uppvärmningsenergi för att uppnå Sveriges klimatåtaganden”

”Man tenderar ibland att glömma att elektricitet bara är en del av vår energimix. Det behövs även skalbara och hållbara lösningar för Sveriges värmesektor. Steady’s nordiska design, leverantörskedja och tekniska mognadsgrad gör den perfekt för vårt nya fjärrvärmeprogram”, säger Sjölander.

Sveriges fjärrvärmeförbrukning uppgår till cirka 50 terawattimmar per år, där två tredjedelar kommer från biomassa. Kostnaderna för biomassa har dock ökat kraftigt de senaste åren, och bränslets framtid inom fjärrvärme är omdebatterad – inte minst på grund av dess värdefulla alternativa användningsområden samt utsläppen av växthusgaser.

”Att värma en stor stad med biomassa kräver en hög med stockar stor som en fotbollsplan varje dag, med en stadig ström av lastbilsleveranser dygnet runt. Det är hög tid att våra samhällen begränsar eldning för uppvärmning. Genom att kombinera vår expertis är Steady Energy och Kärnfull Next redo att ta SMR-fjärrvärme till Sverige och påskynda landets ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål,” avslutar Nyman.

Steady Energys SMR-teknologi:

  • Finskdesignad LDR-50 fjärrvärmereaktor
  • Termisk effekt på 50 megawatt per enhet
  • Ett fåtal enheter kan värma en medelstor stad
  • Utsläppsfri produktion
  • Enhetsstorlek jämförbar med en upprätt fraktcontainer, höjd 12 meter
  • Lättvattenkyld och modererad, enkel och beprövad design
  • Låg temperatur och tryck på 150 °C och 8 bar, närmare en hushållsespressomaskin än ett konventionellt kraftverk
  • Energi överförs via enkla värmeväxlare
  • Nästan 100% effektivitet tack vare avsaknaden av turbiner
  • Mycket låga livscykelutsläpp av koldioxid, jämförbara med havsbaserad vindkraft
  • Låga och förutsägbara driftskostnader
  • Baserad på decennier av världsledande finsk kärnforskning och utveckling

Nyheter

Tysklands storskaliga satsning på gaskraftverk stoppas, får fortsätta med kolkraft

Publicerat

den

En skyffel med kol

Tyskland hade planerat för en storskalig satsning på gaskraftverk för att ersätta den återstående kolkraften. Men när regeringen nu har fallit så finns inte längre någon majoritet för att rösta igenom satsningen. Tyskland ska enligt antagen lag ha fasat ut kolkraft vid 2038, men planen var att klara av saken redan 2030 genom en stor satsning på nya gaskraftverk med importerad naturgas.

Nu får Tyskland köra vidare på kolkraft längre. Men nya gaskraftverk är viktiga, den tyska tillgången på elektricitet är instabil på kritiska nivåer. Tyskland har återkommande perioder då varken vindkraftverk eller solcellsparker producerar någon betydande mängd elektricitet.

Tyskland har kört sitt energisystem rakt ner i avgrunden. Landet har nu ett energisystem med instabil, smutsig och dyr energi.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kinas efterfrågan på olja förväntas nå sin topp 2025

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kinas statliga oljebolag brukar ge prognoser över när de tror att Kina kommer att peaka gällande användning av olja, samt på vilken nivå denna peak kommer att vara. Javier Blas brukar sammanställa prognoserna och nedan är vilka prognoser som givits de senaste åren. Den generella utvecklingen har varit att peaken ska komma tidigare, men på en högre nivå. Den nya färska prognosen kapar tiden rejält då man nu spår att toppen kommer att vara år 2025.

2024: peak “by 2025” at 770m tonnes
2021: peak “by 2030” at 780m
2020: peak “before 2030” at 740m
2019: peak “in 2030” at 705m
2018: peak “by 2030s” at 690m

Det finns tre huvudsakliga saker som driver utvecklingen. Det första är att Kinas extrema byggnationstakt är över. Det andra är elektrifieringen i Kina, framför allt personbilar och lätta lastbilar går i högt tempo över till eldrift. Det tredje är att tunga lastbilar allt mer använder naturgas i stället för diesel. Dvs den tredje saken är en förflyttning mellan två fossila bränslen, med vad gäller olja så minskar den efterfrågan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Elpristopp på ingång – priser upp mot 5 kr/kWh

Publicerat

den

Idag och två dagar framåt förväntas tillfälliga men kraftiga timprisökningar på el i SE3 och SE4 rapporterar Bixia. Anledningen är ett vindstilla Tyskland kombinerat med hög efterfrågan. SE1 och SE2 påverkas inte.

Södra och mellersta Sverige kan med start idag förvänta sig timpriser på el upp mot 5 kr/kWh under dygnets höglasttimmar, det vill säga de timmar då efterfrågan på el är som högst. Orsaken till de förväntat höga priserna är precis som vid pristoppen i början av november ett vindstilla väderläge i Tyskland.

– Dagens dygnsmedelpris på el i södra Sverige är det högsta sedan veckan innan jul 2022, mitt under energikrisen. Anledningen är att Europas snabba omställning till förnybar energi har gjort elproduktionen mer väderberoende. Låg vindkraftsproduktion kombinerat med kyla leder därför till tillfälliga pristoppar som även påverkar oss i Sverige då vi är tätt sammankopplade med den europeiska elmarknaden säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.

I norra Sverige, elområde SE1 och SE2, väntas priserna däremot att förbli låga. Vindkraftsproduktionen är just nu mycket hög tack vare starka vindar, vilket håller nere elpriserna.

– Till skillnad från våra vindstilla förhållanden söderut blåser det storm i norra Sverige så där går vindkraften på högvarv och skapar inlåst kraft som inte går att överföra, säger Johan SIgvardsson.

De tillfälligt höga elpriserna i SE3 och SE4 förväntas bli ännu högre under torsdagen och fortsätta till och med fredag för att sedan sjunka under helgen då förbrukningen minskar, temperaturen blir mildare och vindkraftsproduktionen ökar.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära