Följ oss

Nyheter

Ytterligare ett starkt år för fusionsföretag

Publicerat

den

Tidslinje över när företag inom fusionskraft grundades.

Fusion Industry Association (FIA) släppte nyligen sin tredje årliga rapport om fusionsindustrin, ”The Global Fusion Industry in 2023” (pdf). Det är varit ett mycket händelserikt år för branschen. 43 privata fusionsföretag tillfrågades för rapporten, allt från jättar inom fusionsindustrin till nya aktörer med djärva visioner, som är fast beslutna att ta itu med de utmaningar som återstår för kommersialisering.

Nedan är några av höjdpunkterna från rapporten:

  • Fusionsindustrin har nu lockat till sig totalt 6,21 miljarder USD i investeringar (en ökning från 4,8 miljarder USD förra året), efter att ytterligare 1,4 miljarder USD flödat in under det senaste året.
  • Den ytterligare finansieringen kommer från 27 enskilda investeringar sedan förra årets rapport, som inkluderar 250 miljoner dollar för TAE, 200 miljoner dollar för ENN, 79 miljoner dollar för Kyoto Fusioneering, 55 miljoner dollar för Energy Singularity och många fler.
  • Tretton fusionsföretag grundades under det gångna året eller tog klivet ut från att ha hållit sin verksamhet hemlig, vilket gör årets undersökning av fusionsindustrin, med 44 deltagare, till den största någonsin.
  • USA fortsätter att leda tävlingen med 25 aktiva fusionsföretag (inklusive många av de största), men branschen blir alltmer geografiskt diversifierad, med 12 länder som nu har minst ett fusionsföretag. I årets undersökning ingick nya företag från Nya Zeeland (Openstar), Sverige (Novatron), Tyskland (Gauss, Proxima) och Kina (Energy Singularity).
  • Även om den totala nya finansiering som tillkännagavs i år är mindre än förra årets 2,8 miljarder dollar, visar den på fortsatta investeringar i och entusiasm för branschen, även om många teknikinvesterare har dragit sig tillbaka inom andra områden.
  • I år har vi sett ett mycket bredare utbud av mindre ”Seed”- eller ”Series A”-investeringar, med 27 företag inom en rad olika teknikområden som tillkännagivit finansiering.
  • Samtidigt växer företag som tidigare har säkrat finansiering. De svarande hävdade att de under det senaste året hade skapat 975 nya arbetstillfällen i sina företag, och omkring 3 000 arbetstillfällen i leverantörskedjan, men detta är sannolikt ett underantal eftersom inte alla företag svarade på denna fråga.
  • Optimismen när det gäller tidsplanen är fortsatt hög. Fyra företag tror att de kommer att leverera fusionskraft till elnätet 2030, och 19 till 2035.
  • Men utmaningarna kvarstår. Nästan alla företag anser fortfarande att finansiering är en utmaning, eftersom det fortfarande kommer att behövas mycket mer pengar för att lösa de återstående vetenskapliga och tekniska utmaningarna och nå kommersiell lönsamhet.
  • Utöver privata investeringar är det också anmärkningsvärt att vi ser en ökning av offentlig-privata partnerskap, med 18 företag som är involverade i offentlig-privata partnerskap värderade till över 70 miljoner dollar.

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära