Följ oss

Nyheter

Ytterligare ett starkt år för fusionsföretag

Publicerat

den

Tidslinje över när företag inom fusionskraft grundades.

Fusion Industry Association (FIA) släppte nyligen sin tredje årliga rapport om fusionsindustrin, ”The Global Fusion Industry in 2023” (pdf). Det är varit ett mycket händelserikt år för branschen. 43 privata fusionsföretag tillfrågades för rapporten, allt från jättar inom fusionsindustrin till nya aktörer med djärva visioner, som är fast beslutna att ta itu med de utmaningar som återstår för kommersialisering.

Nedan är några av höjdpunkterna från rapporten:

  • Fusionsindustrin har nu lockat till sig totalt 6,21 miljarder USD i investeringar (en ökning från 4,8 miljarder USD förra året), efter att ytterligare 1,4 miljarder USD flödat in under det senaste året.
  • Den ytterligare finansieringen kommer från 27 enskilda investeringar sedan förra årets rapport, som inkluderar 250 miljoner dollar för TAE, 200 miljoner dollar för ENN, 79 miljoner dollar för Kyoto Fusioneering, 55 miljoner dollar för Energy Singularity och många fler.
  • Tretton fusionsföretag grundades under det gångna året eller tog klivet ut från att ha hållit sin verksamhet hemlig, vilket gör årets undersökning av fusionsindustrin, med 44 deltagare, till den största någonsin.
  • USA fortsätter att leda tävlingen med 25 aktiva fusionsföretag (inklusive många av de största), men branschen blir alltmer geografiskt diversifierad, med 12 länder som nu har minst ett fusionsföretag. I årets undersökning ingick nya företag från Nya Zeeland (Openstar), Sverige (Novatron), Tyskland (Gauss, Proxima) och Kina (Energy Singularity).
  • Även om den totala nya finansiering som tillkännagavs i år är mindre än förra årets 2,8 miljarder dollar, visar den på fortsatta investeringar i och entusiasm för branschen, även om många teknikinvesterare har dragit sig tillbaka inom andra områden.
  • I år har vi sett ett mycket bredare utbud av mindre ”Seed”- eller ”Series A”-investeringar, med 27 företag inom en rad olika teknikområden som tillkännagivit finansiering.
  • Samtidigt växer företag som tidigare har säkrat finansiering. De svarande hävdade att de under det senaste året hade skapat 975 nya arbetstillfällen i sina företag, och omkring 3 000 arbetstillfällen i leverantörskedjan, men detta är sannolikt ett underantal eftersom inte alla företag svarade på denna fråga.
  • Optimismen när det gäller tidsplanen är fortsatt hög. Fyra företag tror att de kommer att leverera fusionskraft till elnätet 2030, och 19 till 2035.
  • Men utmaningarna kvarstår. Nästan alla företag anser fortfarande att finansiering är en utmaning, eftersom det fortfarande kommer att behövas mycket mer pengar för att lösa de återstående vetenskapliga och tekniska utmaningarna och nå kommersiell lönsamhet.
  • Utöver privata investeringar är det också anmärkningsvärt att vi ser en ökning av offentlig-privata partnerskap, med 18 företag som är involverade i offentlig-privata partnerskap värderade till över 70 miljoner dollar.

Nyheter

Kopparpriset stiger på kinesisk exportdata och svagare dollar

Publicerat

den

Kopparpriserna steg i London på torsdagen hjälpt av starka kinesiska exportdata och en svagare dollar.

Koppar, som används inom elöverföring och byggnation, har minskat med 0,3 procent i år på grund av en ojämn post-pandemisk återhämtning i Kina, världens toppmetallkonsument men också oro över höga räntor. Uppgifter som publicerades under torsdagen visade att Kinas export steg för första gången på sex månader vilket ger marknaden förtroende för att stimulansstrategin i Kina börjar fungera.

En försvagning av den amerikanska valutan på torsdagen gav visst stöd för dollarprissatt koppar, vilket gjorde det mer attraktivt för köpare som använder andra valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sockerpriset faller tillbaka

Publicerat

den

Sockerbitar i närbild

Socker drabbas av sin näst största dagliga prisnedgång sedan 2011 när det föll till den lägsta nivån sedan första veckan i juli 2023.

Nedgången beror på att många spekulanter fortsatte att likvidera sina långa positioner efter förbättrade utsikter för produktion i Brasilien. 

Den brasilianska sockerproduktionen 2023/24 förväntades nu landa på omkring 41,5-42,0 miljoner ton. En Reuters-undersökning som gjordes i augusti visade att sockerhandlarna trodde att produktionen skulle hamna på 39 miljoner ton.

Samtidigt kom nyheter om att Indien planerar att styra mer av sin sockerodling till socker och mindre till produktion av etanol, vilket satte ytterligare press på marknaden.

Graf över sockerpriset
Fortsätt läsa

Nyheter

Kakaobönder i Brasilien gör sig redo för en comeback

Publicerat

den

Kakao och choklad

En gång var Brasilien en framstående global leverantör av kakao, men sedan förlorade landet allt till en träddödande sjukdom som decimerade skördarna på 1980-talet. Nu gör kakaobönderna i Brasilien sig redo för en comeback. Det strömmar in nya pengar i kakaoindustrin, producenter ger sig in i nya områden och traditionella odlare får ekonomiskt stöd. De har stöd av jättar som Cargill och en investeringsfond skapad av Vale.

Brasilien strävar efter att fördubbla kakaoproduktionen i landet till 2030. Det är ett av målen från en plan som landets kakaokommission Ceplac tillkännager denna vecka. Redan 2025 borde Brasilien producera tillräckligt för att tillfredsställa den inhemska efterfrågan. Det skulle minska Brasiliens behov av att importera kakaobönor, och hjälpa till att lindra en allvarlig global brist på chokladingrediensen.

Av alla kakaoproducerande länder har Brasilien den största tillväxtpotentialen

Utvecklingen innebär en välbehövlig lättnad för kakaomarknaden, som har drabbats av dåligt väder och växtsjukdomar hos toppodlarna Elfenbenskusten och Ghana. Bakslag har dramatiskt krympt de globala lagren, vilket gör att kakaoterminerna stigit med nästan 70 procent i år. Priset för det mest aktiva kontraktet i London stängde i fredags så högt 3 476 GBP per ton.

CocoaAction Brasil kartlade minst 24 pågående projekt för att hjälpa den lokala kakaoförsörjningskedjan, med en total investering på över 150 miljoner brasilianska reais (30,6 miljoner USD).

Brasiliens kakaoboom är redan mer än bara ett löfte. Bönder i olika delar av landet planterar nya träd, som kommer att bära frukt under de kommande två till tre åren. Kakao har blivit ett så hett ämne att även ett biobränsleföretag nu är ute efter att producera chokladingrediensen. Brasil Biofuels fokuserar på bränsle tillverkat av palmolja, men började lägga till kakaoväxter till sin plantskola i hopp om att odla 1 000 hektar nästa år.

Den brasilianska kakaoproduktionen är fortfarande en bråkdel av vad som odlas i Afrika, en kontinent som står för nästan tre fjärdedelar av den globala tillgången. Det som gör Brasilien relevant är det faktum att åtminstone några av dess bönder har möjlighet att svara på en ökad global efterfrågan genom att öka utbudet. Många bönder i Afrika lever under fattigdomsgränsen och deras lön bestäms av myndigheterna, så de kan inte dra nytta av högre terminspriser. Producenterna behöver pengar för att investera, särskilt som nya europeiska regler kräver utgifter för spårbarhet för att bevisa att grödor inte odlades i avskogad mark.

En större brasiliansk produktion kan få ner kakaopriserna, även om det bara skulle vara en faktor på lång sikt. För närvarande fortsätter priserna att drivas av de dåliga utsikterna i Västafrika.

Det kanske största hotet mot Brasiliens ambitiösa kakaoplaner ligger fortfarande i trädhälsan. Mer än 30 år efter det första dödliga utbrottet förföljer en ny sjukdom som kallas witch’s broom landets kakaobönder.

Fortsätt läsa

Populära