Följ oss

Nyheter

Kina borrar 10 000 meter för att hitta naturgas på ultradjup nivå

Publicerat

den

Borriggen i Kina som ska borrar Chuanke 1

Kina, via China National Petroleum Corp (CNPC), började för två månader sedan att borra ett hål i Xinjiang som ska bli 10 000 meter djupt. Det beskrevs då som en experimentell borrning för att lära sig mer om borrteknik och jordens inre. Det uppgavs även bli det djupaste hålet Kina borrat.

Nu rapporterar Bloomberg med referens till Xinhua News att CNPC i torsdags började borra ett andra djupt hål, denna gång i Sichuan-provinsen, och att man har målet att komma ner till 10 520 meter. Till skillnad från det första hålet så beskrivs detta, kallat Shendi Chuanke 1, som ett projekt för att hitta naturgas på ultradjup nivå.

PR-video från CNPC om att borrningen av Shendi Chuanke 1 inleds.

Ryssland och Qatar har tidigare borrekord

Det djupaste av människor borrade hålet är SG-3 på Kolahalvön i Ryssland, bara 20 kilometer från Norge. Ryssland började borra år 1970 och nådde år 1989 ett djup på 12 262 meter. Efter detta föll Rysslands ekonomi samman och även om man fortsatte några år till så kom man aldrig djupare och senare lades borrandet ner då staten inte längre ville finansiera arbetet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Mellan 1989 och 2008 var SG-3 både det djupaste och längsta hålet som människor borrat. Under 2008 övertogs dock längdrekordet av det kurvformade borrhålet BD-04A i Qatar på oljefältet Al Shaheen.

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära