Följ oss

Nyheter

Li Ka-shing investerar i Hampton Creek Foods

Publicerat

den

Hampton Creek Foods majonnäs

Nu växlar Hampton Creek Foods upp sin etablering på marknaden. Företaget har tidigare fått såddfinansiering av Bill Gates, Peter Thiel (via Founders Fund) och Vinod Khosla (via Khosla Ventures). Nu har företaget dock gjort en större finansieringsrunda och det är Li Ka-shing (via Horizon Ventures), som av många anses vara Asiens rikaste man, som står för större delen av de 23 miljoner dollar företaget fått in.

Hampton Creek Foods

Foto: Hampton Creek Foods

Hampton Creek Foods analyserar världens proteinrika växter för att ersätta traditionella ägg med hälsosammare, billigare och miljövänligare alternativ som smakar delikat. Företaget är väldigt tydligt med att de inte är intresserade av att göra nischprodukter som köps av medvetna välbeställda konsumenter, de vill nå ut brett och påverka världen. Äggbranschen i USA har redan börjat skaka av rädsla, trots att Hampton Creek Foods ännu så länge bara har en majonnäs i ett mindre antal butiker. Hampton Creek Foods-äggalternativ kostar nämligen bara hälften så mycket att producera som traditionella ägg.

Företaget tar sig nu fram via två parallella spår. Det första är egna produkter så som majonnäs, kakdeg och äggröra som säljs i butik under eget varumärke. Det andra är att sälja i volym till matindustrin. De flesta av de tusentals miljarder ägg som varje år produceras säljs inte som ägg i kartong i butik, utan finns kakor, bröd, färdigmat, snacks och allt annat vi köper.

Hampton Creek Foods har under de senaste 90 dagarna skrivit avtal med sex Fortune 500-företag, inklusive några av världens största matproducenter och livsmedelskedjor.

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära