Följ oss

Nyheter

Tre unika sätt att investera i guld

Publicerat

den

Unik guldinvestering

Hur investera i guldDet traditionella sättet att investera i guld är att köpa det i form av tackor och mynt, alternativt att köpa ETF-fonder eller certifikat med enkel exponering mot guldpriset. Vi har dock här tagit fram tre mer unika alternativ. Först ett som ger viss diversifiering, sedan ett som ger löpande utdelning och sedan ett som neutraliserar dollarexponeringen.

ETFS Physical Precious Metals Basket (GLTR)

ETF Securities Physical Precious Metals Basket (GLTR)ETFS Physical Precious Metals Basket (GLTR) är en fysiskt uppbackad ETF-fond från ETF Securities som utgörs av en korg av ädelmetaller. Korgen består av omkring 50 % guld, 33 % silver och resten fördelat på platina och palladium.

Genom att köpa denna ETF får investeraren en rak exponering mot de stora ädelmetallerna i en och samma produkt. Priskorrelationerna mellan dessa metaller är hög, men långt ifrån 100 %, vilket ger en något mer balanserad position.

Credit Suisse Gold Shares Covered Call ETN (GLDI)

Credit Suisse Gold Shares Covered Call ETN (GLDI)Credit Suisse Gold Shares Covered Call ETN (GLDI) är ett intressant certifikat som ger en exponering mot guldpriset och samtidigt ger utdelning varje månad. Produkten har en covered call-strategi på den välkända guld-ETF-fonden SPDR Gold Trust (GLD). Covered call-strategin ger kontinuerligt intäkter från försäljningen av utställda köpoptioner.

En återkommande kritik mot att investera i guld är att det inte ger någon utdelning. Denna produkt ger både exponering mot guldpriset och utdelning. Det finns självklart inga gratisluncher. Om guldpriset stiger kraftigt på kort sikt missar investeraren en del av den uppgången.

Covered call-strategin är en av de mest populära optionsstrategierna bland kunniga investerare på aktiemarknaden. Men även där är det en procentuellt sett en försvinnande liten andel av investerarna som använder den, optioner är något de flesta inte kan eller orkar hantera. Med GLDI är strategin färdigpaketerad och krångelfri.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

AdvisorShares Gartman Gold/Yen ETF (GYEN)

AdvisorShares Gartman Gold/Yes ETF (GYEN)Många produkter ger investeraren en exponering i guld med amerikanska dollar. Vidare så reagerar guldpriset starkt på dollarkursen. Det ETF-fonden AdvisorShares Gartman Gold/Yen ETF gör är att ta positioner i guld och finansierar detta med att sälja japanska yen. Det blir ett sätt att ta en position i guld där exponeringen mot dollar är neutraliserad.

Det kan vara intressant att påminnas om att när guldpriset föll kraftigt under 2013 så var det i dollar-termer. I termer av japanska yen så steg guldpriset under samma period.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära