Connect with us

Nyheter

Tre unika sätt att investera i guld

Published

on

Unik guldinvestering

Hur investera i guldDet traditionella sättet att investera i guld är att köpa det i form av tackor och mynt, alternativt att köpa ETF-fonder eller certifikat med enkel exponering mot guldpriset. Vi har dock här tagit fram tre mer unika alternativ. Först ett som ger viss diversifiering, sedan ett som ger löpande utdelning och sedan ett som neutraliserar dollarexponeringen.

ETFS Physical Precious Metals Basket (GLTR)

ETF Securities Physical Precious Metals Basket (GLTR)ETFS Physical Precious Metals Basket (GLTR) är en fysiskt uppbackad ETF-fond från ETF Securities som utgörs av en korg av ädelmetaller. Korgen består av omkring 50 % guld, 33 % silver och resten fördelat på platina och palladium.

Genom att köpa denna ETF får investeraren en rak exponering mot de stora ädelmetallerna i en och samma produkt. Priskorrelationerna mellan dessa metaller är hög, men långt ifrån 100 %, vilket ger en något mer balanserad position.

Credit Suisse Gold Shares Covered Call ETN (GLDI)

Credit Suisse Gold Shares Covered Call ETN (GLDI)Credit Suisse Gold Shares Covered Call ETN (GLDI) är ett intressant certifikat som ger en exponering mot guldpriset och samtidigt ger utdelning varje månad. Produkten har en covered call-strategi på den välkända guld-ETF-fonden SPDR Gold Trust (GLD). Covered call-strategin ger kontinuerligt intäkter från försäljningen av utställda köpoptioner.

En återkommande kritik mot att investera i guld är att det inte ger någon utdelning. Denna produkt ger både exponering mot guldpriset och utdelning. Det finns självklart inga gratisluncher. Om guldpriset stiger kraftigt på kort sikt missar investeraren en del av den uppgången.

Covered call-strategin är en av de mest populära optionsstrategierna bland kunniga investerare på aktiemarknaden. Men även där är det en procentuellt sett en försvinnande liten andel av investerarna som använder den, optioner är något de flesta inte kan eller orkar hantera. Med GLDI är strategin färdigpaketerad och krångelfri.

AdvisorShares Gartman Gold/Yen ETF (GYEN)

AdvisorShares Gartman Gold/Yes ETF (GYEN)Många produkter ger investeraren en exponering i guld med amerikanska dollar. Vidare så reagerar guldpriset starkt på dollarkursen. Det ETF-fonden AdvisorShares Gartman Gold/Yen ETF gör är att ta positioner i guld och finansierar detta med att sälja japanska yen. Det blir ett sätt att ta en position i guld där exponeringen mot dollar är neutraliserad.

Det kan vara intressant att påminnas om att när guldpriset föll kraftigt under 2013 så var det i dollar-termer. I termer av japanska yen så steg guldpriset under samma period.