Följ oss

Nyheter

Li Ka-shing investerar i Hampton Creek Foods

Publicerat

den

Hampton Creek Foods majonnäs

Nu växlar Hampton Creek Foods upp sin etablering på marknaden. Företaget har tidigare fått såddfinansiering av Bill Gates, Peter Thiel (via Founders Fund) och Vinod Khosla (via Khosla Ventures). Nu har företaget dock gjort en större finansieringsrunda och det är Li Ka-shing (via Horizon Ventures), som av många anses vara Asiens rikaste man, som står för större delen av de 23 miljoner dollar företaget fått in.

Hampton Creek Foods

Foto: Hampton Creek Foods

Hampton Creek Foods analyserar världens proteinrika växter för att ersätta traditionella ägg med hälsosammare, billigare och miljövänligare alternativ som smakar delikat. Företaget är väldigt tydligt med att de inte är intresserade av att göra nischprodukter som köps av medvetna välbeställda konsumenter, de vill nå ut brett och påverka världen. Äggbranschen i USA har redan börjat skaka av rädsla, trots att Hampton Creek Foods ännu så länge bara har en majonnäs i ett mindre antal butiker. Hampton Creek Foods-äggalternativ kostar nämligen bara hälften så mycket att producera som traditionella ägg.

Företaget tar sig nu fram via två parallella spår. Det första är egna produkter så som majonnäs, kakdeg och äggröra som säljs i butik under eget varumärke. Det andra är att sälja i volym till matindustrin. De flesta av de tusentals miljarder ägg som varje år produceras säljs inte som ägg i kartong i butik, utan finns kakor, bröd, färdigmat, snacks och allt annat vi köper.

Hampton Creek Foods har under de senaste 90 dagarna skrivit avtal med sex Fortune 500-företag, inklusive några av världens största matproducenter och livsmedelskedjor.

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära