Följ oss

Nyheter

Hälsotrend får priset på ägg att explodera i USA

Publicerat

den

En ny hälsotrend sveper över USA och den har fått priset på ägg att skjuta i höjden. Hälsotrenden som Financial Times rapporterar om är att äta mat gjord på äggvitor. Det är ett sätt att få i sig det goda och nyttiga med ett ägg, men att hoppa över ägg-gulan som bland annat innehåller kolesterol.

Priset på processade ägg har gått upp 56 % jämfört med ett år sedan och priset på opastöriserade flytande äggvitor har gått upp med över 80 % under samma period, till över 1 USD per pound.

McDonalds Egg White Delight  McMuffinAlla de stora kedjorna har hakat på trenden. McDonalds lanserade för drygt ett år sedan Egg White Delight McMuffin på sin frukostmeny och sedan följde i stort sett alla efter.

Det stora råvaruhandelsföretaget Cargill säger att de tagit fram Egg White Delight McMuffin-produkten åt McDonalds, i sitt arbete att kontinuerligt hitta hälsosammare alternativ för konsumenterna.

USDA rapporterar att lagren av torkade äggvitor har fallit med 46 procent sedan ett år tillbaka och nu till och med är lägre än de låga lagernivåer som uppstod under 2004 då Atkins-dieten nådde toppen av sin popularitet.

Trenden med att äta äggvitor måste vara välkommen för äggproducenterna i USA, som annars har börjat oroa sig för startup-företaget Hampton Creek Foods som tar fram växtbaserade alternativ till ägg.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära