Överskottet av järnmalm blir högre än väntat

Goldman Sachs har uppdaterat sina prognoser för järnmalm och de indikerar att överskottet av sjöburen järnmalm nästa år kommer öka till 175 miljoner ton, från den tidigare prognosen på 145 miljoner ton. Banken gör prognosen att produktionen kommer att överstiga efterfrågan med 72 miljoner ton.

Det genomsnittliga priset på järnmalm under 2014 beräknas bli 109 USD per ton, som dock sedan förväntas falla till 80 USD per ton under 2015.

Samtidigt som den kinesiska efterfrågan minskar så har gruvjättarna BHP Billiton och Rio Tinto Group ökat sin produktion. Ett inte helt okänt fenomen då de fasta kostnaderna med järnmalmsproduktion är höga, vilket gör att kostnaderna inte sjunker vidare mycket vid minskad produktion. Det ska även tilläggas att de stora jättarna oftast kan producera till mycket lägre kostnad per ton än alla de mindre aktörerna, speciellt de som kom i gång med sin verksamhet baserat på de rekordhöga priserna under 00-talet.

En eventuell strejk i Port Hedland, den hamn som är så viktig för järnmalmsproducenterna i Australien, eller utbudsstörningar i Indien förväntar sig Goldman Sachs inte kommer att ge stöd åt priserna, då lagren av järnmalm är så stora.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top