Följ oss

Nyheter

Grängesberg Exploration noterar stort intresse för Dannemoras höganrikade järnmalm – utser finansiella rådgivare

Publicerat

den

Grängesberg Exploration (GRANGEX) har utsett Swedbank och SpareBank 1 Markets till finansiella rådgivare för projektfinansieringen inför återstarten av Dannemoragruvan och uppbyggnaden av det cirkulära apatitprojektet i Grängesberg.

Med produktion i gång redan 2025 kommer GRANGEX, utifrån satt plan, att genom Dannemora bli den första helt gröna producenten av höganrikat magnetitkoncentrat anpassad till de kvalitetskrav som ställs på insatsvaror för produktion av järnsvamp, en central komponent i bland annat tillverkning av grönt stål. Koncentratet från Dannemora kommer vidare ha den lägsta koldioxidintensiteten i branschen med ett 10% cirkulärt inslag.

De finansiella rådgivarna kommer arbeta med att strukturera och implementera en gynnsam och hållbar finansieringsstruktur för GRANGEX. Arbetet kommer ske i två faser, och löper fram till Dannemoragruvans produktionsstart. Man kommer titta på såväl kapitalmarknadsfinansieringslösningar som olika projektfinansieringsupplägg där dialog redan är i gång med flera välrenommerade, globala strategiska och finansiella investerare.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

”Vi har under 2022 gjort viktiga framsteg i arbetet mot en återstart av Dannemoragruvan, med målbilden att bli den grönaste magnetitproducenten i världen. Året kröntes med publiceringen av den slutgiltiga feasibility-studien i december, vilket innebar slutet på utredningsfasen och starten av anläggningsfasen. Samtidigt pågår processen vid Mark- och miljödomstolen avseende tillstånd för återupptagandet av gruvverksamheten i Dannemora. Att till detta lägga tillsättandet av SpareBank 1 Markets och Swedbank som finansiella rådgivare stärker förutsättningar för en snabb och framgångsrik återstart av Dannemora ytterligare. Vi noterar samtidigt ett stadigt ökande marknadsintresse för Dannemoras kvalitetskoncentrat och för redan samtal med ett antal möjliga strategiska parters i anslutning till den strukturerade finansieringsprocessen, säger Christer Lindqvist, VD och koncernchef för GRANGEX.

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära