Följ oss

Nyheter

Järnmalmspriset faller när Kina planerar att minska stålproduktionen

Publicerat

den

Järnmalmsgruva

Järnmalmspriserna föll i veckan efter att Kina rapporterade en plan för att återigen minska den årliga råstålsproduktionen i år.

Priset på benchmark 62 % Fe som importeras till norra Kina backade 2,51 procent till 129,88 dollar per ton.

Det mest omsatta järnmalmskontraktet på Kinas Dalian Commodity Exchange avslutade handeln under dagtid 2,8 % lägre till 902 yuan (130,75 USD) per ton efter att tidigare ha nått 897,50 yuan, den svagaste sedan 9 mars.

Kina kommer återigen att minska den årliga produktionen av råstål 2023, vilket gör det till tredje året i rad som regeringen har beordrat en produktionsgräns i linje med sitt utsläppsminskningsprogram. Det skall emellertid tilläggas att de kinesiska myndigheterna ännu inte gjort ett officiellt tillkännagivande om planen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Sinosteel, Kinas näst största importör av järnmalm, sa att det finns en ”hög sannolikhet” att stålverk kommer att behålla ”en stabil ökning av produktionen” under första halvåret 2023.

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära