Följ oss

Nyheter

Djupdykning i kaffemarknaden

Publicerat

den

Kaffebönor i närbild

Kaffebönor i koppSEB-banken bjuder in till ett gratis frukostseminarium om den heta kaffemarknaden, i Stockholm den 24 mars.

I november 2013 noterades den lägsta kursen i kaffe sedan 2009, runt 100 US cent per pund. Priset hade då fallit med närmare 70 procent på ungefär 3 års tid. Sedan årsskiftet 2013/2014 har priset därefter i skrivande stund (20 feb 2014) stigit med 50 procent.

Anledningen till den kraftiga uppgången i år är torkan i Brasilien. Marknaden försöker nu som bäst få grepp om vad den långsiktiga effekten av torkan är på kaffeskörden. Det är möjligt att den här torkan läggs till listan av frost- och torkkatastrofer i kaffemarknadens historia och är starten på en längre uppgångsfas. Det är också möjligt att det är en överreaktion i en marknad som har handlats till ett pris väsentligt under produktionskostnaden och väntat på minsta positiva tecken.

Så ska kaffepriset fortsätta upp eller inte? För dig som är intresserad av en placering i kaffe och vill ha mer kunskaper anordnar SEB-banken ett frukostseminarium där de ska försöka belysa de olika aspekterna och dels betrakta den aktuella marknadssituationen i ett historiskt perspektiv och presentera de senaste rapporterna och prognosändringarna. Du får också veta vilka börshandlade produkter på kaffe som passar beroende på önskad risknivå, marknadstro och placeringshorisont.

Du behöver inga förkunskaper om råvarumarknaden, men seminariet riktar sig framförallt till dig som redan handlar aktivt med certifikat, warranter eller andra finansiella instrument.

SEB serverar en enklare frukost från kl 07:45. Presentationen startar kl 08:00 och beräknas vara färdig senast kl 09:00.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Program

07:45-08:00 – Kaffe/te, smörgås och juice serveras
08:00-09:00 – Djupdykning i kaffemarknaden, Talare ärTorbjörn Iwarson, senior advisor råvaror

Tid, plats och anmälan

Tid: Måndag den 24 mars, 2014, klockan 07:45-09:00
Plats: SEB, Kungsträdgårdsgatan 8, Stockholm

Seminariet är gratis men du måste boka en plats hos SEB.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära