Följ oss

Nyheter

Lunchföredrag med William Tankard från GFMS

Publicerat

den

Guld - En ädelmetall med bra historisk utveckling

Ett unikt lunchföredrag med William Tankard från GFMS (del av Thomson Reuters) onsdag den 28 maj hos SEB i Stockholm. GFMS är världens ledande analysfirma inom mineraler och metaller. Anmäl dig senast idag måndag, först till kvarn.

Platina och palladium kan vara intressanta tillgångar för närvarande då Ryssland och Sydafrika står för 80 % av produktionen och båda dessa länder har problem. I Sydafrika strejkar gruvarbetarna sedan 16 veckor tillbaka och Rysslands problem är väl kända. Kapitalrörelserna har varit mycket stora den senaste tiden vilket bl.a Mario Draghi, Europeiska Centralbanken, har kommenterat den senaste tiden.

Med anledning av ovanstående har SEB bjudit in William Tankard som kommer att ge sin syn på marknaden. Under presentationen serveras en lättare lunch. Vänligen observera att presentationen hålls på engelska.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Datum: Onsdag den 28 maj 2014
Tidpunkt: 12:00-13:30
Plats: SEB, Kungsträdgårdsgatan 8, Stockholm

Anmälan

SEB behöver din anmälan senast måndag 26 maj. Antalet platser är begränsat, och först till kvarn gäller. Du anmäler dig via formuläret som finns på denna länk.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vid frågor kontakta:
Emma Crawford
tel: 08-506 230 12,
e-post: emma.crawford@seb.se

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära