Följ oss

Nyheter

I väntan på havre och korn

Publicerat

den

Minskad efterfrågan på sädesslagen korn och havreKorn har fallit i onåd hos uppfödare av till exempel hästar som inte längre använder detta sädesslag som foder i samma utsträckning som förr. Bryggerinäringen är emellertid fortfarande en stor användare av detta sädesslag i sin produktion av öl.

Det fanns en tid, bara sjuttio år sedan, då en stor del av den amerikanska mellanvästerns jordbruksmark omfattades av korn- och havrefält, totalt sett cirka 50 miljoner hektar i allt. Både korn och havre är sädesslag som är rika på både olja och fibrer, och användes huvudsakligen som foder till de miljontals hästar som användes för att driva jordbruken i västvärlden. När sedan industrialiseringen satte fart försvann arbetshästarna till förmån för traktorer. I samband med detta fick även odlingen av sådana sädesslag som havre och korn en minskad betydelse för jordbrukarnas ekonomi. Antalet hektar som nu används för odling av dessa små ödmjuka sädesslag uppgår nu till mindre än 10 procent av vad som användes under rekordåren på 1940-talet.

Det är framförallt havre som har minskat i betydelse, detta trots de aggressiva marknadsföringskampanjer som dess odlare har ordnat de senaste åren. Korn har fortfarande kvar en viktig roll inom jordbruket, framförallt beroende på dess betydelse för bryggerinäringen eftersom öl är en dryck som få konsumenter vill ge upp.

Nya livsmedel ingen framgång

För ett par år sedan meddelade ett par italienska forskare att de utvecklat en pasta som är gjord på korn. Skulle dessa kunna ta denna produkt till livsmedelsbutikerna skulle de – i alla fall i teorin – kunna märka denna med orden ”Kan minska risken för hjärtsjukdomar”. Detta betyder att de hästar som användes inom jordbruket njöt av en mycket hälsosam kost då både havre och korn är utmärkta födoämnen som bland annat innehåller lösliga fibrer som forskarna kopplat till sänkt kolesterol och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Faktum är att det amerikanska livsmedelsverket, FDA, sedan ett antal år tillåter att livsmedelstillverkare använder sig av sådan marknadsföring för livsmedel som innehåller havre och korn. Runt om i världen har allt fler jordbrukare börjat experimentera med gamla tiders grödor. Matforskare har experimenterat med livsmedel som till exempel tortillas, crepes, pannkakor och nudlar, för att till största del göra dem på korn istället för de traditionella grödorna majs, vete och ris. Efterfrågan på dessa produkter är emellertid fortsatt låg, och de offentliga siffrorna avseende skörden i både Kanada och USA visar på rekordlåga skördar av dessa hälsosamma grödor i år. Tydligen gillar vi fortfarande vårt kött och vår potatis bättre även om det inte är lika nyttigt eller hälsosamt.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära