Följ oss

Nyheter

Hirs – en råvara från Afrikas kornbod

Publicerat

den

Hirs, ett betydande sädesslag i AfrikaHirs är en råvara föga känd för svenska investerare, men i Afrika är det en av de mer handlade stapelvarorna och där förekommer det också en livlig handel på de lokala råvarubörserna. Hirs och kolvhirs har varit viktiga grödor sedan yngre stenåldern i Kina där det finns bevis på hirsodling från 7000-5000 år f Kr. Även 4000 år gamla nudlar av hirs har hittats i samma område. Tusentals år gammal hirs har även påträffats i länder som Japan och Korea. Hirs odlades under bronsåldern också så pass långt ut som i Skandinavien.

Hirs är en grupp småfröiga sädesslag som odlas i stora delar av världen till mat och foder. Det är ett nyttigt sädesslag rikt på mineraler, fleromättat fett och B-vitaminer. Det innehåller fyra gånger så mycket järn som råris. Det är också rikt på magnesium, zink, kalcium och kalium. Hirs är naturligt fritt från gluten vilket gör att glutenintoleranta människor kan äta bröd och andra bakverk av hirs utan att drabbas av tarmproblem. Kokat blir hirs lite av ett mos/gröt.

De vanligaste typerna av hirs är:

  • Pärlhirs (Pennisetum glaucum)
  • Kolvhirs (Setaria italica)
  • Vipphirs, även äkta hirs (Panicum miliaceum)
  • Prydnadsgräs, även korakan (Eleusine coracana)

Mindre vanliga hirstyper är:

  • Hönshirs (Echinochloa)
  • Paspalum scrobiculatum
  • Panicum sumatrense
  • Brachiaria deflexa, även Urochloa deflexa
  • Urochloa ramosa, även Brachiaria ramosa eller Panicum ramosum

Hirsproduktion globalt 2005

Produktion av sädesslaget hirs i världen år 2005

Trots att hirs är en gröda som vi förknippar med Afrika, är det Indien som är världens största producent.

Användningsområden

Hirs är en viktig födokälla i världens torra och halvtorra regioner, och används i traditionella kök i många andra delar av världen. I västra Indien används durra, ofta kallat ”Jowar”, ”Jwaarie” eller ”Jondhahlaa” på de lokala språken gujarati, hindi och marathi.

Hirsgröt är en traditionell föda i de ryska, tyska och kinesiska köken. I Ryssland äts den söt tillsammans med mjölk och socker eller salt i kött- och grönsaksgrytor. I Kina äts hirsgröt utan mjölk eller socker, ofta med bönor, sötpotatis, och / eller olika typer av squash. Hirssoppa används ofta av ammande mödrar för att få igång mjölkproduktionen. I Tyskland är det också vanligt att hirsgröt äts söt, gärna kokt i vatten med äpplen som tillsätts under kokningsprocessen och med honung som tillsätts under nedkylningen. Personer med celiaki kan ersätta vissa gluten-innehållande spannmål i sin kost med hirs. Hirs används också som fågel- och djurfoder.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Hirs är traditionellt ett viktigt sädesslag som används för bryggning av hirsöl i vissa kulturer, till exempel hos Tao folket på Orchid Island, Taiwan, och, tillsammans med durra av olika folkslag i östra Afrika. Det är också basingrediensen för den destillerade spritsorten rakshi i Nepal och inhemska alkoholhaltiga drycker som framställs av Sherpa-, Tamang- och Limbufolken i östra Nepal. I Balkan, särskilt i Rumänien och Bulgarien, är hirs vanligt för att förbereda den jästa drycken boza.

De tio största producentländerna 2007

De tio största producenterna av hirs år 2007

Nyheter

Europas största tillverkare av elbilsbatterier överväger att ställa om till batterier för villor

Publicerat

den

LG Energy Solutions fabrik i Wroclaw i Polen

Koreanska LG Energy Solution är den största tillverkaren av elbilsbatterier i Europa. Nu överväger företaget att ställa om produktionen vid sin fabrik i Polen till att i stället producera batterier för stationär lagring av elektricitet, exempelvis för hushåll.

Fabriken i Polen med 6 600 anställda har en kapacitet på 100 000 elbilsbatterier per år, men efterfrågan på marknaden är svag. Samtidigt har Polens snabba utbyggnad av solenergi gjort att landets elnät har blivit obalanserat och ett behov av batterier har uppstått.

Polen presenterade förra veckan ett bidrag för privatpersoner att installera batterier. Budgeten för bidraget är 400 miljoner zloty, motsvarande en dryg miljard kronor. Man tillade dock att det bara är ett liten försmak av landets ambitioner.

Bloomberg skriver att grannlandet Tyskland har 500 000 installationer av batterier för stationär lagring i villor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på litium fortsätter att falla, överutbud i flera år framåt

Publicerat

den

Litium i vatten

Priset på batterimetallen litium rusade i höjden för ett par år sedan och världen var bekymrad över hur vi skulle kunna få fram tillräckligt av metallen. Nu när vi tittar i backspegeln så kan vi se att produktionen konstant har ökat samtidigt som elbilsmarknaden inte har växt lika snabbt som tidigare förväntat, även om den växer i högt tempo.

Det spås inte heller bli någon brist på litium under kommande år, det öppnas löpande nya gruvor och överutbudet spås öka, inte minska, de kommande åren.

Nedan är en graf över priset på litiumkarbonat i valutan yuan.

Priset på batterimetallen litium i CNY.
Priset på litium i CNY.
Fortsätt läsa

Nyheter

Koppar från kinesiska lager flödar ut på marknaden

Publicerat

den

Spekulationerna var många varför Kina köpte så mycket koppar i början av året trots att landets ekonomi går på halvfart. En stor spekulation var att landet skulle devalvera sin valuta och då var det bättre för aktörer att ha koppar än pengar på bankkontot.

Någon större devalvering kom aldrig. Nu flödar i stället all denna koppar ut på marknaden igen. Nedan är en graf över Kinas export av koppar.

Graf över Kinas export av koppar
Export av raffinerad koppar från Kina. Källa, kinesiska tullverket och Bloomberg.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära