Connect with us

Nyheter

Mexikansk hirs får officiellt marknadstillträde till Kina

Published

on

Hirs

Den 29 oktober 2020 undertecknade kommunistpartiet i Kina och regeringen i Mexiko officiellt fytosanitära protokoll som gör det möjligt för Mexiko att exportera hirs till Kina för konsumtion. Undertecknandet skedde online och genomfördes av den mexikanska jordbruksminister Víctor Villalobos Arámbula och den kinesiska ambassadören i Mexiko Zhu Qingqiao på uppdrag av deras respektive regeringar. Dessutom deltog ett antal mexikanska regeringstjänstemän och lokala representanter för hirsindustrin.

Hirs

Den mexikanska regeringen förutspår att landets hirsproducerande område når 1,3 miljoner hektar i år, med en genomsnittlig avkastning på 3,5 ton per hektar, vilket motsvarar en ökning med fem procent jämfört med 2019. Under det första året förväntas exportvolymen av hirs till Kina uppgå till mellan 50 000 och 100 000 ton. Cirka 1 500 hirsproducenter kommer att bidra till denna siffra, främst från norra delstaten Tamaulipas.

Tillsammans med majs och vete är hirs en basfoder i många delar av världen och används också för att mata boskap och destillera alkoholhaltiga drycker. USA är Kinas största källa till importerad hirs, men mitt i handelskriget mellan Kina och USA. 2019 inledde Kina samtal med Mexiko för att diversifiera sina hirskällor.

Mexiko hade tidigare exporterat sorghum till Kina för konsumtion av djur, men olika fytosanitära protokoll krävs för att exportera sorghum för konsumtion. Det framgångsrika undertecknandet av de nya protokollen markerar således officiell kinesisk marknadstillträde för mexikansk sorghum som livsmedelsprodukt.