Nyheter
Hirs – en råvara från Afrikas kornbod
Hirs är en grupp småfröiga sädesslag som odlas i stora delar av världen till mat och foder. Det är ett nyttigt sädesslag rikt på mineraler, fleromättat fett och B-vitaminer. Det innehåller fyra gånger så mycket järn som råris. Det är också rikt på magnesium, zink, kalcium och kalium. Hirs är naturligt fritt från gluten vilket gör att glutenintoleranta människor kan äta bröd och andra bakverk av hirs utan att drabbas av tarmproblem. Kokat blir hirs lite av ett mos/gröt.
De vanligaste typerna av hirs är:
- Pärlhirs (Pennisetum glaucum)
- Kolvhirs (Setaria italica)
- Vipphirs, även äkta hirs (Panicum miliaceum)
- Prydnadsgräs, även korakan (Eleusine coracana)
Mindre vanliga hirstyper är:
- Hönshirs (Echinochloa)
- Paspalum scrobiculatum
- Panicum sumatrense
- Brachiaria deflexa, även Urochloa deflexa
- Urochloa ramosa, även Brachiaria ramosa eller Panicum ramosum
Hirsproduktion globalt 2005
Trots att hirs är en gröda som vi förknippar med Afrika, är det Indien som är världens största producent.
Användningsområden
Hirs är en viktig födokälla i världens torra och halvtorra regioner, och används i traditionella kök i många andra delar av världen. I västra Indien används durra, ofta kallat ”Jowar”, ”Jwaarie” eller ”Jondhahlaa” på de lokala språken gujarati, hindi och marathi.
Hirsgröt är en traditionell föda i de ryska, tyska och kinesiska köken. I Ryssland äts den söt tillsammans med mjölk och socker eller salt i kött- och grönsaksgrytor. I Kina äts hirsgröt utan mjölk eller socker, ofta med bönor, sötpotatis, och / eller olika typer av squash. Hirssoppa används ofta av ammande mödrar för att få igång mjölkproduktionen. I Tyskland är det också vanligt att hirsgröt äts söt, gärna kokt i vatten med äpplen som tillsätts under kokningsprocessen och med honung som tillsätts under nedkylningen. Personer med celiaki kan ersätta vissa gluten-innehållande spannmål i sin kost med hirs. Hirs används också som fågel- och djurfoder.
Hirs är traditionellt ett viktigt sädesslag som används för bryggning av hirsöl i vissa kulturer, till exempel hos Tao folket på Orchid Island, Taiwan, och, tillsammans med durra av olika folkslag i östra Afrika. Det är också basingrediensen för den destillerade spritsorten rakshi i Nepal och inhemska alkoholhaltiga drycker som framställs av Sherpa-, Tamang- och Limbufolken i östra Nepal. I Balkan, särskilt i Rumänien och Bulgarien, är hirs vanligt för att förbereda den jästa drycken boza.