Följ oss

Nyheter

Kinas nya ädelmetallbörs

Publicerat

den

Guld från Kina på Pan Asia Gold ExchangeNu öppnar kineserna sin egen marknad för guldhandel för att slippa den kontroll av ädelmetaller som finns på den amerikanska marknaden. Nya Pan Asian Gold Exchange kommer initialt att erbjuda dollarbaserad handel i guld, men har för avsikt att kunna erbjuda motsvarande kontrakt prissatta i kinesiska renminbi, vilka börsens ledning tror kommer att uppskattas av de internationella guldhandlarna.

Notera att kineserna – som sedan tidigare är en av USA:s allra största långivare nu väljer att etablera en ny marknadsplats för en av de få valutor som fungerar som ett alternativ till den amerikanska dollarn. Sedan tidigare finns som bekant bland annat Shanghaibörsen och Hong Kong-börsen, men med tanke på antalet kineser är det osannolikt att dessa marknadsplatser kommer att klara av att möta den ökade efterfrågan från landets befolkning som nu har fått smak för ädelmetaller. Det finns de som säger att öppnandet av Pan Asian Gold Exchange innebär en krigsförklaring gentemot den amerikanska dollarn, att Kina nu gör allt för att behålla det kapital som flyter in i landet och att landets ledare nu har bestämt sig för att strypa sina flöden till en av världens supermakter, USA, genom att slå till där landet är som svagast – på den finansiella sektorn.

[quote]The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting. – Sun Tzu[/quote]

Pan Asian Gold Exchange, och andra kinesiska marknadsplatser som vi tror kommer att startas under de kommande åren är exempel på hur makten förskjuts mellan öst och väst. Medan flera av de västliga regeringarna allt mer verkar inställda på att förse sina medborgare med pappersvalutor, så kallade FIAT-valutor, har kineserna bestämt sig för att göra helt tvärtom, de uppmanar i radio- och TV-reklam medborgarna att regelbundet köpa både guld och silver på lång sikt. Den kinesiska regeringen har till exempel sagt att landet har som långsiktigt mål att köpa betydande mängder guld och att de har för avsikt att bygga upp en guldreserv som överstiger den påstådda amerikanska reserven.

Vi ser Pan Asian Gold Exchange som viktigt utav flera orsaker, dels kan tre av världens största guldproducenter, Kina, Ryssland och Sydafrika, komma att förse denna marknadsplats med guld, i alla fall om den amerikanska dollar inte stärks och visar att det är en safe haven för världens internationella placerare. Det som vi emellertid ser som kursdrivande är vad som händer då de kinesiska bankkonsumenterna nu kommer att kunna köpa guld i så små valörer så som 10 troy ounce direkt från det egna bankkontot och i renminbi.

Kinesiskt guld av 24 karat

The Agricultural Bank of China har över 320 miljoner privatkunder och nästan 3 miljoner företagskunder, många av vilka i dag ännu inte har köpt vare sig guld eller silver. Vad händer då denna bank kopplar upp sig mot Pan Asian Gold Exchange? Vi är av den åsikten att det kommer att passera betydligt mindre guld över New York och London och ännu mer tackor till Kina, vilket på sikt kan komma att göra fysiskt guld till en bristvara och driva upp priserna ännu högre än dagens nivåer. Tänk dig att en procent av Agricultural Bank of Chinas kunder köper en enda tacka på tio troy ounce guld? Lek med tanken, det låter inte som en särskilt hög summa eller hur? Kineserna är emellertid många, och det blir mycket guld som dras ut från marknaden i detta scenario – närmare bestämt 1.000 (ettusen) ton. Låt oss hoppas att de inte köper för samma värden i silver för då kommer vi att få se en framtida kursuppgång som gör denna metall än mer sällsynt än vad den redan är.

Ännu så länge vet vi inte när vi kommer att få se en fungerande handel där Pan Asian Gold Exchange kopplas upp mot världens guldmarknader, men det talas om att detta kommer att ske under det fjärde kvartalet 2011. Vi kan anta att det kommer att medföra en hel del arbete för dem som ligger bakom detta, men också att Pan Asian Gold Exchange är efterlängtad av många för dess potential till högre pris på guldet.

Förstsätt läsa
2 Kommentarer

2 Comments

 1. Anonym

  20 juli, 2011 vid 17:00

  Ja viu går rakt emot en tulipanlöksmarknad för ädelmetallen. Skillnaden är att att ädelmetallen inte försvinner i produktionen eller ruttnar. Den finns alltid kvar och volymen ökar hela tiden vartefter grävandet ökar.

  Charten är parabolisk, vilket inte vare sig inflation eller global penningmängd är ännu på långa vägar.

 2. Hansson

  20 mars, 2013 vid 22:18

  Det har varit väldigt tyst om Pan Asian Gold Exchange, men om jag förstått saken rätt så är den uppe och rullar. Någon som vet mer?

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära