Nyheter
Kinas nya ädelmetallbörs
Notera att kineserna – som sedan tidigare är en av USA:s allra största långivare nu väljer att etablera en ny marknadsplats för en av de få valutor som fungerar som ett alternativ till den amerikanska dollarn. Sedan tidigare finns som bekant bland annat Shanghaibörsen och Hong Kong-börsen, men med tanke på antalet kineser är det osannolikt att dessa marknadsplatser kommer att klara av att möta den ökade efterfrågan från landets befolkning som nu har fått smak för ädelmetaller. Det finns de som säger att öppnandet av Pan Asian Gold Exchange innebär en krigsförklaring gentemot den amerikanska dollarn, att Kina nu gör allt för att behålla det kapital som flyter in i landet och att landets ledare nu har bestämt sig för att strypa sina flöden till en av världens supermakter, USA, genom att slå till där landet är som svagast – på den finansiella sektorn.
[quote]The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting. – Sun Tzu[/quote]
Pan Asian Gold Exchange, och andra kinesiska marknadsplatser som vi tror kommer att startas under de kommande åren är exempel på hur makten förskjuts mellan öst och väst. Medan flera av de västliga regeringarna allt mer verkar inställda på att förse sina medborgare med pappersvalutor, så kallade FIAT-valutor, har kineserna bestämt sig för att göra helt tvärtom, de uppmanar i radio- och TV-reklam medborgarna att regelbundet köpa både guld och silver på lång sikt. Den kinesiska regeringen har till exempel sagt att landet har som långsiktigt mål att köpa betydande mängder guld och att de har för avsikt att bygga upp en guldreserv som överstiger den påstådda amerikanska reserven.
Vi ser Pan Asian Gold Exchange som viktigt utav flera orsaker, dels kan tre av världens största guldproducenter, Kina, Ryssland och Sydafrika, komma att förse denna marknadsplats med guld, i alla fall om den amerikanska dollar inte stärks och visar att det är en safe haven för världens internationella placerare. Det som vi emellertid ser som kursdrivande är vad som händer då de kinesiska bankkonsumenterna nu kommer att kunna köpa guld i så små valörer så som 10 troy ounce direkt från det egna bankkontot och i renminbi.
The Agricultural Bank of China har över 320 miljoner privatkunder och nästan 3 miljoner företagskunder, många av vilka i dag ännu inte har köpt vare sig guld eller silver. Vad händer då denna bank kopplar upp sig mot Pan Asian Gold Exchange? Vi är av den åsikten att det kommer att passera betydligt mindre guld över New York och London och ännu mer tackor till Kina, vilket på sikt kan komma att göra fysiskt guld till en bristvara och driva upp priserna ännu högre än dagens nivåer. Tänk dig att en procent av Agricultural Bank of Chinas kunder köper en enda tacka på tio troy ounce guld? Lek med tanken, det låter inte som en särskilt hög summa eller hur? Kineserna är emellertid många, och det blir mycket guld som dras ut från marknaden i detta scenario – närmare bestämt 1.000 (ettusen) ton. Låt oss hoppas att de inte köper för samma värden i silver för då kommer vi att få se en framtida kursuppgång som gör denna metall än mer sällsynt än vad den redan är.
Ännu så länge vet vi inte när vi kommer att få se en fungerande handel där Pan Asian Gold Exchange kopplas upp mot världens guldmarknader, men det talas om att detta kommer att ske under det fjärde kvartalet 2011. Vi kan anta att det kommer att medföra en hel del arbete för dem som ligger bakom detta, men också att Pan Asian Gold Exchange är efterlängtad av många för dess potential till högre pris på guldet.