Följ oss

Nyheter

Kraftiga överskott av havre på den europeiska marknaden

Publicerat

den

Havre växer på åker

De brittiska bönderna producerar för högtryck, och det är inte bara kvarnvete som de skördar, även havreskörden ser ut att ha blivit enorm. Storbritannien har, till skillnad från många andra av världens länder, ett överskott av just vete. Förra höstens dystra förutsättningar för höstsådd fick många jordbrukare att lämna stora åkerarealer i träda, vilka emellertid kom att sås med bland annat havre under våren 2013. Det var bland annat utsikterna för en stor skörd av råg som fick flertalet bönder att välja att så havre istället, något som nu lett till den största skörden på 40 år.

Resultatet av detta är att landet nu ser ett enormt överskott av havre, vilket ställer till problem inte bara för jordbrukarna själva, utan även för spannmålshandlarna som har svårt att hitta lagringsutrymme för skörden.

Havresådden i Storbritannien för innevarande år steg med 50 procent, och kom att uppgå till 138 000 hektar vilket beräknas ha lett till en skörd på minst en miljon ton.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Små möjligheter till export

Skörden överstiger Storbritanniens inhemska behov om cirka 500 000 ton som går till livsmedelsindustrin och cirka 200 000 ton som går till foder. Efterfrågan på havre är i hög grad oelastisk eftersom detta sädesslag är ett dåligt substitut för vete och korn, även i djurfoder.

Stora skördar i Spanien, Finland och Sverige gör att exportmarknaden för havre nu är mättad. De tyska köparna förefaller ha valt att köpa inhemsk havre. Situationen förbättras inte av att länder som Kanada och Australien har haft fördelen av stora skördar under året.

Det finska havrepriset i Vasa, som fungerar som riktmärke på spannmålsmarknaden, har fallit till sitt treårslägsta. Havre är Finlands viktigaste exportsäd och under 2013 uppgick skörden till 1,2 miljarder kilogram, nästan 150 miljoner kilo mer än i fjol. Det är över 400 miljoner kilo mer än det inhemska behovet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Till slut kommer en botten att nås, men med dagens prisbild ser havre ut att vara en marknad där priset dikteras av köparna.

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära