Följ oss

Nyheter

Lucara Diamond Corp – Familjen Lundin tar ännu ett bolag till Sverige

Publicerat

den

Lucara Diamond Corp - Lundins företag noteras i Stockholm

Lucara Diamond Corp - Lundins företag noteras i StockholmLundinsfären tar ytterligare ett bolag till Stockholm under 2011, denna gång är det diamantbolaget Lucara Diamond Corp som nu listas på First North under november eller i alla fall innan utgången av 2011. Uppgifterna varierar, något som kan bero på att det ännu är lösa trådar som skall redas ut, något som alla som har varit inblandade i en listningsprocess vet alltid förekommer. När det gäller en parallellnotering är det än mer att hålla reda på.

I samband med att Lucara listas på First North är det sagt att familjen Lundin skall flytta huvudnoteringen av Lucara till Torontobörsens stora lista. Diamantbolaget Lucara har gruvprojekt i Botswana och Lesotho. Nyligen kunde bolaget meddela stora framsteg i utvecklingen av dess helägda diamantgruva AK6 i Botwsana, som snabbt närmar sig ett slutförande, samt provbrytningen vid dess 75 procentigt ägda Mothae diamant gruva i Lesotho, som snart kommer att flytta in i pre-feasibility skede.

AK6 projektet

Under tredje kvartalet gjordes ”utmärkta framsteg” vid utvecklingen av AK6 projektet vid bolagets helägda dotterbolag, Boteti Mining (Pty) Ltd Construction. Projektet avancerade från ett färdigställande om 55 procent i slutet av andra kvartalet till 84 procent i slutet av tredje kvartalet 2011. Detta är en försening vilket återspeglar effekterna av stålindustrins strejk i juli.

Lucara rapporterar att gruvdriften har mobiliserat till platsen och att den första produktionen har påbörjats – den första explosionen i gropen ägde rum den 8 oktober. Utvinning och lagring av malm kommer att starta den här månaden som förberedelse för driftsrelaterade aktiviteter tidigt under det första kvartalet, 2012. Rekrytering av lokalt anställd personal har påbörjats.

Mothae

I Mothae i Lesotho, där bolagets provtagning under kvartalet fokuserat på ”F” och ”G” kimberlit-domänerna, sägs resultaten fortsätta att vara ”mycket bra” med kvaliteter över genomsnittet.

Till exempel resulterade prov F2A i 2 stenar större än 20 karat, 10 stenar mellan 10 och 20 karat, 19 stenar mellan 5 och 10 karat, och 95 stenar på mellan 2 och 5 karat. De tre största diamanterna vägde 29,94, 22,86 och 19,21 karat.

Samtidigt gav prov G2B 2 stenar större än 20 karat, 2 stenar mellan 10 och 20 karat, 9 stenar mellan 5 och 10 karat, och 48 stenar mellan 2 och 5 karat. De 3 största diamanterna var 28,91, 25,09 och 12,00 karat. Lucara säger att det planerar att sälja diamanter från provdriften under december 2011.

Ett kärnborrningskontrakt tilldelades nyligen Remote Drilling Services att genomföra en 5.400 meter långt borrprogram, som är avsett att definiera den interna geologi av Mothae kimberliten samt att förlänga den närvarande definierade kimberlitvolymen från ett djup av 200 meter till 320 meter genom att samla in lämpligt provmaterial för malmanrikningsstudier, och att samla in borrkärnor för geoteknisk utvärdering.

Inga nya aktier kommer att erbjudas i samband med noteringen. Pareto Öhman har anlitats som finansiell rådgivare, något som ofta är brukligt när familjen Lundin agerar i Sverige.

Nyheter

Eurobattery Minerals förvärvar majoritet i spansk volframgruva

Publicerat

den

Volfram i olika former

Eurobattery Minerals har tagit ett stort steg i sin utveckling genom att underteckna ett avtal om att förvärva en majoritetsandel i volframgruvan San Juan i Galicien, Spanien. Genom en investering på totalt 1,5 miljoner euro i det spanska bolaget Tungsten San Juan S.L. (TSJ), säkrar Eurobattery Minerals en ägarandel på 51 procent – och kontroll över projektet redan efter första delbetalningen.

Investeringen syftar till att bygga en pilotanläggning för mineralbearbetning och starta gruvdriften, som redan har alla nödvändiga licenser och ett preliminärt leveransavtal med Wolfram Bergbau und Hütten AG – en ledande volframproducent inom Sandvik-koncernen. Första leveranserna till Europa väntas ske under andra halvåret 2026, då även positivt kassaflöde förväntas genereras.

”Detta är en game-changer för oss. För första gången går vi från ett prospekteringsbolag till ett bolag med faktiskt intäktspotential inom en snar framtid,” säger VD Roberto García Martínez.

San Juan-projektet har bekräftade malmreserver på cirka 60 000 ton med en volframoxidhalt på 1,3 %. Volfram är en kritisk råvara med ökande strategisk betydelse för industri och försvar, och priset har stigit med över 40 % under 2025.

Med detta förvärv stärker Eurobattery Minerals både sin finansiella ställning och sin position som en europeisk leverantör av kritiska råmaterial – ett viktigt steg mot en hållbar och självförsörjande batterivärdekedja i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

USA ska införa 50 procent tull på koppar

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

USA:s president Donald Trump har precis meddelat att landet ska införa en tull på 50 procent på basmetallen koppar. Priset på råvarubörsen i USA stiger omgående med 10 procent.

USA har viss inhemsk produktion av koppar, men den inhemska efterfrågan överstiger produktionen. Därför måste landet importera koppar för att täcka behovet, särskilt för användning inom elnät, elektronik, byggindustri och fordonssektorn. De största exportörerna till USA är Chile, Kanada, Mexiko och Peru.

När tullar av denna typ införs uppstår prisskillnader i världen. Handlar man koppar på börsen är det därför viktigt att veta vilken börs man handlar på eller om man använder certifikat så är det viktigt att veta vilka underliggande värdepapper de följer.

Sedan är det som alltid med Trump, begreppet är som bekant TACO, Trump Always Chickens Out. Man ska alltså inte ta några definitiva stora beslut baserat på vad han säger. Saker och ting kan ändra sig från dag till dag.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter

Publicerat

den

Guldtacka från Scottsdale Mint

En våg av panik sprider sig bland Moskvas elit sedan Vladimir Putins regim inlett en dramatisk offensiv för att beslagta tillgångarna hos Konstantin Strukov – en av Rysslands rikaste affärsmän och ägare till landets största guldgruvföretag, Yuzhuralzoloto. Åtgärden ses som ett tydligt tecken på hur långt Kreml är villigt att gå för att säkra ekonomiska resurser i takt med att kostnaderna för kriget i Ukraina stiger.

Strukovs förmögenhet, som uppskattas till över 3,5 miljarder dollar, byggdes upp under decennier i nära relation med maktens centrum i Ryssland. Men den 5 juli stoppades hans privatjet från att lyfta mot Turkiet. Enligt flera ryska medier deltog den federala säkerhetstjänsten FSB i ingripandet, och Strukovs pass beslagtogs. Händelsen ska vara kopplad till en omfattande rättsprocess där åklagare kräver att hela hans företagsimperium förverkas – med hänvisning till påstådd korruption och användning av skalbolag och familjemedlemmar för att dölja tillgångar.

Företaget själva förnekar att något inträffat och kallar rapporteringen för desinformation. De hävdar att Strukov befann sig i Moskva hela tiden. Trots det bekräftar rättsdokument att både han och hans familj förbjudits att lämna landet, och att myndigheterna snabbt verkställt beslutet.

Det som nu sker är en del av ett större mönster i ett Ryssland präglat av krigsekonomi: staten tar tillbaka kontrollen över strategiska sektorer som guld, olja och försvarsindustri – industrier som nu allt mer mobiliseras för att finansiera och stödja krigsinsatsen. Intressant nog handlar det inte om att Strukov ska ha varit illojal mot regimen – tvärtom har han varit en lojal allierad, med politiska uppdrag knutna till Putins parti. Men lojalitet räcker inte längre som skydd.

Medan tidigare utrensningar ofta riktade sig mot krigskritiker eller de som flydde landet, drivs dagens tillgångsövertaganden av något mer fundamentalt: ekonomisk nöd. De växande sanktionerna har nästan helt strypt inflödet av utländskt kapital. Statens oljeintäkter minskar och budgetunderskotten växer. Putins lösning är att vända sig inåt – till de oligarker han själv lyfte fram – för att fylla statskassan.

Det här är inte ett enskilt fall. På senare tid har flera framstående affärspersoner hamnat i plötsliga rättsliga tvister, omkommit under mystiska omständigheter eller sett sina bolag tas över av staten. Den oskrivna överenskommelsen som länge gällde i Putins Ryssland – rikedom i utbyte mot lojalitet – håller på att kollapsa.

Den 8 juli väntar en rättsförhandling som kan avgöra framtiden för Strukovs affärsimperium. Men budskapet till Rysslands näringslivselit är redan tydligt: ingen är för rik, för lojal eller för nära den politiska makten för att gå säker. I ett Ryssland där kriget kräver allt större uppoffringar riskerar oligarker att snabbt förvandlas till måltavlor.

Fortsätt läsa

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära