Connect with us

Nyheter

I väntan på havre och korn

Published

on

Minskad efterfrågan på sädesslagen korn och havreKorn har fallit i onåd hos uppfödare av till exempel hästar som inte längre använder detta sädesslag som foder i samma utsträckning som förr. Bryggerinäringen är emellertid fortfarande en stor användare av detta sädesslag i sin produktion av öl.

Det fanns en tid, bara sjuttio år sedan, då en stor del av den amerikanska mellanvästerns jordbruksmark omfattades av korn- och havrefält, totalt sett cirka 50 miljoner hektar i allt. Både korn och havre är sädesslag som är rika på både olja och fibrer, och användes huvudsakligen som foder till de miljontals hästar som användes för att driva jordbruken i västvärlden. När sedan industrialiseringen satte fart försvann arbetshästarna till förmån för traktorer. I samband med detta fick även odlingen av sådana sädesslag som havre och korn en minskad betydelse för jordbrukarnas ekonomi. Antalet hektar som nu används för odling av dessa små ödmjuka sädesslag uppgår nu till mindre än 10 procent av vad som användes under rekordåren på 1940-talet.

Det är framförallt havre som har minskat i betydelse, detta trots de aggressiva marknadsföringskampanjer som dess odlare har ordnat de senaste åren. Korn har fortfarande kvar en viktig roll inom jordbruket, framförallt beroende på dess betydelse för bryggerinäringen eftersom öl är en dryck som få konsumenter vill ge upp.

Nya livsmedel ingen framgång

För ett par år sedan meddelade ett par italienska forskare att de utvecklat en pasta som är gjord på korn. Skulle dessa kunna ta denna produkt till livsmedelsbutikerna skulle de – i alla fall i teorin – kunna märka denna med orden ”Kan minska risken för hjärtsjukdomar”. Detta betyder att de hästar som användes inom jordbruket njöt av en mycket hälsosam kost då både havre och korn är utmärkta födoämnen som bland annat innehåller lösliga fibrer som forskarna kopplat till sänkt kolesterol och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Faktum är att det amerikanska livsmedelsverket, FDA, sedan ett antal år tillåter att livsmedelstillverkare använder sig av sådan marknadsföring för livsmedel som innehåller havre och korn. Runt om i världen har allt fler jordbrukare börjat experimentera med gamla tiders grödor. Matforskare har experimenterat med livsmedel som till exempel tortillas, crepes, pannkakor och nudlar, för att till största del göra dem på korn istället för de traditionella grödorna majs, vete och ris. Efterfrågan på dessa produkter är emellertid fortsatt låg, och de offentliga siffrorna avseende skörden i både Kanada och USA visar på rekordlåga skördar av dessa hälsosamma grödor i år. Tydligen gillar vi fortfarande vårt kött och vår potatis bättre även om det inte är lika nyttigt eller hälsosamt.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *