Nyheter
NYMEX, från potatis till olja
NYMEX, eller the New York Mercantile Exchange som börsens fullständiga namn är, är en råvarubörs som sedan mars 2008 ägs och drivs av Chicagobaserade CME Group. NYMEX är beläget på One North End Avenue i World Financial Center i Battery Park City på Manhattan i New York, men har också kontor i Boston, Washington DC, Atlanta, San Fransisco, Dubai, London och Tokyo.
NYMEX Holdings Inc har två divisioner, dels New York Mercantile Exchange, dels Commodity Exchange, Inc (COMEX), vilka en gång var separata börser. Dessa utgör separata marknadsplatser som drivs under moderbolaget CME Group som även äger Chicago Mercantile Exchange och Chicago Board of Trade.
På New York Mercantile Exchange hanteras varje dag energiprodukter, metaller och andra råvaror värda miljarder dollar, både i avista-handeln och i börsens elektroniska system. Priserna på NYMEX fungerar som riktpriser bland producenter världen över.
Handeln på NYMEX skedde länge i så kallade ”gropar” eller ”pits”, och de handlare och mäklare som agerade i dessa motsatte sig länge all form av elektronisk handel då dessa var rädda för att det skulle drabba dem ekonomiskt. Ledningen för NYMEX ansåg emellertid att elektronisk handel var den enda möjligheten att se till att NYMEX förblev konkurrenskraftig. NYMEX gick därför samman med Chicago Mercantile Exchange och kopplade ihop sin verksamhet i det elektroniska handelssystemet Globex 2006.
Ganska snart började handelsgolvet att tömmas då många handlare slutade samtidigt som banker, hedgefonder och oljeföretag slutade lägga ordrar till golvhandlarna och istället startade med att göra sina affärer elektroniskt. I dag förekommer golvhandeln knappast alls, det är endast ett mindre antal aktörer som handlar optioner kvar på börsgolvet.
Historia
Råvarubörser började formas i mitten av 1800-talet i samband med att köpmän organiserade marknadsplatser i syfte att underlätta möjligheterna att kunna köpa och sälja råvaror enklare. Genom införandet av dessa marknadsplatser gavs det en möjlighet för köpare och säljare att skapa standards kring kvalité och sätta regler för hur affärerna skulle genomföras och avvecklas. I slutet av 1800-talet fanns det cirka 1.600 sådana marknadsplatser i USA. 1872 beslutade sig en grupp affärsmän verksamma i handeln med mejeriprodukter som ost och smör, att gå samman och grunda The Butter and Cheese Exchange of New York. Ganska snart kom även handeln med ägg att inkorporeras och namnet ändrades till the Butter, Cheese, and Egg Exchange. 1882 tog börsen sitt nuvarande namn, New York Mercantile Exchange, då börsen nu erbjöd handel även i torkad frukt, konserver och fjärderfä.
I samband med att centraliserade lager byggdes upp i anslutning till råvarubörserna i New York och i Chicago under det tidiga 1900-talet började de mindre börserna ute över den amerikanska kontinenten att slå igen sin verksamhet vilket gynnade större marknader som till exempel NYMEX.
1933 bildades COMEX, eller mer formellt, Commodity Exchange, Inc, som var en sammanslagning av fyra stycken mindre råvarubörser, the National Metal Exchange, the Rubber Exchange of New York, the National Raw Silk Exchange och the New York Hide Exchange. Även om de var helt fristående från varandra så delade COMEX och NYMEX ett handelsgolv i World Trade Center på 1970-talet.
Potatis
Under många år gjorde handlarna på NYMEX stora affärer då de handlade terminskontrakt på potatis, från Maine. Enligt författaren Leah McGrath Goodmans bok The Asylum från 2011, var det vanligt med manipulationer i denna handel och det var inte ovanligt att alla möjliga aktörer som potatisinspektörer till golvhandlare på NYMEX var inblandade i dessa.
Den allra värsta incidenten inträffade 1976 under den stora potatishypen, när potatismagnaten J.R. Simplot från Idaho, blankade stora mängder potatisterminer naket vilket ledde till att ett stort antal terminskontrakt inte kunde avvecklas. Det uppdagades att det saknades nästan 50 miljarder pounds potatis i lagren jämfört med den öppna volymen, något som orsakade tvister mellan producenter, medlemmar på NYMEX och börsens tillsynsmyndigheter.
Trots att NYMEX såg över handeln med potatis så slog en annan kris till bara tre år senare när det visade sig att lagren för leverans i mars 1979 inte klarade av inspektionen vilket fick börsen att stänga handeln i potatis.
En folkstorm följde, och den nyskapade Commodity Futures Trading Commission höll utfrågningar. NYMEX blev avstängd från all handel i potatisfutures, men förbjöds också att lansera produkter på råvaror som NYMEX inte hade erbjudit tidigare.
NYMEX rykte skadades allvarligt, eftersom det som blivande ordförande Michel Marks skrev i sin bok, ”The essence of an exchange is the sanctity of its contract”.
Olja kom att rädda NYMEX
Efter förbudet att handla i potatis var NYMEX framtid ifrågasatt eftersom större delen av de affärer som gjorts på denna börs avsåg just potatis. Utan en bra råvara så var det svårt att attrahera handel och möjliggöra inkomster till handlarna.
Så småningom kom NYMEX nye styrelseordförande Michel Marks och ekonomen Arnold Safer på att de kunde blåsa liv i börsens terminshandel i eldningsolja. När de amerikanska myndigheterna avreglerade marknaden för eldningsolja kom denna råvara att bli en intressant produkt att handla på börsgolvet. Ett första kontrakt lanserades 1978 varvid en försiktig handel började ta fart främst genom att leverantörerna av eldningsolja i USAs norra stater började använda denna termin för att hedga sig.
NYMEX handel i terminskontrakt kom att hota andras affärer, till exempel de stora oljeföretagens och OPECs, två grupper som under lång tid hade kontrollerat priset på olja. NYMEX erbjöd en öppen marknad med transparenta priser på först eldningsolja och sedan även på råolja, bensin och naturgas.
NYMEX terminskontrakt är standardiserade för leverans av West Texas Intermediate Light Sweet Crude, i Cushing, Oklahama.
Energihandeln tar fart
I takt med att energihandeln tog fart upplevde NYMEX en boom. Börsgolvet kom att befolkas av fler och fler handlare som skrek, lade order och rapporterade avslut. NYMEX handelsgolv kom att bli känt som en plats där den som saknade utbildning eller möjlighet att passa in på Wall Street hade en chans att bli rik. Många av de handlare som blev rika anordnade stora partyn och åkte på exklusiva semestrar, men kom också att förknippas med droger och prostitution. I flera fall gjordes affärer i dessa upp direkt på NYMEX börsgolv.
COMEX, en av de börser som hade delat World Trade Center 4 med NYMEX, hade av tradition sett ned på NYMEX då denna börs varit mindre och levde med ett solkigt rykte efter potatisskandalen på 1970-talet. I samband med den boom som NYMEX upplevde efter införandet av terminer på energiråvaror kom NYMEX att bli både rikare och större än COMEX.
I augusti 1994 kom sedan COMEX att gå upp i NYMEX, en sammanslagning som skedde under namnet NYMEX. I slutet av 1990-talet var det fler personer som arbetade på börsgolvet på NYMEX än vad det fanns plats till. 1997 flyttade därför NYMEX till World Financial Center.
9/11
NYMEX behöll en nära relation med de organisationer och företag som var verksamma vid World Trade Center, och flera anställda vid NYMEX dog i sviterna av tragedin när två flygplan kapades och flögs in i tvillingtornen. NYMEXs byggnader klarade sig emellertid nästan helt oskadda. Trots detta hade NYMEX ledning ganska snabbt beslutat att företaget behövde en back up-plan. Efter attacken byggde NYMEX ett ”reservbörs” för 12 miljoner USD utanför New York med 700 handlarbås, 2.000 telefoner och ett eget datorsystem, för att användas i händelse av en ny terroristattack eller om en naturkatastrof skulle drabba nedre Manhattan.
Den 26 februari 2003 tecknade New York Board of Trade, NYBOT, ett hyresavtal med NYMEX och flyttade in i World Financial Center efter det att denna börs hade fått se sitt huvudkontor och sitt börsgolv förstöras i terroristattacken 2001.
Elektronisk handel
NYMEX hade länge monopol på den öppna handeln på oljefutures (till skillnad från ”dark market” eller Over the counter-marknaden). Omkring 2000 började fler och fler börser att frångå golvhandeln. Enrons onlinesystem för energihandel var ett sådant exempel, ett annat var Jeff Sprechers Intercontinental Exchange, ICE. Den sistnämnda börsen började senare att handla oljeterminer som var extremt lika dem som NYMEX erbjöd vilket gjorde att de kunde ta marknadsandelar nästan omedelbart.
Utförsäljning
Under 2006 genomförde NYMEX en så kallad IPO, Initial Public Offering, och aktierna noterades på New York Stock Exchange. De befattningshavare och börsmedlemmar som ägde platser på börsen såg sin nettoförmögenhet öka med miljontals dollar på bara några timmar. Andra delar av NYMEX såldes. till privata investerare och Chicago Mercantile Exchange, till exempel de fysiska lokalerna. Slutligen köptes hela bolaget upp av CME Group, moderbolag till Chicago Mercantile Exchange.
Nyheter
Nickelmarknaden under fortsatt press – överskott väntas bestå till 2026

Nickelpriserna har fallit kraftigt de senaste åren, och enligt investmentbanken UBS ser återhämtningen ut att dröja. Trots en viss dämpning i produktionstakten och fördröjda projekt, kvarstår ett globalt överskott som väntas hålla i sig åtminstone till 2026.
Efter en period av kraftig utbyggnad och stora förväntningar kopplade till batterimarknaden har efterfrågan inte levt upp till hypen. Visserligen har nickel klarat sig bättre än många andra basmetaller, men efterfrågan räcker inte till för att absorbera det fortsatta utbudet.
Indonesien, världens största producent, förändrar också spelplanen. Tillväxten av låggradigt nickel (NPI) bromsar in, medan nya projekt för höggradigt nickel med HPAL-teknik nu tas i drift – mer lämpade för batteritillverkning, men som ändå ökar utbudet.
Stålindustrin, som är nicklets största kund, minskar sina inköp i både USA och Europa. Samtidigt växer batterisegmentet långsammare än väntat, utan att bidra med någon betydande uppsida.
Indonesiens regering har börjat strama åt exportkvoterna, vilket driver upp råvarukostnaderna och sätter press på producenter med lägre marginaler. Trots att cirka 250 000 ton i produktionsneddragningar har annonserats, räcker det inte för att återställa balansen.
UBS räknar med en global efterfrågetillväxt på 4-5 % per år fram till 2028, men med fortsatt stigande lager och priser nära produktionskostnaden, förblir marknaden överutbudspräglad.
För investerare innebär detta att nickelpriserna sannolikt kommer att förbli pressade under överskådlig tid. De dagar då batteriboomen drev priserna uppåt ser ut att vara över – nu väntar en långsam och kostnadsdriven väg tillbaka mot balans.
Nyheter
Westinghouse planerar tio nya stora kärnreaktorer i USA – byggstart senast 2030

Det amerikanska kärnkraftsbolaget Westinghouse meddelar planer på att bygga tio nya stora kärnreaktorer i USA, med byggstart planerad till senast 2030. Beskedet kom under en energikonferens med fokus på AI vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, där tillförordnade vd:n Dan Sumner presenterade satsningen direkt för president Donald Trump.
De nya reaktorerna som planeras är av modellen AP1000 – en avancerad tryckvattenreaktor som enligt Westinghouse kan leverera el till över 750 000 hushåll vardera.
Satsningen på kärnkraften sker i skenet av president Trumps nyligen utfärdade fyra exekutiva order från maj månad, som syftar till att fyrdubbla USA:s kärnkraftsproduktion till år 2050. Bland annat vill han se minst tio kärnkraftverk under uppförande inom 25 år och har beordrat en omfattande översyn av regelverket för kärnkraftsindustrin.
Samtidigt som Westinghouse presenterade sina planer tillkännagavs även investeringar på över 90 miljarder dollar i datacenter och energiinfrastruktur från ett brett spektrum av teknik-, energi- och finansföretag. Konferensen anordnades av senator Dave McCormick.
Westinghouse har tidigare haft en turbulent resa inom ny kärnkraft. De senaste reaktorerna som byggts i USA – två AP1000-enheter vid Vogtle-anläggningen i Georgia – blev kraftigt försenade och budgeten överskreds med hela 18 miljarder dollar. Projektet bidrog starkt till att Westinghouse tvingades begära konkurs 2017. Bolaget återhämtade sig dock och ägs idag av det kanadensiska uranbolaget Cameco och investeringsjätten Brookfield Asset Management.
För att minska risken för framtida förseningar och kostnadsöverdrag inleder Westinghouse nu ett samarbete med Google. Med hjälp av AI-teknik ska man effektivisera och standardisera byggprocessen för AP1000-reaktorerna, enligt bolaget.
Med de nya planerna tar USA ett stort steg mot att åter bygga ut sin kärnkraftskapacitet – något som både energipolitiker och industrin ser som nödvändigt för att möta framtidens elbehov och klimatmål.
Nyheter
Eurobattery Minerals förvärvar majoritet i spansk volframgruva

Eurobattery Minerals har tagit ett stort steg i sin utveckling genom att underteckna ett avtal om att förvärva en majoritetsandel i volframgruvan San Juan i Galicien, Spanien. Genom en investering på totalt 1,5 miljoner euro i det spanska bolaget Tungsten San Juan S.L. (TSJ), säkrar Eurobattery Minerals en ägarandel på 51 procent – och kontroll över projektet redan efter första delbetalningen.
Investeringen syftar till att bygga en pilotanläggning för mineralbearbetning och starta gruvdriften, som redan har alla nödvändiga licenser och ett preliminärt leveransavtal med Wolfram Bergbau und Hütten AG – en ledande volframproducent inom Sandvik-koncernen. Första leveranserna till Europa väntas ske under andra halvåret 2026, då även positivt kassaflöde förväntas genereras.
”Detta är en game-changer för oss. För första gången går vi från ett prospekteringsbolag till ett bolag med faktiskt intäktspotential inom en snar framtid,” säger VD Roberto García Martínez.
San Juan-projektet har bekräftade malmreserver på cirka 60 000 ton med en volframoxidhalt på 1,3 %. Volfram är en kritisk råvara med ökande strategisk betydelse för industri och försvar, och priset har stigit med över 40 % under 2025.
Med detta förvärv stärker Eurobattery Minerals både sin finansiella ställning och sin position som en europeisk leverantör av kritiska råmaterial – ett viktigt steg mot en hållbar och självförsörjande batterivärdekedja i Europa.
-
Nyheter4 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Analys4 veckor sedan
A muted price reaction. Market looks relaxed, but it is still on edge waiting for what Iran will do
-
Nyheter3 veckor sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter3 veckor sedan
Domstolen ger klartecken till Lappland Guldprospektering
-
Analys3 veckor sedan
Tightening fundamentals – bullish inventories from DOE
-
Nyheter2 veckor sedan
Ryska staten siktar på att konfiskera en av landets största guldproducenter
-
Nyheter2 veckor sedan
Sommarvädret styr elpriset i Sverige