CME överväger att inleda handel med terminer på nickel

CME Group pratar med marknadsaktörer om idén om en kontantavräknad nickeltermin för företag att säkra kostnader för elfordonsbatteriråvaran, säger två källor med kunskap om saken.

Marknadsaktörer säger att en livskraftig alternativ handelsplats skulle ge missnöjda användare möjligheten att flytta bort från London Metal Exchange (LME) där handeln med nickel stängdes ned under stort kaos i början av mars. 

Tackor av nickel

Nickelpriserna på LME fördubblades till ett rekord över 100 000 dollar per ton inom några timmar i mars 2022 när den stora producenten Ryssland inledde sitt stora krig i Ukraina, vilket tände en eld under en redan växande marknad.

Prisuppgången drevs av förväntningar på att den kinesiska tillverkaren av rostfritt stål Tsingshan Holding Group och andra skulle köpa metall för att täcka sina betydande korta positioner.

LME stoppade nickelhandeln och avbröt affärer värda miljarder dollar, vilket väcker frågor om dess förmåga att driva en ordnad marknad.

För närvarande finns det inga möjliga alternativ för säkring eller handel med nickel, som oftast används för att tillverka rostfritt stål. CME överväger att lansera ett nickelsulfatkontrakt i slutet av detta år, sa källorna.

Handelsvolymerna för nickel på LME har sjunkit sedan marknadens avstängning i mars. I april var antalet 819 108 partier eller 4,91 miljoner ton jämfört med mer än 1,7 miljoner partier eller 10 miljoner ton i februari.

Benchmark Mineral Intelligence uppskattar att efterfrågan på nickel för elfordonsbatterier kommer att stiga till nästan 1,7 miljoner ton år 2030, eller 33 % av den totala tillgången, från cirka 350 000 ton eller 12 % av den totala tillgången förra året.

    scroll to top