Nyheter
Chicago Mercantile Exchange, synonymt med råvaruhandel
Chicago Mercantile Exchange, ofta kallat Chicago Merc eller bara ”the Merc”, är en av de fem börserna som ingår i CME Group. CME Group driver i dag fem råvarubörser i USA, men erbjuder även elektronisk handel som pågår nästan dygnet runt på den egna plattformen Globex. Moderbolaget CME Group äger också CME Clearing Services, fem procent av BM&F Bovespa som driver börsen i São Paulo samt 90 procent av Dow Jones Indexes. Sedan 2006 är också Swapstream, en Londonbaserad elektronisk plattform för handel med ränteswappar, en del av CME Group.
Historik
CME Group som bedriver derivathandel i finansiella instrument och råvaror är baserad på 20 S. Wacker Drive i Chicago. Chicago Board of Trade (CBOT), som ägs av moderbolaget CME Group och från vilken Chicago Mercantile Exchange en gång knoppades av, grundades redan 1848, vilket gör att det är världens äldsta termins- och optionsbörs. I dag handlas options- och terminskontrakt på mer än 50 underliggande råvaror och index av mer än 3.600 medlemmar, dels genom golvhandeln och dels genom den elektroniska handeln.
En oro bland amerikanska handelsmän och ett behov av att säkerställa att det fanns både köpare och säljare av råvaror ledde till utvecklingen av terminskontrakt. Principen var emellertid inte ny, den har fungerat världen över under århundraden. Fortfarande var kreditrisken ett stort problem och utvecklandet av CBOT ledde till en central plats där köpare och säljare kunde mötas för att förhandla och formalisera terminskontrakten. 1864 lanserade CBOT det första standardiserade terminskontraktet som kunde handlas på en börs. Terminskontrakt på engelska hade hittills kallats för forwards, men de nya terminerna med standardiserade började kallas för futures.
CME grundades 1898 som The Chicago Butter and Egg Board, en börs som uteslutande ägnade sig åt råvaruhandel. The Chicago Butter and Egg Board var en spin-off från Chicago Board of Trade. 1919 omorganiserades The Chicago Butter and Egg Board och erbjöd medlemmarna att handla terminskontrakt på råvaror. I samband med detta byttes namnet till Chicago Mercantile Exchange.
Efter att länge ha varit en icke-vinstdrivande organisation omorganiserades Chicago Mercantile Exchange till ett bolag i november 2000. Två år senare, december 2002, listades aktierna på Nasdaq.
Den 19 oktober 2005 börsintroducerades CBOT på New York Stock Exchange under kortnamnet BOT, efter en försäljning av 3.191.489 CBOT-aktier till ett värde om 54 USD per styck. Aktien stängde på 80,50 USD den första dagen.
Den 12 juli 2007 gick Chicago Mercantile Exchange samman med CBOT, Chicago Board of Trade, och bildade CME Group. Den 17 mars 2008 accepterade styrelsen för New York Mercantile Exchange, NYMEX, ett erbjudande från CME Group i vilket CME Group köpte NYMEX för 8,9 miljarder USD i kontanter och CME Group-aktier. Affären avslutades 22 augusti 2008 och NYMEX integrerades in i CME den 30 september 2009. CME Group kom därmed att driva fyra av USAs största råvarubörser under samma tak. De olika börserna CBOT, CME, NYMEX, COMEX och Kansas City Board of Trade (KCBT) fungerar som designerade marknader specialiserade på en eller flera råvaror.
Den 10 februari 2010 meddelade CME Group att bolaget hade köpt 90 procent av Dow Jones Indexes, som äger indexet Dow Jones Industrial Average.
I oktober 2012 meddelade CME Group att bolaget förvärvat Kansas City Board of Trade vilket ökade på företagets verksamhet inom jordbrukssektorn ytterligare.
I dag handlas CME Group på Nasdaq under akronymen CME. CME Group erbjuder genom sina börser handel i en rad olika finansiella instrument, räntor, aktieindex, valutor och råvaror. Det finns även möjlighet att handla alternativa investeringar som derivat på väder och fastigheter. Det finns ingen annan terminsbörs som har lika många öppna kontrakt som börserna som ingår i CME Group vilket gör det till världens mest likvida marknad.
Handel
Handeln på Chicago Mercantile Exchange sker på två sätt, dels golvhandel vilket ofta benämns open out cry, dels genom den elektroniska handelsplattformen CME Globex som i dag svarar för närmare 80 procent av all handel.
Open Outcry
Under ordinarie handel, på engelska regular trading hours eller RTH, sker handel på börsgolvet där mäklare och handlare står i en åttkantig så kallad ”pit” eller grop som närmast kan liknas vid en mindre amfiteater, och ropar ut priser och kvantiteter på specifika råvaror. Olika färger på jackorna identifierar bärarens funktion, om denne är en handlare, löpare eller anställd av CME. Ofta görs affärerna upp med olika handsignaler som kom att tas i bruk redan på 1970-talet.
För en utomstående kan systemet framstå som kaotiskt och förvirrande, men i praktiken är det ett välbeprövat handelssystem som ger en öppen och genomlyst prisbild. Även om den elektroniska handeln har en större andel av alla affär så fungerar dessa sida vid sida. Groparna anses av många vara det bästa stället att genomföra avslut på komplexa optionsaffärer.
Elektronisk handel
CME Globex, det elektroniska handelssystem som föreslogs av börsens ledning redan 1987, är CME Groups virtuella hjärta där handeln pågår i princip dygnet runt. När systemet lanserades 1992 var CME Globex den första globala elektroniska plattformen för handel med terminskontrakt. Detta system gör det möjligt för aktörer att handla dels från börsgolvet, dels från platser tusentals mil bort.
Den 19 oktober 2004 kunde ledningen för CME Group meddela att det hade genomförts en miljard transaktioner i systemet.
Nyheter
De tre bästa aktierna inom olja och gas
Eric Nuttall på Ninepoint Partners presenterar de tre bästa aktierna inom energi, närmare bestämt tre bolag inom olja och gas.
Meg Energy ignoreras av investerare som inte ser bolagets tillgångar. Marknaden missar att bolaget återköper aktier, varje år. Den kumulativa effekten av detta är stor. Antingen kommer investerare övertid upptäcka aktien och vi får en kursuppgång av den anledningen. Eller så kommer bolaget att ha köpt upp nästan alla sina aktier och de som inte sålt kan realisera hela värdet själva. Bolaget klarar att fortsätta betala sin nuvarande utdelning hela vägen ner till ett oljepris (WTI) på 45 USD, så det finns en stor säkerhetsmarginal i en investering.
Tamarack Valley Energy har haft en stabil oljeproduktion och klarar sig mycket bra vid ett oljepris på 70 USD. Bolaget köper aktivt tillbaka aktier och har levererat bra resultat tre kvartal i rad. Det är ett midcap-bolag som kan upptäckas av marknaden.
Freehold Royalties är ett defensivt alternativ som ger 8,5 procent i direktavkastning. Den här aktien är inte för de som vill investera i något spännande, detta är en stabil aktie.
Nyheter
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
Guldprospekterings- och utvecklingsföretaget Northgold, som sedan 2022 är noterat på Nasdaq First North Growth Market, prospekterar med framgång i det underinvesterade mellanösterbottniska guldbältet i mellersta Finland. Northgold har under de senaste två åren lyckats fördubbla resurserna i sitt flaggskeppsprojekt Kopsa till 750 tusen uns guldekvivalenter från historiska 330 tusen uns guldekvivalenter. Under perioden 10 till 24 september genomför bolaget en företrädesemission. [sponsrad artikel]
Guld är en viktig internationell handelsvara och Finland är en av de mer attraktiva jurisdiktionerna med den högsta koncentrationen av guldmineralisering i Europa. En av de aktörer som för närvarande prospekterar i mellanösterbottniska guldbältet är Northgold, som har flera parallella projekt i området. Sedan noteringen våren 2022 har Northgold ökat sina resurser till över 1 miljon uns guldekvivalenter, varav 0,99 miljoner uppfyller NI 43-101 eller JORC-kraven.
–Vårt flaggskepp är Kopsa guld-kopparprojektet, som även inkluderar en villkorligt godkänd gruvkoncession. Våra två andra guldprojekt är Kiimalatrenden med de största fyndigheterna, Ängesneva och Vesiperä. Under 2023 förvärvade vi dessutom Hirsikangas guldprojekt, säger Seppo Tuovinen, vd på Northgold.
Northgolds flaggskepp Kopsa är en av Finlands största outvecklade guldfyndigheter. Här är potentialen hög och bolagets fokus sedan noteringen för två år sedan har varit att genomföra borrprogram, främst på Kopsa, där ytterligare 6 200 meter har borrats. Borrningen har resulterat i en fördubbling av resurserna till 750 tusen uns guldekvivalenter från historiska 330 tusen uns guldekvivalenter.
Ny strategi upprätthåller befintlig tillgångsbas
Parallellt med den pågående emissionen har Northgold, med utgångspunkt från dialoger med befintliga aktieägare och det rådande marknadsklimatet, valt att uppdatera sin strategi.
–De mindre och mer juniora prospekteringsbolagens aktiekurser har på senare tid inte rört sig nämnvärt uppåt, trots att guldpriserna har nått nya rekordnivåer. Vår nya strategi innebär att vi kommer att behålla de nuvarande tillgångarna på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt fortsätta att utvärdera potentiella partnerskap och samarbeten såväl som strukturaffärsmöjligheter. Inga nya borrprogram kommer att initieras i nuläget. Vi avvaktar i stället och ser hur marknaden utvecklas framöver, säger Seppo Tuovinen.
Enligt den nya strategin kommer Northgold att upprätthålla den nuvarande tillgångsbasen på ett kostnadseffektivt sätt. Samtidigt fortsätter bolaget att utvärdera potentiella partnerskap och samarbeten samt strukturaffärer och möjligheter.
–Den nya strategin skapar de bästa möjligheterna att maximera värdet för aktieägarna under rådande omständigheter, säger Seppo Tuovinen.
Goda förutsättningar för ett fortsatt högt guldpris
Guldpriset är självklart en viktig faktor för Northgold. De senaste fem åren har guldpriset på världsmarknaden dubblerats och Seppo Tuovinen betraktar förutsättningarna för fortsatt höga prisnivåer som goda.
–Några faktorer som kan fortsätta påverka guldpriset i positiv riktning är ihållande inflation, risk för recession, geopolitisk osäkerhet och avtagande globalt beroende av den amerikanska dollarn, säger han.
Några parametrar som talar för Northgold som en attraktiv investering för presumtiva aktieägare är det faktum att de infrastrukturella förutsättningarna i det mellanösterbottniska guldbältet är mycket goda med närhet till tågförbindelser, hamnar och ett väletablerat vägnät. Området är dessutom topprankat och ett attraktivt prospekteringsområde för internationella prospekterings- och utvecklingsföretag. En erfaren ledning och styrelse är ytterligare en styrka för Northgolds del.
–Vi har under de senaste åren dessutom bevisat vår förmåga att öka resurserna med effektiv borrning på Kopsa, säger Seppo Tuovinen.
Nyheter
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
Priset på järnmalm har fallit kraftigt och har den senaste tiden handlats kring 100 USD per ton och var idag till och med nere under 90 USD. Felix Lindberg, VD på familjeföretaget Lindberg & Son som handlar med skrot ger en fantastiskt intressant och tydlig genomgång. Vi får både veta vad som hänt med järnmalm och stål, samt vad det får för konsekvenser framåt i tiden.
Kinas utveckling de senaste 25 åren är helt central. Landet har inte haft något något skrot att använda och har därför behövt använda järnmalm för att skapa stål för att bygga infrastruktur och hus för ett land på 1,4 miljarder personer. Nu taktar Kinas utveckling av och dessutom kan landet börja använda skrot för att göra nytt stål. Det här kommer att få stora följdeffekter på flera sätt i hela världen.
-
Nyheter7 dagar sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD