Följ oss

Nyheter

Tre anledningar att äga råvaror

Publicerat

den

En klump av aluminium

Den stora råvaruhysterin är över, men Goldman Sachs råvarustrateg anger tre anledningar till att råvaror hör hemma i en investerares portfölj.

  • Råvaror är ett bra skydd mot fientliga marknader i en tid av stigande geopolitiska risker.
  • Betydande terminsrullningseffekt (roll yield) på grund av flaskhalsar i Cushing kommer sannolikt ge stöd för backwardation på energimarknaderna in på hösten.
  • Korrelationen fortsätter att minska både mellan olika råvaror och mellan råvaror och andra tillgångsslag. Det gör att råvaruinvesteringar är ett bra sätt att diversifiera sin porfölj.

Prognoser för priser på olika råvaror

Metallen aluminiumI sin senaste rapport Commodity Watch ger Goldman Sachs prognoser på 12 månaders sikt för ett antal råvaror. Flera av prognoserna är marginellt lägre än dagens priser. Några råvaror sticker dock ut:

Naturgas (på Nymex) – Prognosen är 4,25 USD, vilket kan jämföras med 3,67 USD idag. Orsaken är främst att den produktion som varit högre än förväntat den senaste tiden sannolikt kommer att sjunka igen. Goldman Sachs prognos är i linje med vad Bank of America sa tidigare i år.

Aluminium (på LME) – Prognosen är 2100 USD, vilket kan jämföras med 1806 USD idag. Goldman är inte positiva på kort sikt, men tror att produktionen kommer att fortsätta gå ner under året.

Zink (på LME) – Prognosen är 2100 USD, vilket kan jämföras med 1863 USD idag. Goldman anser att det kan vara lite för tidigt att köpa nu, men ser en begränsad nedsida och under de kommande 12 månaderna förväntar dig sig att efterfrågan börjar öka igen.

Guld – Här är prognosen i stället negativ. 1175 USD på tolv månader och 1050 USD till slutet av 2014, vilket kan jämföras med 1327 USD idag. De prognoserna bygger på att aktiviteten i USAs ekonomi börjar ta fart igen och att centralbankens stimulanser minskar.

Det går alltså inte att säga att Goldman Sachs spår ett råvarurally, utan att råvaror åter är ett bra sätt att diversifiera sin portfölj.

Fortsätt läsa
Annons
4 Kommentarer

1 kommentar

  1. Vedde

    26 juli, 2013 vid 23:28

    Jag tror helt klart på naturgas som en långsiktig och säker investering. Självklart pratar jag, som artikeln, om amerikansk naturgas, dvs den som alla certifikat och ETFer gäller.

    • Magnus

      4 augusti, 2013 vid 15:20

      Håller med, en långsiktig position i högre pris på naturgas kan bara bli en vinnare.

      • Andre Ralvert

        12 augusti, 2013 vid 23:59

        Är det detta som är ”fracking”? Jag håller själv lite koll på USA nu när de börjar med ”fracking”, och det verkar spännande. Jag såg däremot en debatt på Youtube där de påstod att man hade problem med att oljan (som jag antar kommer med gasen?) var smutsig? Låter detta bekant?

        Det kan även vara intressant att investera i livsmedel, speciellt om oljan går upp i pris och konjukturen vänder nedåt. Någon som vet någon livsmedelsorienterad industri och bolag som kan vara intressant att följa?

        • Hansson

          13 augusti, 2013 vid 15:45

          Fracking tillsammans med andra tekniker är ett relativt nytt sätt att få fram en annan typ av naturgasreserver som tidigare inte var åtkomliga. När USA fick fart på utvinningen så rasade priset på naturgas för ett par år sedan ner till under 2 USD. Vilket är enormt billigt.

          Liknande tekniker kan även användas för att få olja som tidigare inte varit åtkomlig. Sakerna finns nog ofta i närheten av varandra, men tror man bara pumpar en sak i taget.

          Att det skulle vara något problem med själva oljan eller gasen har jag inte hört. Alla oljor har olika kvalitet och egenskaper. Däremot finns det ju en del kritik kring att omgivningen kan bli förorenad.

          Livsmedel är väldigt intressant. Men hur de förhåller sig till oljepriset har jag inte exakt koll på. Livsmedel kräver en hel del energi att producera, så går oljepriset upp så går kostnaderna upp. Men visst är det väl så att livsmedelspriserna ofta följer med upp om det blir inflation, så det blir något av ett safe haven. Men här gäller det nog att hålla koll på skillanderna mellan olika lisvsmedel och producenter.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära