Connect with us

Nyheter

BlackRock säger att råvaruboomen kan pågå i årtionden

Published

on

Rör

Kopparpriset steg på onsdagen när oron för den ekonomiska tillväxten i toppmetallkonsumenten Kina lättade och ett positivt sentiment svepte över råvarusektorn.

Terminskontrakt med leverans i mars bytte händer för 4,60 USD per pound (10 140 USD per ton) på Comex-marknaden i New York, en ökning med 3,5 procent jämfört med tisdagens stängning och det högsta priset sedan oktober 2021.

”Råvarupriserna kan förbli höga i årtionden när gruvbolag kämpar för att hålla jämna steg med efterfrågan från energiomställningen,” sa BlackRocks globala chef för tematiska och sektorbaserade investeringar Evy Hambro till Bloomberg TV.

”Vad vi sannolikt kommer att se är en stark efterfrågan som kommer att hålla priserna på mycket bra nivåer för producenterna under många år in i framtiden, och det kan dröja årtionden innan de faller.”

Råvaror, och aktier i vissa företag som producerar dem, noterade rekordnivåer förra året då massiva globala stimulansåtgärder stödde konsumtionen. Samtidigt skapar skiftet mot en grönare värld en ny efterfrågan på metaller som koppar, litium och nickel.

”Den trenden kommer sannolikt inte att förändras någon gång snart,” sa Hambro.

Goldman Sachs sa förra veckan att en råvarucykel har potential att hålla i ett decennium, och tillade att även om infrastrukturutgifter kommer att kräva stora mängder material som stål och cement, kommer den gröna revolutionen också att behöva fler metaller inklusive kobolt och nickel för produkter som till exempel batterier.

”Koppar är en sådan strategisk metall” och den står ”utan tvekan” inför utbudsutmaningar under de kommande åren, sa Barrick Golds vd Mark Bristow på en panel i Saudiarabien:

”Det har investerats för lite i den röda metallen och det är redan ett problem för sektorn när konsumtionen ökar. Vi har en lång och stabil efterfrågan på metaller på marknaden.”

”Fokuset i Kina flyttar sig bort från oro för nedgången i fastighetssektorn till ökade tecken på att de kommer att ge stimulans och stöd till ekonomin, av vilka några kommer att gynna industrimetaller”, säger Ole Hansen, chef för råvarustrategi på Saxo Bank i Köpenhamn.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *