Nyheter
Den sämsta utvecklingen för råvaror sedan 1987

Den senaste veckan går till historien som den veckan vi såg den sämsta utvecklingen för råvaror sedan 1987. Utförsäljningarna har skett i spåren av oro för det snabbspridande coronaviruset som kommit att krossa efterfrågan på råvaror, bränsle och livsmedel världen över.
Bloomberg Commodity Index var redan före utbrottet på väg lägre på grund av stigande utbud och globala handelskrig. Nu förvärrar virusets spridning dess nedgång. Indexet föll för femte sessionen i rad i fredags, och noterade en förlust till 6,6 procent för veckan, det sämsta resultatet sedan september 2011.

Medan indexet noterade avsevärt större nedgångar mitt under finanskrisen 2008 drar coronaviruset ned Bloomberg Commodity Index till nivåer som är ännu lägre än det noterade då.
Nästan ingen råvara har skonats. Brent, det globala riktmärket för råolja, handlades för första gången sedan december 2018 under 50 USD per fat, och spannmålspriserna gick mot en andra månadsnedgång och till och med guld, en tillgång som alltid betraktas som en säker hamn föll.
Utvecklingen visar inga tecken på att upphöra när viruset fortsätter att spridas, nu snabbare utanför Kina än inom det land där utbrottet började. Stora handelshus inom råvarusektorn hindrar anställda från att åka utomlands och flera mässor och evenemang ställs in. Rädsla för den ekonomiska nedgången har drabbat alla marknader och de amerikanska aktierna noterade en ny nedgångsdag.
”Det har en stor inverkan på efterfrågan när det offentliga livet praktiskt taget stannar” sa Carsten Fritsch, en handelsanalytiker på Commerzbank AG. ”Inte ens guld verkar vara immun för detta just nu.”
Energi
USAs benchmark West Texas Intermediate oil har sjönk 17 % förra veckan. Det största fallet sedan december 2008.
Priset för Brent-råolja för leverans i maj i London sjönk så lågt som 49,19 USD per fat, före ett avgörande möte i Wien mellan OPEC och dess allierade om man skall förlänga överenskommelsen att bromsa produktionen och hålla priserna stabiliserade.
Saudiarabien vill att OPEC och dess allierade ska gå med på att genomföra samlade produktionsnedskärningar med ytterligare 1 miljon fat per dag.
Priset för naturgas sjönk med 3,5 % till den lägsta nivån på fyra år då prognoserna visar att ett ovanligt milt väder sprider sig över USA österut under de första två veckorna av mars.
Metaller
Spotguldet föll så mycket som 4,5 % till 1 571,51 dollar. Standard Chartered Bank sade att nedgången i guld kan drivas av investerare som säljer metallen för att täcka sina margin calls på fallande aktiemarknader, även om banken var positivt för utsikterna på längre sikt eftersom amerikanska Federal Reserve kommer att sänka räntorna.
Basmetaller är på väg mot ett andra månadslägsta där zink och aluminium som noterade de lägsta nivåerna på mer än tre år.
Priset på LME-koppar sjönk så mycket som 1,5 % till 5 533 dollar per ton då varulagren i Kina nådde till de högsta nivåerna på nästan tre år, vilket indikerar en minskande efterfrågan.
Gruvaktierna fortsatte att rasa. Bloomberg World Mining Index noterade den kraftigaste intradagsnedgången sedan 2016 och Rio Tinto Group, BHP Group och Glencore Plc föll alla.
Nyheter
Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.
Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.
En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.
Torrare väder ökar takten i kaffeskörden
Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.
Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.
Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.
Nyheter
Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.
Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla
Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.
Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.
Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.
Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.
Nyheter
Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.
World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.
Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.
I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.
Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.
För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen. Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lundin-familjen har sålt allt i Africa Oil
-
Nyheter2 veckor sedan
Dansk kärnkraft ska producera 1 miljon ton koldioxidfritt gödningsmedel per år i Indonesien
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset nära sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter4 veckor sedan
Koppar gynnas av den gröna omställningen
-
Nyheter2 veckor sedan
Ryssland förstör Saudiarabiens oljeförsäljning i Asien
-
Nyheter3 dagar sedan
Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling
-
Nyheter3 veckor sedan
Priset på olivolja det högsta någonsin
-
Nyheter1 vecka sedan
Så ser planen ut för ny kärnkraft i Sverige enligt Vattenfall