Följ oss

Nyheter

Den sämsta utvecklingen för råvaror sedan 1987

Publicerat

den

Den senaste veckan går till historien som den veckan vi såg den sämsta utvecklingen för råvaror sedan 1987. Utförsäljningarna har skett i spåren av oro för det snabbspridande coronaviruset som kommit att krossa efterfrågan på råvaror, bränsle och livsmedel världen över.

Bloomberg Commodity Index var redan före utbrottet på väg lägre på grund av stigande utbud och globala handelskrig. Nu förvärrar virusets spridning dess nedgång. Indexet föll för femte sessionen i rad i fredags, och noterade en förlust till 6,6 procent för veckan, det sämsta resultatet sedan september 2011.

Commodity index

Medan indexet noterade avsevärt större nedgångar mitt under finanskrisen 2008 drar coronaviruset ned Bloomberg Commodity Index till nivåer som är ännu lägre än det noterade då.

Nästan ingen råvara har skonats. Brent, det globala riktmärket för råolja, handlades för första gången sedan december 2018 under 50 USD per fat, och spannmålspriserna gick mot en andra månadsnedgång och till och med guld, en tillgång som alltid betraktas som en säker hamn föll.

Utvecklingen visar inga tecken på att upphöra när viruset fortsätter att spridas, nu snabbare utanför Kina än inom det land där utbrottet började. Stora handelshus inom råvarusektorn hindrar anställda från att åka utomlands och flera mässor och evenemang ställs in. Rädsla för den ekonomiska nedgången har drabbat alla marknader och de amerikanska aktierna noterade en ny nedgångsdag.

”Det har en stor inverkan på efterfrågan när det offentliga livet praktiskt taget stannar” sa Carsten Fritsch, en handelsanalytiker på Commerzbank AG. ”Inte ens guld verkar vara immun för detta just nu.”

Energi

USAs benchmark West Texas Intermediate oil har sjönk 17 % förra veckan. Det största fallet sedan december 2008.

Priset för Brent-råolja för leverans i maj i London sjönk så lågt som 49,19 USD per fat, före ett avgörande möte i Wien mellan OPEC och dess allierade om man skall förlänga överenskommelsen att bromsa produktionen och hålla priserna stabiliserade.

Saudiarabien vill att OPEC och dess allierade ska gå med på att genomföra samlade produktionsnedskärningar med ytterligare 1 miljon fat per dag.

Priset för naturgas sjönk med 3,5 % till den lägsta nivån på fyra år då prognoserna visar att ett ovanligt milt väder sprider sig över USA österut under de första två veckorna av mars.

Metaller

Spotguldet föll så mycket som 4,5 % till 1 571,51 dollar. Standard Chartered Bank sade att nedgången i guld kan drivas av investerare som säljer metallen för att täcka sina margin calls på fallande aktiemarknader, även om banken var positivt för utsikterna på längre sikt eftersom amerikanska Federal Reserve kommer att sänka räntorna.

Basmetaller är på väg mot ett andra månadslägsta där zink och aluminium som noterade de lägsta nivåerna på mer än tre år.

Priset på LME-koppar sjönk så mycket som 1,5 % till 5 533 dollar per ton då varulagren i Kina nådde till de högsta nivåerna på nästan tre år, vilket indikerar en minskande efterfrågan.

Gruvaktierna fortsatte att rasa. Bloomberg World Mining Index noterade den kraftigaste intradagsnedgången sedan 2016 och Rio Tinto Group, BHP Group och Glencore Plc föll alla.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Elpriset fortsätter att sjunka – halverade priser i april jämfört med 2023

Publicerat

den

elled

Trots en kall vinter med hög efterfrågan landade det genomsnittliga elpriset för första kvartalet i år på 66 öre per kWh, vilket är 30 öre lägre än motsvarande period 2023. Och trenden med låga priser fortsätter under april månad, enligt Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson. 

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

När elprisprognosen för kvartal ett i år, den så kallade elterminen, sattes i slutet av december 2023 förutspåddes ett genomsnittligt pris på 93 öre per kWh. Men trots att delar av Sverige upplevt den kallaste vintern sedan 2013 blev utfallet ändå endast 66 öre per kWh.  

– Den svaga konjunkturen, med lägre bränslepriser som följd, är största anledningen till att vi ligger betydligt lägre prismässigt i år än under fjolåret, trots den höga efterfrågan i vintras. Men februari månad, med rekordvärme i Europa på upp till 20 grader och vindrekord i Sverige, bidrog också till att ytterligare trycka ner priset, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia. 

Halverade elpriser i april

De låga elpriserna ser ut att fortsätta under våren. Prognosen för april är ett genomsnittspris per kilowattimme på runt 40 öre, vilket är mindre än hälften än för ett år sedan då snittkostnaden per kilowattimme landade på 88 öre.   

För personer med timprisavtal kan en viss planering av elkonsumtionen löna sig under april månad. 

– April är en lite lurig månad där högre temperaturer och ljusare dagar påverkar elpriset positivt samtidigt som totalproduktionen av el minskar på grund av det årliga underhållet av kärnkraftsreaktorer.  Om vi får ytterligare en köldknäpp kan det få effekten att vissa timmar blir väldigt dyra. För dem som har timprisavtal och laddar sin elbil kan det därför vara värt att planera sin elanvändning, säger Johan Sigvardsson.

Större skillnader mellan norr och syd

Elpriset för april till juni väntas bli 35 öre/kWh för hela Sverige. Men medan skillnaderna i elpris i Sveriges fyra elområden har varit små under kvartal ett kan vi förvänta oss större variationer under andra kvartalet, när snön i norr smälter och den så kallade vårfloden drar i gång.   

– Vårfloden brukar dyka upp någon gång mellan vecka 17 och 20 och då måste vattenkraftsproducenterna i norr producera el. Det gör att elpriset tidvis kan bli nära noll i elområde 1 och 2 medan elområde 3 och 4, som exporterar el till andra elområden, kan komma att få helt andra priser, säger Johan Sigvardsson. 

Fortsätt läsa

Nyheter

USAs stigande konsumtion av naturgas

Publicerat

den

Spis som använder naturgas

USA har under mycket lång tid varit en stor konsument av naturgas. Redan på 1970-talet började man bygga importterminaler för LNG. En andra våg av importterminaler byggdes under andra halvan av 00-talet, men togs aldrig i bruk utan började efter ett tag att byggas om till exportterminaler. För då hade entreprenörer i USA lärt sig att kombinera hydraulisk spräckning och horisontell borrning, vilket ledde till en makalöst stor inhemsk produktion. Idag är USA inte bara världens största LNG-exportör, man har dessutom enormt låga inhemska gaspriser.

Nedan är en graf över USA:s konsumtion av naturgas. När man behövde börja importera så slutade konsumtionen att öka, för att sedan ta fart igen när man åter hade en riklig inhemsk tillgång.

Graf över USA:s konsumtion av naturgas sedan slutet av 1940-talet till idag.
Konsumtion av naturgas i USA. Grafik från Global LNG Hub.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kakaomarknaden är extrem för tillfället

Publicerat

den

Kakaofrukt

Dåligt väder och skördesjukdomar i Västafrika har påverkat redan åldrande kakaoträd och decimerat skördarna. Elfenbenskusten, världens största kakaoproducent, räknar nu med att produktionen kommer att sjunka med cirka 25 procent den här säsongen. I grannlandet Ghana, som är den näst största kakaoodlaren, kommer produktionen att minska med 35 procent jämfört med förra säsongen. I båda länderna råder det brist på kakao i bearbetningsanläggningarna och vissa riskerar att stängas ned. Barry Callebaut, världens största chokladtillverkare, förväntar sig att det globala underskottet kommer att fortsätta medan tillverkarna Hershey och Cadbury har varnat för högre priser för konsumenterna, när chokladtillverkare söker efter kakao. Kostnaden för bönor har mer än fördubblats på mindre än tre månader. I mars steg terminspriserna på kakao till över 10 000 dollar per ton för första gången.

Steve Wateridge på Tropical Research Service säger att vi de kommande 12 månaderna kommer att se priserna på chokladkonfektyr öka betydligt mer i förhållande till andra snacks som är konfektyrens främsta konkurrenter, och det kommer att leda till ett förändrat konsumentbeteende. Han säger att han har arbetat med kakao i 40 år och att han aldrig sett något liknande.

Ändå har bönderna kämpat för att dra nytta av dessa rekordpriser, även efter att ha fått ett avtal om högre ersättning. Det beror på att västafrikanska odlare betalas fasta priser på grund av en sträng statlig reglering. Inte heller bönerna i Elfenbenskusten och Ghana kommer inte att gynnas eftersom de säljer större delen av sin skörd ett år innan skörden börjar. De skulle potentiellt kunna sälja till priser på spotmarknaden, men de har slut på lager mitt i den ökande efterfrågan.

Europeiska unionens nya regler förbjuder import av bönor som odlats på avskogad mark vilket också riskerar att begränsa produktionen ännu mer. Allt detta innebär att en härdsmälta på chokladmarknaden kan vara nära förestående. Om det inte sker långsiktiga strukturella förändringar.

Bloomberg rapporterar om kakaomarknaden
Fortsätt läsa

Populära