Connect with us

Nyheter

Den sämsta utvecklingen för råvaror sedan 1987

Published

on

Den senaste veckan går till historien som den veckan vi såg den sämsta utvecklingen för råvaror sedan 1987. Utförsäljningarna har skett i spåren av oro för det snabbspridande coronaviruset som kommit att krossa efterfrågan på råvaror, bränsle och livsmedel världen över.

Bloomberg Commodity Index var redan före utbrottet på väg lägre på grund av stigande utbud och globala handelskrig. Nu förvärrar virusets spridning dess nedgång. Indexet föll för femte sessionen i rad i fredags, och noterade en förlust till 6,6 procent för veckan, det sämsta resultatet sedan september 2011.

Commodity index

Medan indexet noterade avsevärt större nedgångar mitt under finanskrisen 2008 drar coronaviruset ned Bloomberg Commodity Index till nivåer som är ännu lägre än det noterade då.

Nästan ingen råvara har skonats. Brent, det globala riktmärket för råolja, handlades för första gången sedan december 2018 under 50 USD per fat, och spannmålspriserna gick mot en andra månadsnedgång och till och med guld, en tillgång som alltid betraktas som en säker hamn föll.

Utvecklingen visar inga tecken på att upphöra när viruset fortsätter att spridas, nu snabbare utanför Kina än inom det land där utbrottet började. Stora handelshus inom råvarusektorn hindrar anställda från att åka utomlands och flera mässor och evenemang ställs in. Rädsla för den ekonomiska nedgången har drabbat alla marknader och de amerikanska aktierna noterade en ny nedgångsdag.

”Det har en stor inverkan på efterfrågan när det offentliga livet praktiskt taget stannar” sa Carsten Fritsch, en handelsanalytiker på Commerzbank AG. ”Inte ens guld verkar vara immun för detta just nu.”

Energi

USAs benchmark West Texas Intermediate oil har sjönk 17 % förra veckan. Det största fallet sedan december 2008.

Priset för Brent-råolja för leverans i maj i London sjönk så lågt som 49,19 USD per fat, före ett avgörande möte i Wien mellan OPEC och dess allierade om man skall förlänga överenskommelsen att bromsa produktionen och hålla priserna stabiliserade.

Saudiarabien vill att OPEC och dess allierade ska gå med på att genomföra samlade produktionsnedskärningar med ytterligare 1 miljon fat per dag.

Priset för naturgas sjönk med 3,5 % till den lägsta nivån på fyra år då prognoserna visar att ett ovanligt milt väder sprider sig över USA österut under de första två veckorna av mars.

Metaller

Spotguldet föll så mycket som 4,5 % till 1 571,51 dollar. Standard Chartered Bank sade att nedgången i guld kan drivas av investerare som säljer metallen för att täcka sina margin calls på fallande aktiemarknader, även om banken var positivt för utsikterna på längre sikt eftersom amerikanska Federal Reserve kommer att sänka räntorna.

Basmetaller är på väg mot ett andra månadslägsta där zink och aluminium som noterade de lägsta nivåerna på mer än tre år.

Priset på LME-koppar sjönk så mycket som 1,5 % till 5 533 dollar per ton då varulagren i Kina nådde till de högsta nivåerna på nästan tre år, vilket indikerar en minskande efterfrågan.

Gruvaktierna fortsatte att rasa. Bloomberg World Mining Index noterade den kraftigaste intradagsnedgången sedan 2016 och Rio Tinto Group, BHP Group och Glencore Plc föll alla.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *