Hur börshandlade fonder ändrade sättet att investera i metaller

Marknaden för metaller, både ädelmetaller och basmetaller, expanderar i en rasande fart. Detta beror framförallt på tillväxten av ETF-marknaden. Börshandlade fonder ändrade sättet att investera i metaller och är ett tecken på hur placerarna har accepterat råvaror som en viktig beståndsdel i en portfölj.

Pris-siffror på datorskärm

Införandet av ETF:er med fokus på metaller har öppnat dörrarna för en helt ny typ av placerare, och förändrat utbuds- och efterfrågekurvan.

ETF:erna har gett den genomsnittliga investeraren ett billigt sätt att handla tillgångsklasser som råvaror och valutor. Detta var tidigare bara något som bara var tillgängligt för institutionella investerare och sofistikerade handlare.

Vissa metall-ETF:er, särskilt de som backas upp av fysiska tackor, har förändrat bilden av utbud och efterfrågan. Vissa genom att skapa en ny marknad för sådana metaller. Exempelvis var efterfrågan på investeringar i platina försumbar innan metallfonderna för platina lanserades; nu står de för 11 procent av den totala efterfrågan.

Råvarufonderna har gett investerare nya sätt att inflationssäkra, skydda sina portföljer och diversifiera över tillgångsslag i ett bekvämt och lättanvänt format.

ETF:er för metaller finns nu i alla former och storlekar. Fysiskt stödda, terminskontrakt, aktier och swappar. Du kan inte bara få exponeringen, utan du kan bara välja vilken typ av exponering du vill ha.  

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top