Guldfonderna har aldrig sett så stora inflöden

Globala investerare satsar mer och mer på guld när coronavirusutbrottet sprider sig och aptiten för risk minskar. En effekt är att allt fler köper guld. Guldfonderna har aldrig sett så stora inflöden.

Det totala antalet guldtackor i de börshandlade fondernas ägo nådde sin högsta nivå på en månad när aktiemarknaden sjönk i veckan. Detta var den 25:e dagen i följd som de börshandlade fondernas såg nettoinflöden. De totala innehaven hos olika ETF:er uppgår till 2 624,7 ton vilket är det högsta innehavet någonsin.

Guld-ETF-innehav

Guldpriset steg med 18 procent under 2020, och har fortsatt sin uppgång under 2020. För närvarande handlas guldpriset till samma nivåer som under 2013. Denna ädelmetall har gynnats eftersom virusutbrottet har spridit sig bortom Kina och hotat bli en pandemi med långsammare tillväxt som följd, vilket gjort att många söker sig en säker hamn. Goldman Sachs har sagt att om virusutbrottet fortsätter under det andra kvartalet 2020 kan guldpriset stiga mot 1 850 dollar per troy ounce.

En global lågkonjunktur är sannolik om coronavirus utvecklas till en pandemi, enligt Moodys Analytics ekonom Mark Zandi. Oddsen för det utfallet ligger nu på 40 %, en ökning från tidigare 20 %, sade han i en nyligen publicerad analys.

Hotet om en långvarig nedgång i tillväxt på grund av viruspåverkan kan leda till att guldpriset förblir högt, enligt Morgan Stanley. Ytterligare ETF-inflöden är troligt så länge realräntorna förblir negativa, säger den amerikanska investmentbanken i en analys.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top