Följ oss

Nyheter

Järnmalmsindex skapar större insikter i stålmarknaden

Publicerat

den

Armeringsjärn

ArmeringsjärnDen 26 november 2018 lanserade S&P Dow Jones Indices (S&P DJI) indexen S&P GSCI Iron Ore och S&P GSCI Industrial Metals & Iron Ore Equal Weight för att ge investerare tillgång till pålitliga och publika benchmarks. Det första gäller exponering mot järnmalm och det andra även mot industrimetaller i ett bredare perspektiv. S&P GSCI Iron Ore är benchmark till SGX TSI Iron Ore CFR Kina (62% Fe Fines) Index Futures. Singapore Exchange (SGX) är råvarubörsen som är hem för internationella järnmalmsderivat, som erbjuder iron ore CFR China (62% Fe Fines) swappar, terminer och optioner.

Baserat på värde är järnmalm den näst största råvarumarknaden efter råolja. Järnmalmen är en viktig industriell komponent i världens näst största ekonomi, Kina.

Genom att erbjuda investerare ett index benchmarkat till en järnmalmstermin ger S&P Dow Jones Indices investerarna insikt i stålmarknaden. Detta eftersom järnmalm är det primära råmaterialet som används vid produktion av stål, vilket är det viktigaste materialet som används vid konstruktion, skeppsbyggnad och andra tunga tillverkningsaktiviteter. Kina har världens största stålindustri och är den viktigaste importerande nationen för globalt importerad järnmalm. Kinas råstålproduktion förväntas nå ett nytt årligt rekord på 923 miljoner ton 2018 enligt China Metallurgical Industry Planning and Research Institute, trots pågående åtgärder mot föroreningar för att stänga av lågkvalitativ stålkapacitet och handelskriget mellan Kina och USA.

Större järnmalmsproducerande länder är Australien och Brasilien, där produktion av järnmalm och priser kan få en betydande inverkan på ekonomisk tillväxt, handelsvillkor och fluktuationer i lokal valuta. Introduktionen av S&P GSCI Iron Ore och S&P GSCI Industrial Metals & Iron Ore Equal Weight öppnar detta investeringsuniversum för globala investerare.

Tabellen visar utvecklingen för råvarorna i S&P GSCI Industrial Metals.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Tabellen visar utvecklingen för råvarorna i S&P GSCI Industrial Metals

Järnmalm definieras som en industriell metall enligt S&P DJIs definition av råvarusektorerna. Terminskontrakten bakom de andra industriella metallsindexen avser bearbetade eller halvbehandlade metaller, medan järnmalmsavtalet avser råmaterial. Sett till utvecklingen under 3 år bland de industriella råvarumetallerna var järnmalm den mest framgångsrika råvaran på en riskjusterad avkastningsbas. Järnmalmen var också den näst bästa råvaran på 5 år efter zink. När det gäller korrelation uppvisade järnmetallen den lägsta korrelationen bland industriella metaller.

Nyheter

Priset på vete når sin högsta nivå på nio månader

Publicerat

den

Ett fält med vete

Vetepriset har nått sin högsta nivå på 9-10 månader. Det är flera faktorer som sammanfaller, men i grunden är det vädret som inte är vidare bra hos flera av de stora producenterna i världen. Prognoserna för Rysslands produktion från vinterodlingen har skrivits ner på grund av frost i maj. I Ukraina har det torra vädret minskat skördeutsikterna och enligt Bloomberg så har Australien historiskt låg nederbörd vilket skapar stress.

Det framförs även att priserna till viss del även stiger då bönder lagerhåller sina skördar för att se var turbulensen tar vägen innan de säljer.

Att priset går upp är visserligen dåligt på kort sikt för konsumenter, men som Torbjörn Iwarson var inne på för en vecka sedan så måste priset upp för att motivera bönder att odla mer, för vi kan inte leva utan vete.

Fortsätt läsa

Nyheter

Aluminiumproducenten Novelis börsnoteras på NYSE

Publicerat

den

Aluminium på rulle

Aluminiumproducenten Novelis vill ta in närmare en miljard USD inför sin notering på NYSE-börsen i USA idag. Företaget kontrolleras av Kumar Mangalam Birla och hans företag Hindalco Industries. Novelis har under många arbetat med att expandera sin produktion och är världens största återvinnare av aluminium med 14 återvinningsanläggningar runt om i världen.

Aktierna erbjuds inom spannet 18-21 USD och ett pris på 21 USD innebär ett totalt börsvärde på 12,6 miljarder USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Africa Oil kan se fram mot bra kassaflöde – köp aktien säger Affärsvärlden

Publicerat

den

Africa Oil-anställda

Africa Oil-aktien går nästan att räkna hem enbart på de producerande tillgångarna och kassan skriver Affärsvärlden i en analys som mynnar ut i en köprekommendation för investerare som accepterar en extra hög risk. bolaget kan se fram mot ett bra kassaflöde från oljeproduktionen i Nigeria samtidigt som det finns en stor uppsida i jätteprojektet utanför Namibias kust.

”Ett oljebolag med sina tillgångar Afrika och en stor del av substansen i ett outvecklat projekt är såklart inte en investering som passar alla. Den som kan leva med de extra riskerna kan dock överväga aktien som del i sin portfölj”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära