Connect with us

Nyheter

Den nya safe haven-råvaran

Published

on

haven

Råvaran som haft den sämsta utvecklingen och den högsta volatiliteten det senaste årtiondet har börjat betraktas som den nya safe haven-råvaran när investerarna lämnar guld. Råvaran i fråga är naturgas i USA.

Diagram över pris på naturgas under 5 år

Skiffergas-revolutionen i USA fick naturgaspriset att krascha till under 2 USD per btu under förra året, vilket har fått flera effekter.

 • Användningen av naturgas har gått upp.
 • Det låga priset på naturgas har fått flera kolproducenter att lägga ner produktionsanläggningar och fler är planerade att läggas ner under de kommande åren. Utbudet av kol kommer att vara lägre under lång tid framåt.
 • Borrandet efter naturgas är 46 % lägre jämfört med förra året. Vilket begränsar mängden naturgas på kort och medellång sikt.

Allt detta gör att naturgas i USA nu av många ses som en väldigt säker investering.

Priset på naturgas har den senaste tiden stabiliserat sig kring 4 USD. Bank of Americas prognos är att priset kommer vara 4,30 USD under fjärde kvartalet 2013.

Continue Reading
6 Comments

6 Comments

 1. Hansson

  17 maj, 2013 at 19:31

  Att investera i energi-råvaror är rent allmänt en bra hedge mot inflation. Och naturgas i USA känns verkligen som ett säker investering just nu.

 2. Claes

  17 maj, 2013 at 21:47

  Terminer är inte min grej, men något certifikat från SEB på naturgas kan jag tänka mig att investera i.

 3. Ålänningen

  18 maj, 2013 at 17:17

  Tillräckligt intressant för att jag nu funderar på att sätta mig in i terminer.

 4. Hansson

  18 maj, 2013 at 22:41

  Nu läste jag att The Energy Department i USA har gett klartecken till en andra exportterminal för LNG. Det kommer ta ett tag att bygga etc, men ett klart kraftigt stöd för naturgaspriset på lång sikt.

  • Claes

   19 maj, 2013 at 00:24

   Ännu intressantare!

   Har kollat på SE-bankens hemsida och det certifikat som gäller är NATGAS S. Det ger en investering 1:1, dvs utan hävstång. Det känns lämpligt för en långsikt position.

   • Hansson

    19 maj, 2013 at 00:42

    Claes, bra alternativ.

    Jag är även lite intresserad av något papper med hävstång. Ingen kraftig, men kanske x2. Men det kan inte vara ett bull-certifikat, för den formen av hävstång gillar jag inte för placeringar på lång sikt. Men jag kan inte hitta något sådant hos varken SEB, Handelsbanken, Commerzbank eller RBS.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära