Följ oss

Nyheter

Negativt elpris i Danmark

Publicerat

den

Elledningar

Elledning som levererar energi gratisElpriserna har varit låga under 2012 i Sverige, men inte lika låga som under juldagen i Danmark. Den 25 december var nämligen medelspotpriset på el i Danmark minus 33,1 öre per kWh. Det vill säga, de aktörer som köpte el på Nordpool och tog emot den fick betalt.

Orsaken var en kombination av låg förbrukning och hög vindkraftproduktion, samtidigt som överföringskapaciteten via ledningar till andra länder är begränsad.

Faktum är att negativa elpriser är något som förekommer då och då i Danmark. Det är svårt att reglera vindkraften, så om det blåser mycket samtidigt som efterfrågan är låg så produceras det ändå el, vilken måste förbrukas mer eller mindre i realtid.

Minus 33,1 öre per kWh är dock inte något rekord. Den 27 december 2009 var priset som lägst nere i minus 1 kr per kWh i Danmark. Tyskland har haft ännu extremare rekord, priset på elbörsen i Tyskland var under natten den 4 oktober 2010 nere i minus 5 kr per kWh.

Timpriser på el i Sverige

Flera svenska elbolag erbjuder numera timpriser på el till privatkunder, något som dock ännu inte har blivit vidare populärt. Sverige har å andra sidan inte heller haft negativa priser så vitt vi har kunnat se. Men om man som privatperson har ett elavtal med timpris och negativa priser uppstår, då kan man alltså tjäna extra pengar genom att sätta på torkskåp, elelement, ugn och alla andra energikrävande apparater.

Fortsätt läsa
Annons
8 Kommentarer

1 kommentar

 1. Bonden

  28 december, 2012 vid 15:44

  Borde inte priset bli noll? Varför faller det ned under nollstrecket?

  • Redaktionen

   28 december, 2012 vid 16:04

   Bra fråga, och vi vågar inte garantera att svaret stämmer till hundra procent, men som vi har förstått det så måste el som produceras också konsumeras, annars havererar elnätet. Dvs elen kan inte bara släppas ut i luften för 0 kr, utan det blir ett pressat läge där kraftbolag måste hitta någon som kan ta emot elen, och är då villiga att betala.

   • grodan

    29 december, 2012 vid 13:29

    Njee, det är ju bara att skruva ner effekten på verken så är problemet löst, även vinkraftverk kan snurra utan att producera el….

    • Redaktionen

     29 december, 2012 vid 18:20

     Vi har inte koll på hur lätt eller svårt det är att stänga av eller dra ner på produktionen med kort varsel. Men eftersom företagen då och då väljer att betala för att bli av med överskottsel i stället för att dra ner på produktionen så verkar det inte vara helt lätt.

     Det vore intressant att lära sig mer. Om du, eller någon annan för den delen, har någon länk där man kan läsa in sig i ämnet så posta gärna en kommentar.

    • Kalle

     22 juni, 2015 vid 13:50

     Nej, det fungerar inte så. Varför tar du inte och läser på innan du ifrågasätter?

 2. Electra

  30 december, 2012 vid 14:13

  Att se el som en råvara är nytt för mig, men det finns ju ett direkt intresse för el hos de flesta av oss eftersom det är en stor del av kostnaden för boendet. Kommer ni skriva mer om el även från privatekonomiskt perspektiv?

  • Redaktionen

   30 december, 2012 vid 15:49

   Vi kommer nog inte att skriva vidare mycket om el ur ett privatekonomiskt perspektiv, men däremot så är prognoserna på elpriset som vi publicerar från Modity, Handelsbanken och SEB användbara ur ett privatekonomiskt perspektiv. Dvs de är bra underlag för att avgöra om man ska välja fast eller rörligt elpris.

 3. Hochman

  17 juni, 2018 vid 17:37

  Med tiden kommer negativa elpriser att minska, det kommer tillkomma allt mer lagring, även om det kommer att ta tid att få upp lösningar som är prismässigt intressanta för större volymer.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Elpriset fortsätter att sjunka – halverade priser i april jämfört med 2023

Publicerat

den

elled

Trots en kall vinter med hög efterfrågan landade det genomsnittliga elpriset för första kvartalet i år på 66 öre per kWh, vilket är 30 öre lägre än motsvarande period 2023. Och trenden med låga priser fortsätter under april månad, enligt Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson. 

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

När elprisprognosen för kvartal ett i år, den så kallade elterminen, sattes i slutet av december 2023 förutspåddes ett genomsnittligt pris på 93 öre per kWh. Men trots att delar av Sverige upplevt den kallaste vintern sedan 2013 blev utfallet ändå endast 66 öre per kWh.  

– Den svaga konjunkturen, med lägre bränslepriser som följd, är största anledningen till att vi ligger betydligt lägre prismässigt i år än under fjolåret, trots den höga efterfrågan i vintras. Men februari månad, med rekordvärme i Europa på upp till 20 grader och vindrekord i Sverige, bidrog också till att ytterligare trycka ner priset, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia. 

Halverade elpriser i april

De låga elpriserna ser ut att fortsätta under våren. Prognosen för april är ett genomsnittspris per kilowattimme på runt 40 öre, vilket är mindre än hälften än för ett år sedan då snittkostnaden per kilowattimme landade på 88 öre.   

För personer med timprisavtal kan en viss planering av elkonsumtionen löna sig under april månad. 

– April är en lite lurig månad där högre temperaturer och ljusare dagar påverkar elpriset positivt samtidigt som totalproduktionen av el minskar på grund av det årliga underhållet av kärnkraftsreaktorer.  Om vi får ytterligare en köldknäpp kan det få effekten att vissa timmar blir väldigt dyra. För dem som har timprisavtal och laddar sin elbil kan det därför vara värt att planera sin elanvändning, säger Johan Sigvardsson.

Större skillnader mellan norr och syd

Elpriset för april till juni väntas bli 35 öre/kWh för hela Sverige. Men medan skillnaderna i elpris i Sveriges fyra elområden har varit små under kvartal ett kan vi förvänta oss större variationer under andra kvartalet, när snön i norr smälter och den så kallade vårfloden drar i gång.   

– Vårfloden brukar dyka upp någon gång mellan vecka 17 och 20 och då måste vattenkraftsproducenterna i norr producera el. Det gör att elpriset tidvis kan bli nära noll i elområde 1 och 2 medan elområde 3 och 4, som exporterar el till andra elområden, kan komma att få helt andra priser, säger Johan Sigvardsson. 

Fortsätt läsa

Nyheter

USAs stigande konsumtion av naturgas

Publicerat

den

Spis som använder naturgas

USA har under mycket lång tid varit en stor konsument av naturgas. Redan på 1970-talet började man bygga importterminaler för LNG. En andra våg av importterminaler byggdes under andra halvan av 00-talet, men togs aldrig i bruk utan började efter ett tag att byggas om till exportterminaler. För då hade entreprenörer i USA lärt sig att kombinera hydraulisk spräckning och horisontell borrning, vilket ledde till en makalöst stor inhemsk produktion. Idag är USA inte bara världens största LNG-exportör, man har dessutom enormt låga inhemska gaspriser.

Nedan är en graf över USA:s konsumtion av naturgas. När man behövde börja importera så slutade konsumtionen att öka, för att sedan ta fart igen när man åter hade en riklig inhemsk tillgång.

Graf över USA:s konsumtion av naturgas sedan slutet av 1940-talet till idag.
Konsumtion av naturgas i USA. Grafik från Global LNG Hub.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kakaomarknaden är extrem för tillfället

Publicerat

den

Kakaofrukt

Dåligt väder och skördesjukdomar i Västafrika har påverkat redan åldrande kakaoträd och decimerat skördarna. Elfenbenskusten, världens största kakaoproducent, räknar nu med att produktionen kommer att sjunka med cirka 25 procent den här säsongen. I grannlandet Ghana, som är den näst största kakaoodlaren, kommer produktionen att minska med 35 procent jämfört med förra säsongen. I båda länderna råder det brist på kakao i bearbetningsanläggningarna och vissa riskerar att stängas ned. Barry Callebaut, världens största chokladtillverkare, förväntar sig att det globala underskottet kommer att fortsätta medan tillverkarna Hershey och Cadbury har varnat för högre priser för konsumenterna, när chokladtillverkare söker efter kakao. Kostnaden för bönor har mer än fördubblats på mindre än tre månader. I mars steg terminspriserna på kakao till över 10 000 dollar per ton för första gången.

Steve Wateridge på Tropical Research Service säger att vi de kommande 12 månaderna kommer att se priserna på chokladkonfektyr öka betydligt mer i förhållande till andra snacks som är konfektyrens främsta konkurrenter, och det kommer att leda till ett förändrat konsumentbeteende. Han säger att han har arbetat med kakao i 40 år och att han aldrig sett något liknande.

Ändå har bönderna kämpat för att dra nytta av dessa rekordpriser, även efter att ha fått ett avtal om högre ersättning. Det beror på att västafrikanska odlare betalas fasta priser på grund av en sträng statlig reglering. Inte heller bönerna i Elfenbenskusten och Ghana kommer inte att gynnas eftersom de säljer större delen av sin skörd ett år innan skörden börjar. De skulle potentiellt kunna sälja till priser på spotmarknaden, men de har slut på lager mitt i den ökande efterfrågan.

Europeiska unionens nya regler förbjuder import av bönor som odlats på avskogad mark vilket också riskerar att begränsa produktionen ännu mer. Allt detta innebär att en härdsmälta på chokladmarknaden kan vara nära förestående. Om det inte sker långsiktiga strukturella förändringar.

Bloomberg rapporterar om kakaomarknaden
Fortsätt läsa

Populära