Följ oss

Nyheter

Vårflod och värme får elpriset att dippa

Publicerat

den

Vårflod

Aprils lynniga väder fick timpriset på el att åka berg- och dalbana. Maj blir betydligt stabilare med ett elpris som väntas landa på runt 30 öre per kWh i system, enligt elbolaget Bixias prognos. Förklaringen ligger i kombinationen vårflod och varmare väder.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Nu börjar vårfloden komma i gång, vilket får vattenkraften att öka, samtidigt som mer kärnkraft är i drift efter utfört underhållsarbete i april. Kombinerat med högre temperaturer och minskade uppvärmningsbehov blir resultatet fallande elpriser i maj.

– Värme och lägre förbrukning i kombination med mer elproduktion får elpriserna i maj att sjunka till runt 30 öre per kilowattimme i snitt. Det är ungefär samma nivå som i fjol, men klart lägre för elområde 4. För första gången sedan sommaren 2021 har vi normala jämförelsetal, vilket beror på att bränslepriserna ligger på en hyfsat stabil nivå, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Innevarande vecka kan högtrycket och sommarvärmen i både Sverige och Europa, med temperaturer på 4–5 grader över normalt, leda till att elpriserna faller ännu mer, ända ner till 10-15 öre per KWh.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Stabilare priser än i april
Elpriserna i maj blir betydligt stabilare än i april, då det turbulenta aprilvädret skapade stor volatilitet. I södra Sverige toppade timpriset på 2,10 kronor per kWh den 23 april då det var tre grader kallare än normalt.  Elpriset bottnade på – 63 öre per kWh den 14 april, då det var 4 grader varmare och kraftfull solkraft och stark vind i Tyskland spillde över på svenska elpriser.  I snitt landade elpriset i april på 57 öre per KWh.

–  April är alltid en nyckfull månad och i år har vädret pendlat mellan iskyla och mildare väder flera gånger, vilket gett både toppar och dalar i elpriset samt även gjort att vårfloden, som fyller på vattenmagasinen, fördröjts, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära